Ostali članci

ADAC test: najbolje zimske gume u 2021.

Kao i svake godine u rujnu ADAC nas je razveselio najnovijim rezultatima testiranja zimskih guma. Donosimo ti pregled najbolje ocijenjenih zimskih guma za 2021. kako bi ti kupovina novih guma za nadolazeću zimsku sezonu prošla bez problema.

Auto snijeg

ADAC test za zimske gume u 2021. obuhvaća dvije kategorije:

  • 225/50 R17 - manje obiteljske limuzine tipa Audi A4/A5, Mercedes klase B/C, Honda Accord, Alfa Romeo Giulia itd.
  • 195/65 R15 - na obiteljskim kompaktima tipa VW Golf, Škoda Octavia, Citroen C3/C4, Peugeot 308 itd.

Najbolje zimske gume u kategoriji 225/50 R17

1. Dunlop Winter Sport 5

Ova je guma stvorena za snježne uvjete na cesti zahvaljujući centralnim urezima pod kutom te dubljim utorima u profilu koji u mokrim uvjetima smanjuju mogućnost akvaplaninga. Pokazala je odlične rezultate i u suhim uvjetima, što je čini vrlo uravnoteženom. Također je odlikuje niska potrošnja goriva. Ako tražiš svestranu gumu koja će se jednako dobro snaći bez obzira na to kakvi uvjeti te zadese na cesti, našao si je

2. Michelin Alpin 6

Još jedan primjerak vrlo uravnotežene zimske gume koja daje odlične rezultate i na suhim i mokrim cestama, kao i na snijegu i ledu. Osim toga, ima izvrstan vijek trajanja tako da se iz nje može izvući maksimum kroz duže vrijeme. Naime, ova zimska guma ima promjenjivi profil gazećeg sloja. To znači da utori postaju dublji i širi kako se pneumatik troši, a to garantira da učinkovitost gume ostaje na visokoj razini čak i nakon dužeg korištenja

3. Goodyear UltraGrip Performance +

Odlično se ponaša u vožnji na mokrim cestama, a dobre rezultate dala je i tijekom vožnje po snijegu i ledu zahvaljujući boljoj elastičnosti pri niskim temperaturama. Međutim, iako ima kratki put kočenja na suhom, pokazuje male slabosti u ponašanju u vožnji na suhim cestama.

Najbolje zimske gume u kategoriji 195/65 R15

1. Dunlop Winter Response 2

Svestrana guma s dobrim rezultatima na svim površinama, ali najviše na suhim cestama te na snijegu. Osim što smanjuje mogućnost akvaplaninga, također troši malo goriva te je izdržljiva. Malo je bučnija, ali ni približno da bi to predstavljalo problem.

2. Goodyear UltraGrip 9+

Ova se guma najbolje od svih ponaša na ledu, ali daje i više nego zadovoljavajuće rezultate i u ostalim zimskim uvjetima. Vrlo je preporučljiva u slučaju akvaplaninga. Malo je bučnija od ostalih guma, ali utjecaj na potrošnju goriva je zato zadovoljavajući.

3. Michelin Alpin 6

Još jedna vrlo uravnotežena zimska guma, s posebnim naglaskom na vrlo dobro ponašanje na suhim cestama i poledici. Mrvicu slabija na mokrome. Također je vrlo dobro ocijenjena kada je riječ o brzini trošenja, ali su zato bučnost i utjecaj na potrošnju goriva dobili osrednju ocjenu

4. Vredestein Wintrac

Ovaj model zimske gume zaslužio je najbolje ocjene kada su u pitanju trošenje gume i potrošnja goriva. Dobro se ponaša na svim površinama, a pogotovo na ledu. Na suhom ima vrlo kratak zaustavni put.

Najgore gume 225/50 R17

U kategoriji 195/65 R15 niti jedna guma nije ocijenjena kao nedovoljno dobra, ali u ovoj kategoriji ta titula ide dvama gumama.

1. Goodride Z-507 Zuper Snow

Ima dobar put kočenja na suhome - i to je to od pozitivnog. Pokazala je izuzetno slabe rezultate u vožnji po snijegu, loša je i na mokrim cestama, a najgore rezultate od svih guma pokazala je i na testu trošenja. ADAC kaže - izbjegavati!

2. Linglong Green-Max Winter UHP

Iako se dobro ponaša na snijegu i na ledu, dala je loše rezultate na mokrim i suhim uvjetima na cesti.

 

Povezani proizvodi