Ostali članci

ADAC test: Najbolje ljetne gume u 2020

Ponovno prvi donosimo rezultate ADAC testa ljetnih guma za 2020. godinu s kojima ćeš se lakše pripremiti za nadolazeću zamjenu guma. Provjeri koje su to najbolje ljetne gume ove godine, a koje gume ipak ne bi trebao stavljati na svoj automobil.

Najbolje i najlošije ljetne gume ADAC testiranje

ADAC tradicionalno rezultate testiranja ljetnih guma donosi nešto ranije, a kao i inače ljetne gume su testirane u 5 kategorija: ponašanje na suhoj cesti, na mokroj cesti, potrošnja guma, potrošnja goriva i razina buke. Za 2020. godinu testirane su ljetne gume u kategorijama:

  • 225/40 R18
  • 235/55 R17

Najbolje ljetne gume 225/40 R18

U ovoj je kategoriji testirano 16 ljetnih guma najpoznatijih brendova. 4 su se gume pokazale najboljima s ocjenom vrlo dobro, 1 je dobila ocjenu dovoljan dok su sve ostale ušle u sredinu kao dobre ljetne gume. Pohvalno je kako niti jedna od ljetnih guma nije pala na testiranju i time zavrijedila ocjenu nije preporučljivo.

Recimo kako gume dimenzija 225/40 R18 stavljamo na automobile poput Audi A3, Hyundai i30, VW Golf, Škoda Octavia, Kia Ceed, Opel Astra i slično.

1. Continental Premium Contact 6

Na prvom mjestu, odnosno na diobi prvog mjesta, kao najbolja ljetna guma u 2020. našla se Continental Premium Contact 6. Ona se uvjerljivo najboljom pokazala na mokroj cesti (što donosi 40% ukupnog rezultata), ali je ipak na suhom malo zaostala za najboljima u toj kategoriji. Zato je za područja s češćim ljetnim pljuskovima Continental idealna opcija.

Potrošnja samih guma je na niskoj razini (ponovno dioba prvog mjesta), potrošnja goriva je također vrlo dobra, a jedini stvarni minus ako ga možemo tako nazvati je činjenica da je Continental Premium Contact 6 najbučnija od svih testiranih guma.

Continental Premium Contact 6 cijena: od 767 kn

Ljetna guma Continental Premium Contact 6

2. Michelin Pilot Sport 4

Na također prvom mjestu našla se i ljetna guma Michelin Pilot Sport 4. Ona je imala nešto ujednačenije rezultate po svim kategorijama. Treća na mokroj cesti, među boljima na suhoj cesti i prvo mjesto po potrošnji guma

Uz to, pri samom vrhu je i po pitanju potrošnje goriva kao i u krugu ljetnih guma s najmanjom bukom pa možemo zaključiti kako je Michelin Pilot Sport 4 jedna odlična all-round ljetna guma koja će te 'pokrivati' u svim situacijama. 

Michelin Pilot Sport 4 cijena: od 830 kn

Ljetna guma Michelin Pilot Sport 4

3. Goodyear Eagle F1 Asymetric 5

Još jedan dobro poznati brend guma našao se među najboljim ljetnim gumama ove godine. Goodyear Eagle F1 Asymetric 5 skupio je nešto manju ukupnu ocjenu nego prve dvije gume, ali svejedno ulazi u kategoriju vrlo dobrih ljetnih guma.

Goodyear Eagle F1 Asymetric 5 ima treći najbolji rezultat na suhoj cesti, dok je na mokroj najlošiji od guma koje su dobile oznaku vrlo dobre. Kao i sve s ove liste, i ova ljetna guma ima nisku potrošnju, a izrazito je blagonaklona i prema potrošnji goriva što je svakako dodatan plus. Razina buke je u granicama normale. 

Goodyear Eagle F1 Asymetric 5 cijena: od 754 kn

Ljetna guma Goodyear Eagle F1 Assymetric 5

4. Maxxis Victra Sport 5

Jedina ljetna guma koja na listi najboljih ljetnih guma u 2020. godini ne pripada premium brendovima je Maxxis Victra Sport 5. Maxxis je proizvođač čije se gume svrstavaju u srednju klasu pa je samim time i cijena nešto niža.

Na testiranjima se Maxxis Victra Sport 5 pokazala kao kvalitetna ljetna guma u svim kategorijama gdje se uvijek držala pri samom vrhu. Jedini manji nedostatak je nešto veća potrošnja goriva koja dolazi s ovim modelom. Ipak, za Maxxis Victra Sport 5 ljetnu gumu morat ćeš izdvojiti i do 150 kuna manje po gumi nego kod gore spomenutih premium brendova.

Maxxis Victra Sport 5 cijena: od 604 kn

Ljetna guma Maxxis Victra Sport 5

Najlošije ljetne gume 225/40 R18

Kao i na svim testiranjima, neka guma mora zauzeti i posljednje mjesto. Za pohvalu je već i sama činjenica kako niti jedna od testiranih guma nije skroz podbacila, a tek je jedna dobila ocjenu dovoljan i time prihvatila titulu najlošije ljetne gume u 2020. godine.

1. Rotalla Setula S-Pace RU01

Rotalla je najmanji poznati brend guma, pripada onoj najjeftinijoj opciji budžet guma pa možda i nije toliko iznenađenje što su se plasirali na posljednje mjesto. Zanimljivo Rotalla Setula S-Pace RU01 se pokazala najboljom po pitanju potrošnje gorive, kao i potrošnje samih guma. 

