Ostali članci

IPS, TN ili VA - koji monitor izabrati

Kupuješ li novi monitor, važno je definirati koji panel ti treba - IPS, TN ili VA. Svaki ima svojih prednosti i mana, a najvažnije je da unaprijed znaš za što ćeš najviše koristiti svoj monitor.

Koji monitor izabrati

IPS monitori

IPS monitori, tj. paneli koriste se i u drugim ekranima osim na monitorima - npr. u pametnim telefonima. IPS monitore odlikuju odlične boje i slika, odličan kontrast i izvrstan kut gledanja.

Poznato je da se kvaliteta slike razlikuje s obzirom na kut iz kojeg se gleda u ekran, ali IPS monitori najbolje od svih prevladavaju taj problem. Međutim, IPS monitori imaju nešto lošije performanse kada govorimo o brzini osvježavanja i vremenu odaziva. IPS monitori super su odabir za uredske monitore, a njih ćeš pronaći i na nešto skupljim laptopima.

IPS monitore češće će birati profesionalci kojima je kvaliteta slike jedan od najvažnijih kriterija. Ali na tragu toga monitori s IPS panelom su ujedno najskuplji monitori.

Glavne prednosti IPS monitora: kvaliteta slika, izvrstan kut gledanja

Glavne mane IPS monitora: veća cijena, sporiji od TN-a, brzina osvježavanja nedovoljno dobra za ozbiljan gaming

TN monitori

TN monitori sušta su suprotnost od IPS monitora. Ako govorimo o kvaliteti slike i kutu gledanja, TN je uvjerljivo najlošija opcija od svih ponuđenih. 

Međutim, TN monitori svoju kvalitetu baziraju na brzini. Ovi su paneli najbrži, podržavaju najveću brzinu osvježavanja i najbolji su izbor za FPS igre u kojima je brzina odziva glavna komponenta. TN paneli su uz to i najjeftiniji pa se iz ta dva razloga najčešće nalaze na:

  • Budžet laptopima i monitorima
  • Iznimno brzim gaming monitorima

Na laptopima na kojima u specifikacijama ne piše točno koji je panel na zaslonu, u većini slučajeva radi se upravo o TN panelima. Treba svakako reći da mnogi neće primijetiti tako veliku razliku o kvaliteti slike između TN monitora i ostalih opcija. Pogotovo je to slučaj kod nešto skupljih monitora s TN panelom u kojima se onda kvaliteta slike drastično povećava.

TN monitor za gaming

Glavne prednosti TN monitora: najveća brzina, najveća brzina osvježavanja, jeftini

Glavne mane TN monitora: slaba kvaliteta slike, najlošiji kut gledanja

VA monitori

VA monitori pokušavaju iskombinirati najbolje od IPS i TN panela, ali njih ćeš najrjeđe pronaći na tržištu. VA monitori kvalitetom slike mogu parirati IPS monitorima, a kontrastom ih čak i nadmašuju. Ipak, zbog slabijeg kuta gledanja i crnih točaka, za najbolju sliku treba odabrati IPS monitore. Međutim, VA paneli su u ovom pogledu uvjerljivo bolji od TN monitora za koje smo prethodno napisali da imaju najlošiju sliku.

Najveća mana VA monitora je njihova sporost, odnosno dugo vrijeme odaziva. Nije rijetkost da se pojavi i ghosting efekt, posebice kod bržih igara. VA monitori obično imaju response time od cca 8 ms, dok TN monitori prosječno brzinu odziva smanjuju na 2-3 ms, a ponekad i ispod toga. 

Glavne prednosti VA monitora: najbolji kontrast

Glavne mane VA monitora: najsporiji, ghosting effect, rjeđe na tržištu

Gaming monitor ili monitor za svaki dan?

Konačan izbor panela ovisit će o onome za što tražiš monitor. Hoće li to biti gaming, uredski posao, zamjena za televizor ili monitor za sve po malo?

IPS monitor

Kada odgovoriš na ovo pitanje, izbor panela nazirat će se sam po sebi. Naravno, osim samog načina korištenja, veliku će ulogu u svemu odigrati i predviđeni budžet. To se nikada ne mijenja, kupovao kruh i mlijeko u trgovini, mobitel, monitor ili hotel u Monopolyu. Koliki budžet za to imaš, toliko možeš potrošiti.

IPS monitore trebali bi izabrati svi kojima je stalo do kvalitete slike. Dakle, kupuješ li monitor kao zamjenu za televizor, svakako je IPS najbolji odabir. I kod monitora za svaki dan, izbor bi trebao pasti na IPS panel ili na nešto jeftiniju VA verziju. TN monitori su najbolji izbor za gamere, osobito one koji uživaju u online igrama. S obzirom da su jeftiniji od ostalih, njih će izabrati i oni koji nisu pri prevelikom budžetu.

Važno je reći kako je izbor panela samo jedan od kriterija prilikom kupovine novog monitora. Ima tu još niz stvari na koje moraš obratiti pozornost: veličina ekrana, rezolucija, brzina odziva, brzina osvježavanja i sve ostalo što je objašnjeno u našem velikom vodiču za kupovinu monitora.

Povezani proizvodi