Ostali članci

Kako izabrati tenisice za trčanje

Osim dobre volje, najvažnija stvar za trčanje je izbor tenisica. Iako se mnogima čini da samo trebaju izabrati neke tenisice i krenuti, to baš i nije tako. Tijekom trčanja na tvoja stopala i zglobove djeluje jaka sila i, ako tenisice ne ublažavaju te udarce, to može dovesti do brojnih ozljeda ili problema u kasnijoj fazi života.

Izbor tenisica za trčanje

Izbor tenisica nije lak jer se nudi velik broj modela, a korisnici obično nisu upoznati s pravim načinom odabira odgovarajućeg modela. Slijedeći niz kriterija poput položaja stopala, učestalosti treninga i podloge možeš za sebe pronaći tenisice u kojima ćeš uživati na svakom treningu.

Izgled i preporuke

Za početak ćemo izdvojiti dvije greške koje korisnici rade prilikom kupovine svojih tenisica za trčanje.

  • Posvećivanje pažnje izgledu
  • Preporuke prijatelja

Preporuka prijatelja može biti odličan početak u potražnji idealnih tenisica, ali ništa više od toga. Njihove modele možeš primijeniti na sebe samo ako si približno jednako građen, s jednakom količinom treninga i istim položajem stopala. U tom slučaju, preporuku prijatelja možeš odmah iskoristiti i kupiti isti model.

Međutim, u većini slučajeva ono što odgovara tvojem prijatelju, nije najbolja opcija i za tebe. Svaka je osoba drugačija i na taj se način treba ponašati i pri izboru tenisica za trčanje.

Crvene tenisice za trčanje

Druga velika greška je izbor prema izgledu. U redu, shvaćamo da želiš da tvoje tenisice izgledaju dobro i da privuku pažnju, ali to nije poanta trčanja, a pogotovo ne smije biti primarni kriterij izbora.

Oblik stopala

Jedan od najvažnijih kriterija pri izboru tenisica je oblik stopala. To je možda dio na koji većina korisnika i ne obraća pažnju. No, vrlo je lako saznati kakav oblik stopala imaš.

Uzmi svoje iznošene tenisice i pogledaj na kojem su mjestu najviše istrošene. Je li to s unutarnje ili vanjske strane?

Ako je tenisica izlizana s unutarnje strane, to se naziva pronacija, a ako je s vanjske strane, supinacija. Osobe s vrlo blagim zaokretom stopala prema unutra prilikom trčanja imaju normalna, zdrava stopala.

Druga mogućnost za provjeru oblika stopala je test s kartonom. Mokrim stopalom stani na karton i pogledaj kakav si otisak ostavio. Ako je dio između prstiju i pete povezan, ali ne u cijelosti, to znači da imaš prirodan oblik stopala.

Ako je vidljiv cijeli otisak stopala, u pitanju je prekomjerna pronacija ili tzv. ravno stopalo. Ako pak dolazi do prekida u otisku na području između prstiju i pete, onda imaš supinaciju.

Oblik stopala - pronacija, prirodno stopalo, supinacija

Zašto je ovo važno?

Zato što kupnjom pogrešnih tenisica može doći do ozljeda zbog drugačijeg ponašanja noge od predviđenog. Tenisice za određeni oblik stopala imaju svoje karakteristike kako bi ponašanje noge učinile što prirodnijim.

TIP STOPALA TENISICE (kalup) OZNAKE
Prirodan Semi-curved Najuobičajeniji modeli
Stability
Pronacija Straight last Extra stability
Motion Control
Supinacija Curved last
Meki središnji potplat
Cushioned
Flexible

Izbor prema spolu

Iako zvuči smiješno, važno je da kupuješ tenisice namijenjene za svoj spol. Loša je ideja da cure pronađu divne tenisice na dječjem ili muškom odjelu zbog ljepote ili izgleda. Razlika u fizionomiji žena i muškaraca utječe i na način trčanja te stoga proizvođači puno pažnje posvećuju dizajniranju za točno određeni spol.

Žene imaju nešto užu nogu, ali i šire bokove od muškaraca i iz tog razloga nešto veću pronaciju. Zbog toga ženske tenisice za trčanje imaju i mekši potplat te drugačiju amortizaciju u odnosu na muške tenisice za trčanje.

Izbor prema podlozi

Još jedna važna stvar je podloga po kojoj ćeš trčati. U redu, shvaćamo da ćeš kao rekreativni trkač vjerojatno mijenjati svoje rute, a samim time i podloge. Ali, u obzir uzmi podlogu na kojoj ćeš najčešće boraviti.

Ako će to biti ravne podloge (beton, asfalt ili staze sa samo manjim neravninama), izaberi tenisice s ravnim, mekim i glatkim potplatom. U tom je slučaju bitno da su tenisice lagane i fleksibilne, ali s dobrom stabilizacijom i amortizacijom udaraca u tvrdo tlo.

U slučaju da si malo više adrenalinski raspoložen i planiraš trčati „off-road“, morat ćeš pronaći tenisice za neravne terene. Najlakše ćeš ih prepoznati po 'nazubljenim' potplatima koji osiguravaju bolju trakciju s trkaćom podlogom. Ove će tenisice dodatno učvrstiti stopalo i doprinijeti većoj stabilnosti.

Rok trajanja

Tenisice za trčanje nisu vječne. Naravno sve ovisi o učestalosti tvojeg trčanja, kao i kilometraži koju radiš. Ako redovito trčiš, brzo ćeš morati krenuti u nabavu novih tenisica.

Stare tenisice za trčanje vise na žici

Prosječan vijek trajanja tenisica za trčanja je 600 do 800 kilometara. Ako svaki dan trčiš par kilometara, lako je izračunati da ćeš nakon 5-6 mjeseci morati krenuti u potragu za novim parom. Uz redovito trčanje, maksimalno korištenje istih tenisica trebalo bi biti godinu dana.

Mali savjeti za lakšu kupovinu

Ako isprobavaš tenisice u trgovini, radi to navečer. Noga je tada od cjelodnevnih napora blago nateknuta, čime se stvara isti efekt koji se stvara i prilikom trčanja. Zato ćeš lakše odrediti veličinu i osigurati da ti tenisice uvijek budu dovoljno velike.

Čarape u kojima inače trčiš ponesi i prilikom izbora tenisica. Na taj si način siguran da će ti tenisice savršeno odgovarati i prilikom trčanja.

Ako inače nosiš uloške, nosi ih i u tenisicama za trčanje. Još bolje, ponesi ih sa sobom u trgovinu i isprobaj ih na licu mjesta.

Kupi malo veće tenisice. Ako kupiš tenisice u kojima tvoji prsti nemaju niti malo prostora, doći će do žuljeva i plavih, bolnih noktiju. Zato bi idealno bilo kada bi tvoji prsti imali par centimetara slobodnog prostora (peta ne smije plesati, mora biti fiksirana).

Obrati pažnju na udobnost. Vodi računa o svim gore navedenim kriterijima, ali ako ti neke tenisice ne odgovaraju tijekom isprobavanja, nemoj ih kupiti. Pronađi model u kojem se tvoja noga osjeća najudobnije.

Povezani proizvodi