Dosta loša je bila na suhoj cesti, a ocjenu joj je srušilo i na zadnje mjesto postavilo ponašanje na mokroj cesti. Tu je ostvarila uvjerljivo najlošiji rezultat pa dolazimo da zaključka da je Rotalla Setula S-Pace RU01 ili najbolja ili najgora u pojedinim kategorijama.

Rotalla Setula S-Pace RU01 cijena: od 447 kn

Ljetna guma Rotalla Setula S-Pace RU01

Najbolje ljetne gume 235/55 R17

U ovoj većoj kategoriji testirano je 12 ljetnih guma od čega su također 4 gume dobile oznaku vrlo dobro/preporučljivo, dok je jedna ipak u potpunosti podbacila, pala na testiranju i označena kao ne preporučljiva.

Ljetne gume dimenzija 235/55 R17 stavljaju se na automobile tipa Audi A7 i Q3, VW Tiguan, Opel Astra GTC, Ford Kuga itd. U pravilu se radi o SUV vozilima.

1. Michelin Primacy 4

Na sigurnom prvom mjestu smjestila se dobro poznata ljetna guma Michelin Primacy 4. Najbolju moguću ocjenu ostvarila je po pitanju potrošnje guma čiji se vijek trajanja procjenjuje na 46.700 km.

U svim ostalim kategorijama bila je pri samom vrhu, dok je na mokroj cesti također polučila najbolji rezultat. Dovoljno da bez razmišljanja možemo reći kako je Michelin Primacy 4 najbolja ljetna guma ove godine.

Michelin Primacy 4 cijena: od 1.135 kn

Ljetna guma Michelin Primacy 4

2. Bridgestone Turanza T005

I na drugom mjestu nalazi se popularna ljetna guma, a to je Bridgestone Turanza T005. Druga najbolja na suhoj cesti, treća najbolja na mokrom, druga najbolja po pitanju potrošnje goriva te vrlo dobra po pitanju potrošnje samih guma.

Očito je kako je Bridgestone Turanza T005 zaista kvalitetna ljetna guma, odličan all-rounder čijim izborom ne možeš pogriješiti. Stabilna guma s niskom potrošnjom goriva, teško da možeš tražiti više od toga.

Bridgestone Turanza T005 cijena: od 1.295 kn

Ljetna guma Bridgestone Turanza T005

3. Maxxis Premitra 5

Malo iznenađenje na listi, ali i dokaz da se Maxxis odlično pripremio za ovu ljetnu sezonu je ljetna guma Maxxis Premitra 5. Najjeftinija ljetna guma od svih s liste najboljih, najbolje je rezultate postigla na suhoj cesti. U ostalim kategorijama možemo ju svrstati u gornji dio.

Ako želimo tražiti mane, to je nešto lošije ponašanje na mokroj cesti, ali i dalje u kategoriji vrlo dobro te kao i u manjoj dimenziji, nešto veća potrošnja goriva. Ali s obzirom na cijenu, Maxxis Premitra 5 za mnoge bi mogla biti best buy ljetna guma u 2020.

Maxxis Premitra 5 cijena: od 885 kn

Ljetna guma Maxxis Premitra 5

4. Pirelli Cinturato P7

I na četvrtom mjestu se našao opet premium brend, ovoga puta Pirelli sa svojom ljetnom gumom Pirelli Cinturato P7. Pirelli ipak nije pokazao all-round odlične karakteristike već ima svojih prednosti i mana. Cinturato P7 tako je uvjerljivo najbolja ljetna guma na suhoj cesti, ali je pri dnu po potrošnji guma sa samo 36.000 predviđenih kilometara.

Na mokroj cesti je također vrlo dobra, ali ipak u malom zaostatku u odnosu na ostale ljetne gume iz ove kategorije. No uz sve prednosti i mane i dalje je vrlo preporučljiva i njenom kupovinom sigurno nećeš pogriješiti.

Pirelli Cinturato P7 cijena: od 986 kuna

Ljetna guma Pirelli Cinturato P7

Najlošija ljetna guma 235/55 R17

U obje kategorije, od 28 testiranih ljetnih guma tek je jedna pokazala velike nedostatke i time joj je srušena ocjena te je dobila oznaku nedovoljno, a samim time i epitet najlošije ljetne gume u 2020. godini.

1. Laufenn S-Fit EQ

Kako smo i rekli, najlošija ljetna guma u 2020. godini je Laufenn S-Fit EQ. Na suhoj je cesti bila čak i među boljima na testiranju, ali nije prošla na testiranju na mokroj cesti i to je razlog ocjene nedovoljan.

I kod potrošnje goriva je bila među lošijima pa možemo zaključiti da Laufenn S-Fit EQ zaista ne bi trebao kupovati ovoga ljeta. Osobito jer je cijena tek nešto niža od one za Maaxis Permitru 5, jednu od najboljih guma ove godine.

Laufenn S-Fit EQ cijena: od 770 kn

Ljetna guma Laufenn S-Fit EQ

Bile su ovo najbolje i najlošije ljetne gume u 2020. godini prema ADAC testiranju. U nastavku tjedna donijet ćemo ti i rezultate svih testiranih ljetnih guma sa svim njihovim prednostima i manama.