Ostali članci

Kako izabrati pravu veličinu televizora za svoj dnevni boravak

Veliki televizori pristupačniji su nego ikada prije. Međutim, kada odlučuješ koji televizor kupiti, veće nije nužno bolje. U nastavku saznaj kako pronaći najbolji omjer između veličine televizora i prostorije u kojem ćeš ga gledati, tj. koja je najbolja veličina televizora za tvoje potrebe.

samsung

Veličina i rezolucija televizora - ima neka tajna veza

Rezolucija slike na televizoru je važna jer o njoj često ovisi dimenzija televizora. Niža rezolucija ima manje piksela, a to znači da sliku male rezolucije ne možemo razvući na jako veliki zaslon jer će se vidjeti svaki individualni piksel, tj. bit će pikselizirana.

Isto tako nema smisla stavljati veliku rezoluciju na mali zaslon jer ljepota takve čiste slike s puno sitnih piksela dolazi do izražaja samo na velikim ekranima

Rezolucija televizora danas dolazi u nekoliko oblika. To su:

  • HD - 1366 x 768 piksela
  • FHD - 1920 x 1080 piksela
  • 4K - 3840 x 2160 piksela
  • 8K - 7680 x 4320 piksela

Kupovinu HD televizora preporučujemo jedino ako pratiš isključivo HRT, RTL i slične programe. FHD rezolucija je standard, pogotovo ako koristiš streaming i druge sadržaje veće kvalitete od zemaljske televizije. Kupuješ li televizor na duge staze, 4K je najbolje rješenje.

Dijagonala televizora - ključni podatak

Osim rezolucije, najvažniji podatak kada odlučuješ koji televizor kupiti jest njegova dijagonala. Ona se mjeri u inčima od jednog ruba televizora do drugog, ali često je istovremeno iskazana i dijagonala u centimetrima (1" = 2.5 cm).

Pripazi da ne pomiješaš dijagonalu i širinu televizora - širina će uvijek biti manja od dijagonale.

Dijagonala televizora ne govori samo koliko je televizor velik, nego i uvjetuje optimalno mjesto televizora, tj. udaljenosti između mjesta s kojeg ćeš gledati televizor i samog uređaja, i to na ovaj način:

Kupuješ li televizor FHD rezolucije, pripazi da udaljenost mjesta s kojeg ćeš ga gledati bude barem 2 do 3 puta veća od dijagonale televizora. Opredijeliš li se za 4K televizor, udaljenost mjesta za gledanje treba biti jednaka dijagonali televizora.

Npr. ako se u tvojem dnevnom boravku trosjed nalazi 2 metra ispred komode na koju ćeš smjestiti televizor, tada je idealna dijagonala televizora 80" za 4K televizor, odnosno 40" za FHD televizor.

Evo i mali šalabahter o optimalnim udaljenostima:

najbolja veličina televizora

Naravno, budžet kojim raspolažeš također igra veliku ulogu u tome koji televizor kupiti pa ako se uređaj od 80" ne uklapa u tvoju računicu, bez brige kupi manji. Jedino vodi računa o tome da televizor ipak ne bude premalen, a dođe li do toga, razmisli o razmještaju mjesta za sjedenje kako bi ti gledanje bilo ugodnije.

Važan je i kut gledanja

Kut gledanja također bitno utječe na iskustvo gledanja televizije. Idealna situacija je ona u kojoj se televizor nalazi paralelno s tvojim očima, s kutom od najviše 15 stupnjeva prema gore ili dolje i svakako ne više od 40 stupnjeva ulijevo ili udesno.

Osim što slika neće lijepo izgledati pod velikim kutem, tako ćeš naprezati oči, ali i držati vrat u neudobnom položaju.

Za kraj

Od svega na što treba paziti pri kupovini televizora, dijagonala televizora je početak. Tek nakon toga usmjeri pažnju na ostale bitne karakteristike kao što su tehnologija prikaza, pametne značajke i slično.