Ostali članci

Kako izabrati najbolju grebalicu za mačke

Odabir najbolje grebalice za mačku nije jednostavan kao što se na prvu može činiti. Možda ti se već dogodilo da si mački kupio nekoliko različitih grebalica, ali komadi tvojeg namještaja su joj i dalje draža opcija za brušenje noktića. Svaka mačka ima drugačije potrebe i želje koje trebaš razumjeti kako bi joj mogao pružiti optimalno mjesto za grebanje te spasio svoj namještaj. Oblik, materijal, mjesto gdje se grebalica nalazi - sve to utječe na to hoće li je mačka koristiti. Evo što trebaš znati kako bi zaustavio svoju mačku da grebe namještaj.

mačka grebalica

Baš kao i ljudski nokti, mačje kandže rastu čitav njihov život i zato traže redovitu pažnju. Mačke se same brinu za noktiće na svojim na stražnjim nogama, zubima povlačeći stražnje ovojnice kandži. Međutim, prednje im je kandže puno lakše zakačiti o čvrsti materijal i povući prema dolje da bi skinule stare ovojnice i otkrile nove oštre kandžice. Tu u priču ulaze kvalitetne grebalice.

Što je grebalica viša, to je bolje

Grebalica bi trebala biti dovoljno visoka kako bi se tvoja mačka mogla u potpunosti ispružiti dok brusi nokte, povlačeći u nazad mišiće ramena i leđa. To je važno za zdravlje i fleksibilnost mačke. Ako se mačka mora sagnuti ili savinuti noge da bi koristila grebalicu, neće moći pravilno vježbati i istezati te mišiće, a pritom se može i osjećati nelagodno. Ako joj, primjerice, tvoj kauč omogućuje da se potpuno istegne dok oštri svoje noktiće, jasno je zašto bi joj se ta opcija mogla više sviđati od niske grebalice.

To ne znači da mačke oštre nokte isključivo u potpuno ispruženoj pozi - povremeno ćeš je vidjeti da se sagne, a ponekad joj paše brusiti noktiće na horizontalnoj površini. Time vježba različite mišiće.

Važno je upamtiti da mačka treba imati mogućnost oštriti svoje kandže u kojoj god joj poziciji to odgovara. Stoga, idealno je da je grebalica za odrasle mačke visoka barem 75 cm.

Materijal grebalice igra veliku ulogu

U divljini mačke oštre nokte na stablima jer su čvrsta, stabilna i pružaju dobar otpor. Opredijeli se za grebalicu koja će mački pružiti takve iste uvjete.

Sisal je izuzetno popularan materijal u izradi grebalica za mačke jer je čvrst, izdržljiv i trga se ispod mačjih kandži na način koji je njima izuzetno ugodan. Grebalice koje su omotane tkaninom ili užetom od sisala zato su u pravilu najbolje grebalice za mačke.

Osim sisala, karton je također odličan materijal za grebalice. Mačkama je ugodno na njemu oštriti kandže, a ujedno im se sviđa zvuk koji proizvodi dok to rade. Obično su ravne grebalice izrađene od kartona, a to ih čini odličnom nadopunom uspravnoj grebalici - mački će se svidjeti opcije različitih tekstura i kuteva.

Pametno je izbjegavati grebalice izrađene od materijala koje imaš u svojem domu. Primjerice, grebalica od tepiha može motivirati tvoju mačku da počne oštriti kandže na tvojem tepihu u dnevnom boravku i bit će joj teško razumjeti zašto je jedan tepih uredu za koristiti, a drugi ne.

Može ti se činiti da su grebalice od punog drva kvalitetnije, ali bolje je da uštediš novac i kupiš šuplje grebalice. Naime, takva vrsta grebalica bolje drži ravnotežu pa su manje šanse da će se prevrnuti dok je tvoja mačka koristi. Osim toga, tijekom korištenja šuplje grebalice proizvode za mačke ugodnije zvukove.

mačka grebalica

Dodatni načini za učiniti grebanje ugodnijim

Kao što smo ranije spomenuli, više grebalica različitih tekstura pametan su način kako odvratiti mačke od oštrenja noktiju na namještaju i pružiti im zanimljivo iskustvo. Ono što mačka želi napraviti prilikom oštrenja noktiju jest zabaviti se, a više grebalica i različiti materijali izrade to će joj omogućiti.

Ako tvoja mačka voli grepsti po namještaju, novu grebalicu postavi pored komada namještaja u pitanju. Tako ćeš mački omogućiti da brzo sama shvati kako je grebalica puno bolja opcija od kauča ili vrata. Jednom kada se navikne na novu grebalicu, možeš je prebaciti na praktičniju poziciju. Prozori su super mjesto, pogotovo ako grebalica na vrhu ima podest ili kućicu u kojoj mačka može spavati ili stajati. Ako je smjestiš pored prozora, pružit ćeš mački dodatni izvor zanimacije.

Kartonska, od sisala ili nekog trećeg materijala, uspravna ili položena, minimalistička ili s puno kućica, podesta i igračaka, postoje grebalice koje će zadovoljiti potrebe najzahtjevnijih mačaka i vlasnika.

Ako tvoja mačka energično grebe po svojoj novoj grebalici, znat ćeš da si ispravno odabrao.