Ostali članci

Videonadzor kuće: 5 najvažnijih stvari za znati

Postavljanje videonadzora više je od same instalacije kamera oko kuće - potrebno je pažljivo planiranje i odabir odgovarajuće opreme kako bi osigurao najbolju moguću zaštitu za svoj dom. U nastavku te čeka pet najvažnijih stvari koje trebaš uzeti u obzir prilikom postavljanja sustava videonadzora u svojem domu.

videonadzor kamera

Izvor: Freepik

1. Pronalazak prave lokacije za kameru

O odabiru pravog mjesta na kojemu ćeš instalirati kamere za videonadzor ovisi koliko dobro ćeš moći nadzirati svoj dom i identificirati potencijalne prijetnje.

Naglasak uvijek stavi na točke ulaska i izlaska iz kuće, kao i osjetljiva područja poput garaže, terase i ulaska u dvorište. Neka pritom kut snimanja kamere bude što širi kako bi maksimizirao pokrivenost i izbjegao slijepe točke na osjetljivim mjestima.

Visina na koju ćeš montirati kameru također je bitna - postaviš li kameru previsoko, možeš izgubiti detalje na slici, dok je prenisko postavljena kamera podložna vandalizmu ili krađi.

Na kraju, znaj kako kamere moraju biti postavljene tako da imaš jednostavan pristup napajanju i mreži.

2. Poštivanje zakona

Kamere kojima snimaš svoju kući i posjed moraju biti usmjere isključivo na prostor u tvojem vlasništvu - to znači kako nije dopušteno snimati susjedni prostor. Snimiš li susjedovu kuću i dvorište bez njegovog dopuštenja, on ima pravo prijaviti te Agenciji za zaštitu osobnih podataka sa zahtjevom za utvrđivanjem povrede prava na zaštitu osobnih podataka.

Ponekad je izazov namjestiti kamere da ne pokrivaju manje dijelove susjednih prostora i objekata - u tom je slučaju nužno dogovoriti se sa susjedom i dobiti njegov pristanak.

3. Kvaliteta i specifikacije kamere

Važno je odabrati kamere koje će pružiti jasnu sliku kako bi mogao prepoznati pojedinosti i identificirati osobe na snimkama. Full HD (1080p) je odličan odabir jer pruža veliku razlučivost, a zauzima manje mjesta od 4K rezolucije.

Prije kupovine također se upoznaj s otpornosti kamere na vremenske uvjete planiraš li je instalirati na otvorenom - kamera treba imati barem certifikat IP66.

Neka kamera koju odabereš ima mogućnost snimanja noću ili u uvjetima slabe osvijetljenosti, a posebno će ti biti korisna značajka detekcije pokreta.

4. Pohrana i pristup snimkama

Jednostavnije kamere imaju lokalnu pohranu u obliku SD kartice, dok mrežni videosnimači snimke pohranjuju na lokalnom uređaju (npr. HDD) ili čak koriste usluge oblaka. Imaš li jednu ili samo nekoliko kamera, SD kartica je dobro rješenje, ali računaj na to da ćeš je svako toliko morati isprazniti kako bi na nju stali novi podaci.

Preporučujemo da odabereš kameru s aplikacijom kako bi snimkama mogao pristupiti na pametnom mobitelu te kako bi na njega primao obavijesti kada kamera detektira pokret.

5. Sigurnosna ažuriranja

Sigurnost ne završava instalacijom kamere - redovito ažuriranje softvera kamere nužno je kako bi zaštitio svoj uređaj, snimke i svoju privatnost. Proizvođači često izdaju zakrpe za sigurnosne ranjivosti i poboljšanja performansi.

Također postavi snažne lozinke za pristup kamerama i drugim uređajima povezanim s mrežom. Kada je moguće, aktiviraj provjeru u dva koraka kao dodatnu mjeru zaštite.