Ostali članci

Ribolov zimi - 5 savjeta za zimsko pecanje šarana

Svaki ribolovac voli dobar izazov, a najveće izazove pred tebe stavit će zima. Lov na šarane zimi sasvim je drugačija priča, ali da nije težak - ne bi bio toliko zanimljiv. U nastavku donosimo par brzih savjeta kako pristupiti lovu šarana kada zahladi.

pecanje šarana zimi

1. Toplo se odjeni

Svaki ribolovac zna da su strpljenje i upornost temelj uspješnog ribolova. Međutim, kada krenu grickati neugodne zimske temperature, teško je zadržati fokus na najvažnijem - lovu ribe. Zato, čim temperature postanu prohladne, zamotaj se u toplu odjeću.

Vodootporna pernata jakna, mekana termo podstava koja će te grijati ispod nje te čvrsta i vodonepropusna obuća jednako su važan dio opreme poput ribičkog štapa. Osigurat će da ostaneš suh i zdrav te da se bez brige možeš posvetiti svojem omiljenom hobiju.

2. Pronađi pravu lokaciju

Odabir prave lokacije za lov na šarana izazov je čitavu godinu, ali naročito zimi.

Najbolje ćeš proći na onim dijelovima gdje je voda toplija, a to su obično dublji dijelovi jezera. Dobre lokacije za lov također su mjesta s potopljenim granjem ili panjevima gdje ribe obično dolaze u potrazi za hranom, pogotovo za sunčanih dana kada ih toplina izmami na sunčanje i odmor.

U obzir valja uzeti i smjer vjetra jer tim smjerom putuju ličinke, kukci i druga omiljena hrana, a ribe ih prate.

3. Odaberi pravi mamac

Kupovni mamac dobar je kao i onaj kojeg izrađuješ sam, ali ipak je veći gušt raditi svoj mamac. Iskusni ribolovci rado biraju popularni boile koji se koristi već pola stoljeća, a ima prednost nad nekim drugim mamcima poput kukuruza ili ličinki koji privlače i druge, manje ribe.

Bitno je da ne pretjeraš s mamcem. Naime, zimi je metabolizam šarana bitno usporen pa mu je potrebna minimalna količina hrane. Zato se drži idućeg - što manje masnoća i aroma.

4. Pripazi na tehniku

Šaran je zimi usporen i nezainteresiran za bilo kakav napor. Zato su što manje udice (npr. broj 6), što tanji najlon (oko 0.28mm) i što mekši štap (od 2.75 – 3lb) zimi tvoj najbolji prijatelj. Sistem spusti što bliže jezeru kako bi mamac izgledao prirodno.

Prirodnom izgledu mamca pridonijet će i korištenje pop up spužvice, boile ili smjese kako bi ga dobro izbalansirao. Koristi ih u kombinaciji s mekanom upredenicom kako bi mamac lelujao u vodi i šaranu izgledao potpuno prirodno.

5. Pažljivo sa šaranom

Jednom kada upecaš šarana, pažljivo njime rukuj kako bi ga zdravog i neozlijeđenog vratio u vodu.

Vrijeme koje šaran provodi izvan vode svedi na nužan minimum, pogotovo kada su temperature ispod ništice. U suprotnome riskiraš da šaranu popucaju kapilare ili da mu se zalede škržni poklopci. Zato ribu stavljamo na podložak kojeg obavezno prvo polijemo vodom kako šaran ne bi doživio šok i ozlijedio se u kontaktu sa zaleđenom podlogom.

Nakon što ukloniš udicu, usta šarana premaži odgovarajućom tekućinom.

Zima je nepredvidiva, ali je zato dobar ulov još veći gušt. Dobro se opremi, naoružaj s još više strpljenja nego inače i prepusti svim radostima koje donosi ribolov zimi.