Ostali članci

5 savjeta za sigurnu vožnju biciklom

Iako mnogi bicikl voze tijekom cijele godine, većina ovu jurilicu koristi tek za lijepog vremena. A kako je toplo proljetno sunce izmamilo na prometnice sezonske bicikliste, nije naodmet prisjetiti se koja su pravila sigurne vožnje.

bicikl

Izvor: Freepik

1. Redovito provjeravaj i servisiraj bicikl

Prije svake vožnje provjeri u kakvom je stanju lanac na biciklu, jesu li kočnice ispravne, a svjetla i reflektori čisti te kakav je tlak u gumama.

Voziš li bicikl redovito, barem puta godišnje bi trebao napraviti mali servis bicikla. Profesionalno podešavanje dijelova bicikla te provjera njegovih funkcionalnosti dugoročno ti štedi novac jer produžuje životni vijek bicikla, ali također omogućuje kvalitetniju i, ono najvažnije, sigurniju vožnju.

2. Koristi zaštitnu opremu

Iako je kod nas ovo česta praksa, na bicikl ne bi smio sjesti bez zaštitne kacige ako ti je stalo do svoje sigurnosti u prometu. Ipak, kaciga je zakonski obavezna samo za vozače bicikla mlađe od 16 godina.

Početnicima također preporučujemo nošenje zaštitnih rukavica i štitnika za koljena i laktove, kao i osobama koje bicikl vole voziti na grubim terenima poput šuma i makadama.

3. Budi vidljiv

Ostali sudionici u prometu moraju te lako moći vidjeti, pogotovo kada voziš bicikl noću. Zato nosi odjeću i obuću svijetle boje, reflektirajući prsluk ili barem reflektirajuće trake na nogavicama hlača.

Koristiš li zaštitnu biciklističku kacigu (a, kao što smo prethodno rekli, trebao bi), neka i ona bude svijetlih ili jarkih boja.

Osim odjeće, osvijetljen treba biti i tvoj bicikl. Naime, zakonom je propisano kako danju u slučaju smanjene vidljivosti te noću na biciklu mora biti upaljeno prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo. Bicikliste bez svjetla policija kažnjava s 300 kn, iako bi primarni motivator trebala biti opasnost koja vreba kada te vozači automobila ne vide u mraku.

4. Prati promet oko sebe

bicikliranje u prometu

Izvor: Freepik

Voziš li kao "muha bez glave" zadubljen u svoje misli i sa slušalicama u ušima, predstavljaš opasnost i sebi, ali i ostalim sudionicima u prometu.

Svaki sudionik u prometu treba biti svjestan svojeg okruženja - gdje se nalaze vozila, pješaci i drugi biciklisti, u kojem smjeru i kojom brzinom se kreću...

Površina kojom se voziš također utječe na to kako ćeš voziti, pogotovo na lošim hrvatskim kolnicima i stazama prepunim rupa. Moraš li u zadnji tren skrenuti kako bi izbjegao prepreku na putu, možda ćeš udariti u pješaka ili vozilo.

Zato, kada si na biciklu, drži pogled ispred sebe, slušaj što se događa oko tebe i prilagodi brzinu. Jedino ćeš tako moći predvidjeti opasnost i na vrijeme reagirati.

5. Upoznaj se sa zakonima

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, bicikl treba voziti po označenoj biciklističkoj stazi. Kada staza ne postoji, treba voziti desnom stranom kolnika što bliže rubu, ali nipošto ne po nogostupu. Također nije dopuštena vožnja preko pješačkog prijelaza kada na njoj nema biciklističke staze.

Poznavanjem zakona nećeš samo izbjeći kaznu - pravila su tu kako biste i ti i ostali sudionici u prometu svaku vožnju završili sigurni i zdravi.