nabava.net

Kako izabrati tenisice za trčanje

Lijepo vrijeme sve je bliže, a samim time i odluke mnogih ljudi da krenu s rekreativnim trčanjem. Osim dobre volje, najvažnija stvar za trčanje je izbor tenisica. Iako se mnogima čini kako samo trebaju izabrati neke tenisice i krenuti, to baš i nije tako.

Prilikom trčanja na vaša stopala i zglobove djeluje jaka sila i ako tenisice ne ublažavaju te udarce, to može dovesti do brojnih ozljeda ili problema u kasnijoj fazi života.

Izbor tenisica za trčanje

Izbor tenisica nije lak jer se nudi velik broj modela, a korisnici obično nisu upoznati s pravim načinom odabira odgovarajućeg modela. Slijedeći niz kriterija poput položaja stopala, učestalosti treninga i podloge možete za sebe pronaći tenisice u kojima ćete uživati kroz svaki vaš trening.

Izgled i preporuke

Za početak ćemo izdvojiti dvije greške koje korisnici rade prilikom kupovine svojih tenisica za trčanje.

  • Posvećivanje pažnje izgledu
  • Preporuke prijatelja

Preporuka prijatelja može biti odličan početak u potražnji idealnih tenisica, ali ništa više od toga. Njegov model možete primijeniti na sebe samo ako ste približno jednako građeni, s jednakom količinom treninga i istim položajem stopala. U tom slučaju, preporuku prijatelja možete odmah iskoristiti i kupiti isto model.

Međutim, u većini slučajeva ono što odgovara vašem prijatelju, nije najbolja opcija i za vas. Jednostavno svaka je osoba individua za sebe i na taj se način treba ponašati i pri izboru tenisica za trčanje.

Crvene tenisice za trčanje

Druga velika greška je izbor prema izgledu. U redu, shvaćamo da želite da vaše tenisice izgledaju dobro i da privuku pažnju, ali to nije poanta trčanja, a pogotovo ne smije biti primarni kriterij izbora.

Oblik stopala

Jedan od najvažnijih kriterija pri izboru tenisica je oblik stopala. To je možda i najnejasniji dio, odnosno dio na koji većina prosječnih korisnika i ne obraća pažnju. Vrlo je lako saznati kakav oblik stopala imate.

Uzmite svoje iznošene tenisice i pogledajte na kojem su mjestu najviše istrošene. Je li to s unutarnje ili vanjske strane?

Ako je tenisica izlizana s unutarnje strane to se naziva pronacija, a ako je s vanjske strane, supinacija. Osobe s vrlo blagim zaokretom stopala prema unutra prilikom trčanja imaju normalna, zdrava stopala.

Druga mogućnost za provjeru oblika stopala je test s kartonom. Mokrim stopalom stanite na karton i pogledajte kakav ste otisak ostavili. Ako je dio između prstiju i pete povezan, ali ne u cijelosti, to znači da imate prirodan oblik stopala.

Ako je vidljiv cijeli otisak stopala u pitanju je prekomjerna pronacija ili popularno ravno stopalo. Ako pak dolazi do prekida u otisku na području između prstiju i pete, onda imate supinaciju.

Oblik stopala - pronacija, prirodno stopalo, supinacija

Zašto je ovo važno?

Zato što kupnjom pogrešnih tenisica može doći do ozljeda zbog drugačijeg ponašanja noge od predviđenog. Tenisice za određeni oblik stopala imaju svoje karakteristike kako bi ponašanje noge učinile što prirodnijim.

TIP STOPALA TENISICE (kalup) OZNAKE
Prirodan Semi-curved Najuobičajeniji modeli
Stability
Pronacija Straight last Extra stability
Motion Control
Supinacija Curved last
Meki središnji potplat
Cushioned
Flexible

Izbor prema spolu

Iako zvuči smiješno, važno je da kupujete tenisice namijenjene za vaš spol. Loša je ideja da cure pronađu divne tenisice na dječjem ili muškom odjelu zbog ljepote ili izgleda. Razlika u fizionomiji žena i muškaraca utječe i na način trčanja te stoga proizvođači puno pažnje posvećuju dizajniranju za točno određeni spol.

Žene imaju nešto užu nogu, ali i šire bokove od muškaraca i iz tog razloga nešto veću pronaciju. Zbog toga ženske tenisice za trčanje imaju i mekši potplat te drugačiju amortizaciju u odnosu na muške tenisice za trčanje.

Izbor prema podlozi

Još jedna važna stvar je podloga po kojoj ćete trčati. U redu, shvaćamo da ćete kao rekreativni trkači vjerojatno mijenjati svoje rute, a samim time i podloge. Ali u obzir uzmite podlogu na kojoj ćete najčešće boraviti.

Ako će to biti ravne podloge (beton, asfalt ili staze sa samo manjim neravninama), izaberite tenisice s ravnim, mekim i glatkim potplatom. U tom je slučaju bitno da su tenisice lagane i fleksibilne, ali s dobrom stabilizacijom i amortizacijom udaraca u tvrdo tlo.

U slučaju da ste malo više adrenalinski raspoloženi i planirate trčati „off-road“, morate pronaći tenisice za neravne terene. Najlakše ćete ih prepoznati po 'nazubljenim' potplatima koji osiguravaju bolju trakciju s trkaćom podlogom. Ove će tenisice dodatno učvrstiti stopalo i doprinijeti većoj stabilnosti.

Rok trajanja

Tenisice za trčanje nisu vječne. Naravno sve ovisi o učestalosti vašeg trčanja kao i kilometraži koju radite. Ako redovito trčite, brzo ćete morati krenuti u nabavu novih tenisica.

Stare tenisice za trčanje vise na žici

Prosječan vijek trajanja tenisica za trčanja je 600 do 800 kilometara. Ako svaki dan trčite par kilometara lako je izračunati da ćete nakon 5-6 mjeseci morati krenuti u potragu za novim parom. Uz redovito trčanje, maksimalno korištenje istih tenisica trebalo bi biti godinu dana.

Mali savjeti za lakšu kupovinu

Ako isprobavate tenisice u trgovini, radite to navečer. Noga je tada od cjelodnevnih napora blago nateknuta čime se stvara isti efekt koji se stvara i prilikom trčanja. Zato ćete lakše odrediti veličinu i osigurati da vam tenisice uvijek budu dovoljno velike.

Čarape u kojima inače trčite ponesite i prilikom izbora tenisica. Na taj ste način sigurni kako će vam tenisice savršeno odgovarati i prilikom trčanja.

Ako inače nosite uloške, nosite ih i u tenisicama za trčanje. Još bolje, ponesite ih sa sobom u trgovinu i isprobajte ih na licu mjesta.

Kupite malo veće tenisice. Ukoliko kupite tenisice u kojima vaši prsti nemaju niti malo prostora, doći će do žuljeva i plavih, bolnih noktiju. Zato bi idealno bilo kada bi vaši prsti imali 2-3 cm slobodnog prostora (peta ne smije plesati, mora biti fiksirana).

Obratite pažnju na udobnost. Vodite računa o svim gore navedenim kriterijima, ali ako vam neke tenisice ne odgovaraju tijekom isprobavanja, nemojte ih kupiti. Pronađite model u kojem vam se noga osjeća najudobnije.