Ostali članci

4 važna savjeta kako preko interneta kupiti odjeću koja ti pristaje kao salivena

Nema ljepše kupovine od one iz udobnosti vlastitog doma, pogotovo kada naručuješ proizvode koje je nemoguće pronaći u mjestu gdje živiš. No, jedno je preko interneta naručiti mobitel - kupovina odjeće koja, kada stigne, doista izgleda kao na slici, sasvim je drugačija priča. 

Online shopping odjeća

Izvor: Freepik 

Zato prati iduće savjete i haljina ili majica koju naručiš poštom uživo će izgledati jednako lijepo kao i na zaslonu tvojeg računala.

1. Sve je u mjerama!

Kada kupuješ odjeću preko interneta, nemaš luksuz isprobavanja različitih veličina.

U fizičkoj trgovini možeš isprobati istu majicu različitih brojeva i potom izabrati onu koja ti najbolje stoji. Taj je proces malo kompliciraniji kada naručuješ s interneta. Evo što napraviti u takvoj situaciji.

Najvažnija stvar kod kupovine odjeće preko interneta je poznavanje svojih mjera. Veličine S, M ili L ne govore ništa - važni su centimetri!

Idealno je da te izmjeri profesionalni krojač jer će u tom slučaju mjere biti najtočnije. Najteže ćeš se izmjeriti sam pa, ako ne želiš ići krojaču, zamoli blisku osobu da ti pomogne pri mjerenju.

Mjere će biti najtočnije ako ćeš se mjeriti u laganom donjem rublju. Osim standardnih mjera poput mjere prsa, struka (najužeg dijela i kod pupka) te mjere bokova, također izmjeri širinu ramena te dužinu ruku i nogu. Što više mjera imaš, to su veće šanse da će ti komad odjeće koji kupuješ online doista pristajati.

S obzirom na to da su veličine kod kupovine odjeće online toliko važne, nemoj naručivati odjeću od trgovine koja na svojim stranicama nema detaljnu tablicu veličina. Ovo je prihvatljivo jedino ako si već upoznat s veličinom njihove odjeće i točno znaš što ti najbolje stoji.

S druge strane, ozbiljnije trgovine na tvoj će zahtjev dodatno izmjeriti odjeću koju prodaju ako zatražiš neku od mjera koje nisu navedene na njihovoj stranici.

Nemoj se ustručavati poslati upit i zatražiti dodatne specifikacije o artiklu koji te zanima. Za svoj novac imaš pravo dobiti točno ono što želiš.

krojački metar

Izvor: Freepik 

2. Čitaj recenzije!

U nekim slučajevima recenzije će ti reći više od bilo čega što trgovina stavi na svoju stranicu.

Naime, recenzije pišu kupci koju su već naručili odjeću s te stranice, isprobali veličine, pregledali materijal i stekli kompletan dojam o tome kako se trgovina odnosi prema kupcima.

Recenzije će ti reći odgovara li veličina odjeće podacima sa stranice, kakva je kvaliteta materijala te je li bilo problema s plaćanjem, dostavom ili vraćanjem odjeće.

To je jednostavno kada naručuješ sa stranica kao što su Amazon ili eBay gdje možeš provjeriti ocjenu trgovine. Međutim, ako naručuješ direktno sa stranica trgovine, ponekad nećeš biti u mogućnosti čitati recenzije jer trgovina nije omogućila ostavljanje komentara na svojim stranicama.

U tom slučaju možeš napraviti dvije stvari:

  1. Provjeri ima li trgovina profil na Facebooku ili nekoj drugoj društvenoj mreži te kakve komentare kupci na njima ostavljaju.
  2. Pretraži što kupci pišu o svojim iskustvima po forumima i sličnim internetskim stranicama.

3. Provjeri uvjete dostave

I najpažljivijoj osobi može se dogoditi da joj ne odgovara komad odjeće koji je kupila preko interneta. U tom je slučaju ključno da se odjeća može vratiti ili zamijeniti uz minimalne troškove. Svaka web trgovina na svojim stranicama ima navedene uvjete i troškove dostave.

Povrat robe često je moguć samo unutar određenog vremenskog roka, najčešće 14 dana, a u većini slučajeva morat ćeš platiti poštarinu.

U slučaju da online trgovina u kojoj kupuješ posluje i na fizičkoj lokaciji, ponekad je povrat ili zamjenu robe moguće obaviti u poslovnici.

Sve ovo provjeri prije kupovine da se ne bi bilo neugodnih iznenađenja.

U slučaju da trgovina omogućuje besplatni povrat robe ili su troškovi povrata mali, a nisi siguran hoće li ti odgovarati komad odjeće koji želiš naručiti, napravi ovo: naruči ga u većoj i manjoj veličini. Zadrži komad koji ti bolje stoji, a drugi vrati.

kupovina odjeće online

Izvor: Freepik

4. Ako ti je odjeća prevelika, posjeti krojača

Ovo nije isplativo kod kupovine jeftine odjeće iz Kine. Međutim, ako odlučiš naručiti kvalitetniji komad odjeće koji malo više košta, nemoj se ustručavati odnijeti ga krojaču koji će ga prilagoditi tvojim dimenzijama. To će te malo koštati, a dobit ćeš komad odjeće koji će ti pristajati kao saliven.

Naravno, ako je odjeća koju si naručio premala, teško da će ti bilo koji krojač pomoći. Također, jednom kada prilagodiš odjeću, nećeš za nju moći dobiti povrat novaca u trgovini. Stoga pažljivo s prepravcima!

 

Kakva su tvoja iskustva s online kupovinom odjeće? Ako imaš kakav dobar savjet, a da nije na našem popisu, podijeli ga u komentarima!

 

Povezani proizvodi