Ostali članci

Kupuješ svoju prvu SUP dasku? Uzmi u obzir ovih 5 stvari.

Tvoja znatiželja je prevladala i konačno si odlučio osobno se uvjeriti zašto su SUP daske za veslanje toliko popularne. U potpunosti te razumijemo - SUP daske odlična su vodena aktivnost, zgodan način za družiti se s obitelji i prijateljima, ojačati tijelo, pa čak i povesti psa na originalnu avanturu.

Sada sigurno nastojiš pronaći odgovor na pitanje koju SUP dasku kupiti - zato nastavi čitati i saznaj kojih 5 stvari trebaš uzeti u obzir kod kupovine SUP daske.

SUP daska

Izvor: Freepik

1. All Round SUP je najbolji izbor za početnike

Kako bi odabrao najbolju SUP dasku za svoje potrebe, trebaš razumjeti koje vrste SUP daski postoje te kome su namijenjene. Naime, SUP daske koriste se za različite aktivnosti, a najčešće ih svrstavamo u 4 kategorije:

  • all round
  • surfing
  • touring
  • racing

Ako ćeš prvi puta stati na SUP dasku, tada se opredijeli za All Round SUP. Savršen je izbor za početnike jer je svestrana - to znači da je možeš koristiti za više različitih aktivnosti i u različitim uvjetima na vodi. Ovo je ujedno i najrasprostranjenija vrsta SUP daski, a često je family i dog friendly.

2. Opredijeli se za SUP na napuhavanje

Razlikujemo SUP daske na napuhavanje te tvrde SUP daske.

Daske na napuhavanje bolji su izbor za početnike jer su izdržljivije, svestranije, lakše za prenošenje i nježnije prema tijelu. Tvrde SUP daske obično se koriste za surfanje ili za utrke, odnosno namijenjene su osobama koje su usavršile tehniku veslanja na dasci i ta im je aktivnost više od povremene rekreacije.

3. Pronađi SUP odgovarajuće dužine, širine i debljine

Idealna veličina SUP daske ovisi o tvojoj težini i iskustvu u veslanju. Što je daska šira, duža i deblja, to će imati veći volumen i nosivost, a to pak znači veću stabilnost na vodi.

Zato, ako si početnik, odaberi SUP dasku većeg volumena zbog dodatne stabilnosti koju nudi. Za tebe će najbolja SUP daska biti duljine između 330 cm i 350 cm te širine između 78 cm i 89 cm.

Što se tiče debljine SUP daske, neka bude veća od 15 cm. SUP daske tanje od 15 cm s vremenom mogu početi gubiti oblik i početi nalikovati banani, pogotovo kada se radi o daskama slabije kvalitete. Veća debljina također će ti pružiti više stabilnosti, a to ti je kao početniku najvažnije.

SUP daska joga

Izvor: Freepik

4. Nosivost SUP daske je ključna

Ljudi često u obzir uzimaju isključivo svoju težinu kada odabiru SUP dasku odgovarajuće nosivosti, a pritom zaboravljaju na to kako će na ukupnu težinu na dasci utjecati i stvari poput dodatne opreme, ali i to hoćeš li na veslanje povesti dijete ili psa.

Zato nikada ne kupuj SUP dasku čija je nosivost samo nekoliko kilograma veća od tvoje težine - ostavi dovoljno prostora za svu opremu koja ti treba tijekom veslanja.

5. Obrati pozornost na peraje

Svaka SUP daska treba barem jednu peraju kako bi mogao veslati u ravnoj liniji - bez peraje nećeš daleko stići. Postoji nekoliko sustava peraja, a početnicima preporučujemo tzv. US Fin Box jer su takve peraje svestranije.

Osim toga, gledaj i broj peraja. Većini veslača, a pogotovo početnicima, najbolje će odgovarati postavka peraja 2 + 1. SUP daskama samo s jednom perajom teže je manevrirati, dok su 4 peraje općenito potrebne samo na SUP daskama za surfanje.

Misao za kraj

SUP daske danas možeš kupiti više-manje bilo gdje i često ćeš naići na ponude koje izgledaju predobro da bi bile istinite - ipak SUP daska zahtjeva veliko ulaganje i za očekivati je kako ćeš probati uštedjeti gdje god je moguće. Zato se drži provjerenih trgovina koje su specijalizirane za prodaju SUP daska i opreme za slične sportove. Njima možeš najviše vjerovati, a educirani prodavači također će ti moći udijeliti koristan savjet.

I, naravno, ne kupuj SUP dasku ako nema jamstvo od barem 2 godine.