Ostali članci

Brijaći aparat ili britvica - koji odabrati?

Brijaći aparati polako zamjenjuju tradicionalne britvice. Isplati li se uložiti u novi brijaći aparat i imaju li britvice nezamjenjive prednosti, saznaj u nastavku.

Brijanje

Izvor: Adam Franco/Flickr

Brijaći aparat - prednosti i nedostaci

Najveća prednost brijaćeg aparat je ušteda vremena.

Osim što ćeš se brijaćim aparatom puno brže obrijati nego britvicom, također ne trebaš brinuti o kupovini dodatnih proizvoda poput pjene za brijanje i losiona za poslije brijanja. Umjesto 4 proizvoda imaš samo jedan.

Iako neki modeli brijaćih aparata podržavaju brijanje ispod tuša, u pravilu se brijaći aparati koriste "na suho". Dakle, doslovno ga uključiš, obriješ se i to je to. 

Brijaći aparati su sigurniji od britvica jer su puno manje šanse da ćeš se porezati.

Brijaći aparat je lako prenosiv i možeš ga ponijeti sa sobom kada putuješ. Iako ista stvar vrijedi i za britvice, ipak je s njima još nekoliko dodatnih proizvoda o kojima moraš voditi računa. 

Na prvu brijaći aparati djeluju skuplje od britvica. Cijene se kreću od stotinjak kuna pa do nekoliko tisuća. Ovisno o tome koliko ga platiš te kakve je kvalitete, dugoročno gledajući jeftinije je uložiti u brijaći aparat.

Manji nedostatak brijaćeg aparata je vođenje računa o bateriji, bilo da se radi o uređaju na punjenje ili s alkalnim baterijama. Ako nedovoljno paziš, aparat se može isprazniti usred brijanja. I ti ostaneš s napola obrijanom bradom.

Također, zaboravi na kožu glatku poput bebine guze. Brijaći aparati izvrsni su za kraćenje i održavanje brade, ali ne mogu ju skratiti tako dobro kao britvica. 

Za lice bez brade brijaći aparat morat ćeš koristiti puno češće.

Brijaći aparati

Prednosti i nedostaci britvica

Na prvu može izgledati da brijaći aparati imaju puno više prednosti u usporedbi s britvicama.

Dugoročno gledajući britvice su skuplje jer osim što ih je potrebno redovito mijenjati, tu je i pjena za brijanje bez koje ih ne možeš koristiti. 

Brijanje s britvicom traje duže, zahtjeva duže učenje i s njom se lako možeš porezati ako nisi dovoljno pažljiv.

Međutim, glavni razlog zašto se britvice i dalje koriste je taj što najučinkovitije režu dlačice brade, a osim toga skinu i gornji sloj kože. Zbog toga može proći više vremena između brijanja, a da tvoje lice ostane glatko. 

Britvice možeš kupiti u bilo kojoj trgovini mješovite robe i to po relativno niskoj cijeni, ovisno o modelu. 

Brijanje s britvicom je pravi mali ritual. Pa dok jedni koriste brijaći aparat za uštedu na vremenu, drugi preferiraju britvice upravo zbog vremena koji im trebaju posvetiti.

Koji odabrati?

Odabir ovisi o osobnim navikama i kako održavaš svoju bradu.

Ako ti je glatka koža prioritet i voliš duže razdoblje između brijanja, britvica je idealan izbor. Za uštedu na vremenu i praktičnije održavanje brade, više će ti odgovarati brijaći aparat.

 

 

Povezani proizvodi
Philips QP2520/30 brijaći aparat
8 ponuda
Stavi u listu želja
Philips QP2520/20 brijaći aparat
3 ponude
Stavi u listu želja
Philips QP6510/20 brijaći aparat
14 ponuda
Stavi u listu želja
Braun S3 300S brijaći aparat
8 ponuda
Stavi u listu želja