Ostali članci

5 načina kako zaštiti oči od ekrana

Osam sati dnevno provedeš gledajući u ekran računala na poslu? Nakon toga se i doma uhvatiš kako gledaš u ekran? Tvoje oči sve to trpe. S obzirom na to da živimo u svijetu u kojem odmak od ekrana gotovo da i nije moguć, a sav se posao odvija pomoću računala, izgleda da smo osuđeni na cjelodnevno gledanje u ekrane.

Čovjek koji gleda u monitor računala

Nažalost, nećemo ti otkriti magični recept koji će maksimalno zaštititi tvoje oči. Ali zato se možeš potruditi da ih sam zaštitiš što je više moguće.

1. 20-20-20

Ovo pravilo najlakša je stvar koju možeš napraviti kako bi odmorio oči od naprezanja kojemu su izložene tijekom gledanja u ekran.

Pravilo 20-20-20 znači 20 minuta rada, 20 sekundi pauze, 20 minuta rada.

Tijekom pauze važno je da pogled usmjeriš negdje u daljinu, poželjno kroz prozor u jednu točku i 20 sekundi ostaneš s pogledom u daljinu.

Na taj će se način spriječiti blokada očiju kao posljedica konstantnog fokusiranja oka na ekran.

2. Trepći

U jednoj minuti prosječna osoba trepne 16 puta. Međutim, prilikom rada na računalu i gledanja u ekran taj se broj znatno smanjuje (do 5 puta). Treptanje je prirodna zaštita oka kojom tvoje oči dobivaju dovoljno vlage. Baš ono što oku kronično nedostaje prilikom gledanja u ekran.

Ako se već ne možeš natjerati na konstantno treptanje, druga je opcija korištenje umjetnih suza. U protivnom si osuđen na crvene i bolne oči.

3. Udaljenost od ekrana

Za umor očiju važna je i udaljenost na kojoj sjediš od ekrana. Pravila govore kako bi minimalna udaljenost morala biti u rasponu ispružene ruke. Znači kada ispružiš ruku ne smiješ njome dotaknuti ekran ili ekran postavi na udaljenosti između 50 i 80 cm.

4. Češće pauze

Iako će mnogi pomisliti kako će češće pauze imati negativan efekt na produktivnost, one imaju upravo kontra efekt.

Istraživanje provedeno od strane NIOSH-a (The National Institute for Occupational Safety and Health) pokazalo je kako su radnici koji su osim osnovnih pauza za ručak (30 min) i dvije pauze od 15 minuta, imali i 4 dodatne pauze od 5 minuta bili znatno produktivniji od svojih kolega.

Šalica kave s natpisom pauza

Osim na produktivnost ove mini-pauze imat će veliki utjecaj i na tvoje oči, koje će se u tih 5 minuta odmoriti od fokusiranja na ekran.

5. Uredi radni prostor

Najveći problem za umaranje očiju od ekrana je preveliko svjetlo okoline. Bilo da se radilo o vanjskom izvoru svjetla (suncu) ili izvoru svjetla u prostoriji, bitno je da ono direktno ne tuče u monitor. Najbolje je monitor postaviti bočno od izvora svjetlosti jer u tim trenucima dolazi do najmanje refleksije.

Osim toga, na ekranu postavi kontrast, rezoluciju, osvjetljenjei veličinu teksta tako da ti najviše odgovara. Ako osjetiš da ti se oči pretjerano naprežu, pokušaj s različitim postavkama navedenih parametara.

Čovjek u uredu zagledan u monitor

Tvoje oči maksimalno ispaštaju zbog svakodnevnog i cjelodnevnog gledanja u ekrane, bilo da se radilo o računalu, mobitelu ili televizoru. Kako je zdravlje ipak na prvom mjestu, pobrini se da barem koliko toliko olakšaš svojim očima i osiguraš si dobar vid što duže.

Povezani proizvodi