Ostali članci

5 brzih savjeta za košnju trave ljeti

Kada sunce zapeče, sigurno vam prva stvar u glavi nije košnja trave. Znojite se, umarate, proklinjete dan kada ste kupili kuću, a ne stan. Samo želite pokositi travu na nulu i neka vas pusti na miru sljedećih mjesec dana. 

Čovjek kosi travu na velikoj vrućini

Preuzeto: greenmoxie.com

Kada bi to bilo tako jednostavno, svijet bi bio ljepše mjesto. I zelenije. Ali pošto nije, morate se pridržavati nekih pravila, inače će vaša zelena livada postati žuta. 

1. Podesite visinu košnje

Najgora stvar koju možete napraviti prilikom ljetne košnje je pokositi previše trave. Ako travu odrežete na najmanju moguću visinu, 90% vjerojatnosti je da će se pod sunčevim zrakama spaliti. Ne, nećete izazvati požar, ali vaša će trava dobiti predivnu zlatnu boju sijena.

Pravilo kaže da travu treba skratiti za jednu trećinu od ukupne visine za idealan izgled. U slučaju da preskočite jedan termin košnje, nemojte pošto-poto pokušati travu dovesti na idealnu veličinu. 

Ponovno odrežite jednu trećinu, a za par dana ponovite radnju. Tek na taj način možete biti sigurni da će trava dobro podnijeti vrućine.

Noževe postavite na najvišu razinu ili jednu od većih. Trava će biti zdravija ako ju zaštitite.

2. Idealna visina je... 

Ako ste do sada travu kosili na manje od 7 cm (3 inča), razumijemo vas. Niti nama se neda svakih par dana paliti kosilicu. Međutim, u ljetno vrijeme nužno je napraviti zaokret. 

Najmanja preporučena visina trave za ljeto je 7,5 cm, a najbolje između 8 i 9 cm. 

U protivnom riskirate već gore spomenuto spaljivanje trave. 

3. Kosite jednom u dva tjedna

Proljeće je definitivno vrijeme u kojem je košnja najčešća. Izmjene vremenskih prilika, kiša pa sunce, kao stvoreni su za rast trave. Zato ćete u proljeće, kao i u početnim ljetnim danima morati košnju obavljati 1 ili 2 puta tjedno.

Košnja travnjaka

Kako u najtoplijim ljetnim danima travu ipak puštamo na veću visinu, košnju ćete morati obavljati rjeđe. Jednom u dva tjedna bit će sasvim dovoljno. Eventualno u određeno vrijeme će vaša trava zahtijevati košnju na tjednoj bazi.

4. Kosite predvečer

Riješili smo pitanje učestalosti košnje, visine košnje, a sada je vrijeme za raspravu o dobu dana za košnju. Naravno da vam je prva ideja rano ujutro. Sunce još nije izašlo, vani nije 50 stupnjeva i vaše dvorište još uvijek ne podsjeća na Saharu.

Međutim, ako je vaš travnjak vlažan od zalijevanja ili rose, preskočite tu ideju. Košnja mokre trave ima nekoliko neželjenih efekata.

  • Širenje bolesti trave
  • Neravnomjerno košenje
  • Lijepljenje i ostavljanje mahovine

Točno u podne također nije opcija. Izlaganje prevelikim vrućinama može imati loše posljedice na vaše zdravlje (Vakula je rek'o). 

Najbolji termin za košnju trave ljeti je predvečer. Sunce je tada nešto slabije, a trava ima dodatnih 12 sati tijekom noći da se oporavi od košnje i spremna dočeka sunce. 

5. Naoštrite noževe

Tupa oštrica noževa na kosilici 'rastura' travu koja pritom gubi više vlage nego što bi izgubila s čistim rezom. Ovo je osobito važno za ljetne mjesece kada trava žudi za što više vode i vlage.

Kako ne želite imati tup nož u kući, ne želite imati tup nož niti na kosilici. Prilikom oštrenja noževa budite osobito oprezni. Kosilica može biti opasan alat, a njeni noževi smrtonosni. Pristupite cijelom poslu oštrenja i košnje s oprezom i nećete pogriješiti.

Zeleni travnjak

Ovih 5 jednostavnih savjeta vodi vas do lijepog i zelenog travnjaka i preko ljeta. Ako ste pak u potrazi za novom kosilicom, pročitajte naše savjete za kupnju kosilice, implementirajte preporuke za ljetnu košnju i zadivite sebe i susjede. 

Povezani proizvodi