Ostali članci

7 brzih savjeta za skladištenje auto guma

Skidaš ljetne gume i stavljaš zimske? Ne znaš kako i gdje spremiti one koje si skinuo sa svog automobila? Ovisno o tome spremaš li gume s felgama ili bez njih, ovih 7 brzih savjeta olakšat će ti muke.

Spremanje auto guma

Glavni kriterij o kojem ovisi skladištenje tvojih auto guma je spremaš li gume s felgama ili bez njih. No krenimo redom.

1. Obilježi pozicije

Prva stvar koju je potrebno napraviti je obilježiti pozicije na kojima su se nalazile gume. To radiš kako bi prilikom ponovnog postavljanja mogao zamijeniti stražnje i prednje gume. Prednje se gume brže i više troše i zato ih je potrebno rotirati kako bi uvijek imao podjednako kvalitetne performanse.

2. Operi gume

Gumu je prije skladištenja izrazito važno dobro i temeljito oprati. Ako gume spremaš bez felgi, poželjno ju je oprati dok se još nalazi na tvom automobilu. Na taj ćeš način spriječiti nepotrebno močenje unutrašnjosti gume.

Ako gume spremaš zajedno s felgama, onda ih možeš oprati i kada ih skineš s automobila. Važno je da to obaviš dovoljno temeljito. Ukloni i najmanje kamenčiće kao i strana tijela koja se nalaze u žljebovima guma. a potom ih dobro osuši kako bi spriječio koroziju.

Nakon pranja nemoj zaboraviti vratiti oznake pozicija.

3. Pregledaj gume

Dobro pregledaj gume. Prođi rukom kroz cijeli obujam gume, kako s vanjske, tako i s unutrašnje strane. Provjeri da nema vidljivih oštećenja. Ako ih pronađeš, važno je odmah krenuti u sanaciju. Detaljan pregled u konačnici ti može spasiti život.

4. Skladištenje s felgama 

Samo skladištenje najviše ovisi o spremanju s felgama ili bez njih. Ako gume spremaš zajedno s felgama onda se one slažu vodoravno jedna na drugu. Prvu gumu položi na pod i nakon toga na nju stavljaj ostale. Poželjno je između svake gume postaviti i novinski papir za dodatnu zaštitu.

Drugi način skladištenja gume s felgama je vješanje na zid. To je dopušteno samo kod onih guma s felgama. Nemoj ih stavljati horizontalno jer će se pod težinom felgi deformirati i postati neupotrebljive.

Kako spremiti auto gume s felgama i bez felgi

5. Skladištenje bez felgi

Ako gume spremaš bez felgi jedini ispravan način skladištenja je horizontalno jedna do druge. Na taj ćeš način pronaći gume i u prodavaonici tako da si siguran u ispravnost. Gume lagano razmakni jedne od drugih i to je to. Poželjno je jednom mjesečno lagano zarotirati gume kako pritisak ne bi uvijek bio na istom mjestu.

6. Suhi i tamni prostor

Kako god da ih skladištiš, važno je da to bude u suhom i tamnom prostoru, bez vlage i sunčevih zraka koje uništavaju gumu. Temperatura svakako mora biti ispod 35°C, a idealno bi bilo kada bi to bio hladni prostor s prirodnom ventilacijom.

7. Pazi na kemikalije

U prostoriji koju si izabrao za skladištenje guma nemoj pohranjivati kemikalije poput benzina, ulja ili sredstava za čišćenje jer i njihovo isparavanje može ošteti gume.

Kako ne skladištiti auto gume
Ovako se ne spremaju auto gume!

Prateći ove savjete možeš utjecati na životni vijek gume. S obzirom na znatan trošak koji iziskuje kupovina novih auto guma, puno je isplativije odvojiti jedan dan za dobro i temeljito skladištenje vaših guma nego posezati duboko u džep.