Ostali članci

7 stvari za znati prije kupovine prve gitare

Kada prvi put kupuješ gitaru, izbor može djelovati pomalo zastrašujuće. Koja je gitara najbolja za početnike? Koja je razlika između klasične i akustične gitare? Može li početnik svirati električnu gitaru? Pitanja je mnogo, a mi smo odgovorili na ona najčešća.

Gitara

1. Za početnike je bolja klasična gitara

Prva odluka s kojom se početnici suočavaju jest izbor između klasične i akustične gitare. Razlika je ova:

  • klasična gitara - najlonske žice, širi vrat
  • akustična gitara - metalne žice, uži vrat

Iako je bilo koja gitara dobra za učenje, klasična gitara zbog najlonskih žica ima manju prednost.

Najlonske žice lakše su za sviranje od metalnih, pogotovo početnicima. Iako su žuljevi za očekivati tijekom prvih par tjedana sviranja, s metalnim žicama malo je teže preživjeti tu fazu jer ih treba puno jače pritisnuti.

Ovo posebno dolazi do izražaja kod djece. Nemoj da se tvoj kikić nepotrebno muči s metalnim žicama.

2. Ne moraš prvo svirati klasičnu gitaru prije električne

Iako na temelju iskustva preporučujemo da prvo malo sviraš na klasičnoj ili akustičnoj gitari, to nipošto nije uvjet za sviranje električne gitare.

Ako te zanima isključivo električna gitara, onda kupi električnu gitaru. Nema razloga zašto početnik ne bi svirao električnu gitaru, pogotovo ako ne postoji motivacija za sviranje klasične/akustične.

Međutim, znaj ovo: nakon što savladaš klasičnu gitaru, električnu ćeš naučiti svirati dok kažeš keks. Osim toga, s obzirom na drugačiji način sviranja, na klasičnoj gitari ćeš izvježbati tehniku trzanja žica prstima, vještina koja je uvijek korisna.

Električna gitara

3. Izaberi dobru kvalitetu, čak i za prvu gitaru

Ne kažemo da kupiš najskuplju gitaru koja postoji, ali svakako izbjegavaj najjeftinije.

Česti savjet početnicima je da ne ulažu u kvalitetne gitare jer im je za početak dovoljno nešto isključivo za vježbanje. Kad se izvježbaju, mogu se prebaciti na bolju kvalitetu.

Evo gdje je problem - na lošim gitarama je teško svirati. Brzo se raštimavaju i daju loš zvuk, a to početnika može uvjeriti da svira gore no što to uistinu jest.

Svladavanje nota i akorda u kombinaciji sa žuljevima na prstima mogu ozbiljno poljuljati motivaciju za sviranjem. Ako u taj miks dodaš i nekvalitetnu gitaru, imaš recept za katastrofu.

4. Polovne gitare su izvrstan izbor

Ako želiš kvalitetnu gitaru, ali tvoj budžet to možda ne može podnijeti, svakako razmisli o kupovini polovne gitare.

Redovito održavana gitara s godinama postaje sve bolja jer drvo, kako stari, poprima bolja akustična svojstva

Prije nego se baciš u kupovinu, raspitaj se kod obitelji i prijatelja ako netko od njih ima dobru gitaru koja im ne treba. Iznenadio bi se što se sve da pronaći.

5. Ako kupuješ gitaru djetetu, pazi na veličinu

Standardna veličina gitare je između 96 i 101 cm. Ako je gitara namijenjena djetetu, te će mu dimenzije biti prevelike.

Umjesto toga odluči se za gitaru manjeg tijela i užeg vrata, dimenzija između 78 i 91 cm. Kada dijete stigne u tinejdžersku dob, tek se tada može baciti ukoštac s "pravom" gitarom.

Gitare

6. Povedi u kupovinu osobu s iskustvom

Ako se ne razumiješ u gitare, a poznaješ nekoga tko u tome ima iskustva, zamoli ih da ti pomognu u kupovini.

Ta će osoba moći isprobati gitaru u trgovini, provjeriti kakav zvuk ima i kako leži u ruci. Ovo je posebno važno ako kupuješ polovnu gitaru - osoba s iskustvom prepoznat će potencijalne probleme koje početnik nikada ne bi uočio.

7. Istraži prije kupovine

Ako ne znaš nikoga tko bi ti mogao pomoći, preostaje ti bespuće interneta i recenzije gitara.

Pronađi nekoliko modela koji se uklapaju u tvoj budžet i pogledaj što ljudi o njima pišu. Kakva je kvaliteta? Kakav zvuk proizvode? Za kakvu glazbu su najbolje?

Recenzija i komentara je puno, postoje i specijalizirani forumi za gitare, a na kraju ćeš i u specijaliziranim trgovinama lako pronaći osobu koja će ti pomoći.

Povezani proizvodi