nabava.net

iOS 13: sve o najnovijoj verziji Appleovog operativnog sustava

Zajedno s novim iPhone 11 mobitelima i ostalim novitetima, Apple je predstavio i najnoviju verziju svojeg operativnog sustava. Što donosi novi iOS 13, saznaj u nastavku.

iOS 13

Izvor: Screenshot/Apple Official Website

Najviše se priča o tamnom načinu rada, tzv. dark mode, koji omogućuje da se svijetle boje svih izbornika prebace u crnu i tamno sivu. Uređaju je moguće zadati da tamni način rada pokrene u točno određeno vrijeme, primjerice po noći, i tako smanjiti naprezanje oči. Ako ti ova opcija zvuči poznato, to je vjerojatno zato što postoji na Androidu već godinama, ali drago nam je da je i Apple uveo tu korisnu značajku.

Apple je prigrlio još jednu značajku Android OS-a, a to je tzv. QuckPath tipkovnica na kojoj umjesto tipkanja kližeš prstom po slovima i tako pišeš tekst.

Od drugih zanimljivosti spomenut ćemo AI tehnologiju koja će automatski ispravljati oči korisnika za vrijeme korištenja FaceTime aplikacije tako da izgledaju kao da gledaju u kameru dok ustvari gledaju u ekran. Ažuriran je i FaceID tako da sada možeš licem otključati mobitel i iz drugih kuteva, a ne samo direktno gledajući u kameru. Npr. FaceID radit će dok ti mobitel leži na stolu bez da ga podigneš i staviš ispred svojeg lica. Samo otključavanje brže je za 30%.

Aplikacije "Find my Phone" i "Find my Friends" Apple je odlučio spojiti u jednu aplikaciju naziva "Find My", a dodana je i funkcionalnost kojom možeš pronaći offline iPhone pomoću drugog iPhone uređaja.

Uređivanje fotki također je poboljšano tako da je uvedeno mnoštvo novih značajki koje je moguće uređivati, a upgrade je doživjela i kamera, odnosno Portrait mode s prilagodljivim osvjetljenjem i novim monokromatskim načinom slikanja.

Poboljšane su i karte pa sada gradove možeš istraživati u 3D prikazu, možeš uređivati svoj Memoji, a možeš i kontrolirati kako te vide tvoji prijatelji tako da odabereš ime, fotku ili Memoji koji će vidjeti kada im pošalješ poruku ili kada ih, ne daj Bože, nazoveš (#millenialproblems).

iOS 13 kompatibilan je s iPhone 6S nadalje, uključujući i iPhone SE, a više detalja o trinaestici provjeri na Appleovim službenim stranicama.