nabava.net

Antigenski i PCR testovi - što su, gdje ih napraviti i po kojoj cijeni

Antigenski i PCR testovi koriste se za dijagnostiku COVID-19 bolesti tako da mjere prisutnost virusa SARS-CoV-2.

Izvor: Freepik 

Antigenski test

Radi se o tzv. brzom testu tijekom kojeg se uzima bris sluznice te se potom analizom otkriva eventualna prisutnost nukleokapsidnog virusa SARS-CoV-2 u dišnim putevima. Rezultati su gotovi već za samo sat vremena.

Antigenski test najučinkovitiji je kod osoba koje već pokazuju simptome, a najtočniji su kada se rade 3-10 dana nakon inficiranja virusom. Antigenski testovi otkrivaju samo 30% asimptomatskih pacijenata, ali zato oko 80% simptomatskih. U slučaju da je test negativan, a simptomi su prisutni, potrebno je napraviti PCR test da bi COVID-19 mogao sa sigurnošću isključiti.

PCR test

PCR test je zlatni standard dijagnostike COVID-19 bolesti i trenutno se smatra najtočnijim načinom utvrđivanja je li osoba zaražena SARS-CoV-2 virusom jer ukazuje na prisutnost genetskog materijala virusa u organizmu. Osjetljiviji su od antigenskih testova te daju precizne rezultate i kod asimptomatskih osoba jer mogu prepoznati vrlo male količine virusa.

Bris se uzima slično kao i za antigenske testove, a rezultati su dostupni unutar 36 sati.

Gdje napraviti test i cijena

I za antigensko i PCR testiranje u velikoj većini slučajeva potrebno je prethodno se naručiti.

PCR test je u Hrvatskoj trenutno moguće obaviti na jednoj od 28 lokacija domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo. Usluge testiranja PCR testom također su dostupne u pojedinim privatnim poliklinikama i laboratorijima.

Cijene za antigenski test kreću se od 200 do 300 kn, dok PCR test košta između 400 i 750 kn. Testiranje s uputnicom u domovima zdravlja i zavodima za javno zdravstvo je besplatno. Antigensko testiranje u gradu Zagrebu je besplatno.