Ostali članci

5 savjeta kako poboljšati učinkovitost klima uređaja i maksimalno rashladiti prostoriju

Klima uređaji su iz luksuza prerasli u prijeko potreban uređaj bez kojeg je život ljeti gotovo nezamisliv. Srećom, tehnologija na suvremenim klima uređajima daleko je došla kada je u pitanju potrošnja električne energije, ali postoji još nekoliko jednostavnih koraka koje možeš poduzeti kako bi maksimizirao rad klima uređaja i uštedio na računu za struju - evo o čemu se radi.

klima uređaj

Izvor: Freepik

1. Zaustavi prodor toplog zraka u prostoriju

Klima uređaj hladi prostoriju tako što uzme zrak koji se u njoj nalazi te ga ohlađenog vraća natrag. Kada prostoriju ohladi na zadanu temperaturu, klima uređaj se gasi sve dok termostat ne detektira kako je temperatura u prostoriji porasla.

U slučaju da u prostoriju koju pokušavaš ohladiti stalno dopire topli zrak, klima uređaj neprestano će raditi pokušavajući je rashladiti. To stavlja uređaj pod opterećenje te troši veće količine energije no što je potrebno.

Zato zatvori vrata i prozore te ujedno spusti žaluzine i navuci zavjese kako sunce ne bi nepotrebno zagrijavalo prostoriju.

2. Izbjegavaj koristiti kućanske aparate koji generiraju puno topline

Veliki potrošači električne energije poput pećnice, parnog glačala, perilice rublja, sušilice, perilice posuđa i sl. generiraju puno topline kada su uključeni. Umjesto da ih koristiš kada su dnevne vrućine na svojem maksimumu, uključi ih rano ujutro, predvečer ili po noći kada su temperature blaže i klima uređaj ne treba jako raditi kako bi rashladio tvoj dom.

Također preporučujemo da po ljeti smanjiš upotrebu tostera, električnog roštilja i sličnih kuhinjskih aparata - umjesto toga se osvježi laganom salatom ili slasnim voćem.

3. Prilagodi jačinu klima uređaja veličini prostorije

Klima uređaj koji je preslab za prostoriju u kojoj se nalazi nikada je neće optimalno rashladiti, a pritom će trošiti velike količine struje. Isto tako, previše snažan klima uređaj će prekidati ciklus hlađenja prije nego on završi jer će termostat očitavati temperaturu nižom nego što ona zapravo jest, zbog čega će se uređaj neprestano paliti i gasiti.

Zato pri odluci koji klima uređaj kupiti slijedi pravilo da za svakih 10 m2 klima treba imati 1 kW snage.

4. Podesi termostat na odgovarajuću temperaturu

Razlika između vanjske temperature i one u prostoriji u kojoj boraviš ne bi trebala biti veća od 7°C. Postaviš li termostat na prenisku temperaturu, stavit ćeš klima uređaj pod veliko opterećenje pa će on trošiti puno električne energije.

Time ujedno ugrožavaš svoje zdravlje jer izlazak iz tako hladne prostorije na ljetnu vrućinu može dovesti do temperaturnog šoka.

5. Klima uređaj redovito servisiraj

Redovita provjera stanja dijelova klima uređaja nužan je korak želiš li osigurati da uređaj optimalno radi te da ima dug životni vijek. Time ćeš osigurati da se svi dijelovi na vrijeme zamijene, da kvaliteta zraka u prostoriji ostane na odgovarajućoj razini te da klima uređaj ne troši više struje nego što je to potrebno.

Servis klima uređaja potrebno je napraviti dva puta godišnje - prije početka ljetne sezone te na jesen kako bi klima bila spremna za zimu u slučaju da je koristiš za grijanje.

Za kraj

Optimalan rad klima uređaja nije teško postići - uz ovih nekoliko savjeta zasluženo ćeš uživati u ugodno rashlađenoj prostoriji čitavo ljeto. Zato pokaži svojem klima uređaju malo pažnje i on će te učinkovito služiti godinama.