nabava.net

Zašto koristiti dodatke prehrani

Ništa ne može učinkovito štititi i održavati optimalan rad organizma kao pravilna i uravnotežena prehrana. Takvom prehranom tijelo dobiva sve potrebne nutrijente koji ga čine zdravim i dovoljno snažnim da se odupire štetnim utjecajima. Međutim, slaba prehrana, stres, utjecaj štetnih tvari iz okoline i razne bolesti lako narušavaju optimalan rad organizma. Tu u igru dolaze dodaci prehrani.

Zdrava prehrana

Dodaci prehrani su koncentrirani hranjivi sastojci (npr. vitamini, minerali, omega 3 masne kiseline itd.). Uz njihovu pomoć možemo upotpuniti prehranu važnim tvarima koje ne dobivamo u dovoljnoj količini normalnim unosom hrane.

Primjerice, ljudima koji moraju izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode može nedostajati kalcija, dok ljudi koji ne smiju konzumirati namirnice s glutenom moraju paziti na to da unose dovoljno vlakana. Iako je na to najbolji odgovor pravilna prehrana, ovisno o poslu kojim se bavimo i ostalim životnim prilikama, to ponekad može predstavljati veliki izazov.

Dodaci prehrani popularni su kod osoba koje se aktivno bave sportom i sličnim aktivnostima. Uslijed većih napora dodaci prehrani im omogućuju da poboljšaju svoju izvedbu, izgrade veće mišiće i ostvare bolje rezultate. 

Također, neke izuzetno zdrave biljke, namirnice ili začini ponekad su teško dostupni, osobito kada se radi o sastojcima koji nisu tipični za naše područje.

U tim slučajevima dodaci prehrani dolaze kao jednostavno i učinkovito rješenje. Naravno, uz obavezne konzultacije s doktorom, ljekarnikom ili drugom stručnom osobom. Dodataka prehrani i njihovih proizvođača je mnogo, neki su učinkovitiji od drugih, a u obzir je potrebno uzeti i moguće kontraindikacije s drugim lijekovima i dodacima.

Iako su vitamini prva pomisao ljudima kada se spomenu dodaci prehrani, broj proizvoda koji spadaju pod ovu kvalifikaciju puno je širi i obuhvaća različite ekstrakte, koncentrate, ulja, smjese i slično. Primjerice, ulje origana za borbu protiv parazita, baobab u prahu kao vitaminska i mineralna bomba ili Beta Glucan za pojačanje imunološkog sustava.

Najbolji dodaci prehrani nemaju aditive i konzervanse, stoga se prije kupovine dobro informirajte o sastojcima. Velik izbor prirodnih dodataka prehrani možete pronaći i u Fit Zoni.

I na kraju, jednu stvar nikako ne smijete zaboraviti.

Dodaci prehrani ne mogu zamijeniti pravilni unos namirnica. Zdrava prehrana je temelj zdravlja, a dodaci prehrani mogu služiti kao potpora, no nikako kao osnova.