Ostali članci

Kako odlediti hladnjak u 5 jednostavnih koraka

Do sada ste o odleđivanju hladnjaka čuli samo priče. Mama je spominjala da se to mora raditi, a vi biste svaki put pronašli sasvim uredan hladnjak i zamrzivač. Međutim, sada živite sami, a u vašem hladnjaku ima toliko leda se mali Eskim već nazire unutra. Krajnje je vrijeme da odradite taj zaista jednostavan posao. 

Led u zamrzivaču

Preuzeto: digitaltrends.com

Za one koji žele brzi odgovor, kako odlediti hladnjak u 5 koraka:

  • Isključite zamrzivač
  • Postavite ručnike ili posude za vodu
  • Pričekajte da se frižider odledi ili ga ubrzajte ručno
  • Operite hladnjak
  • Osušite hladnjak

U nastavku teksta donosimo malo više o svakom od gore navedenih koraka kako bi odleđivanje hladnjaka prošlo brzo, jednostavno i efikasno.

Kada odleđivati hladnjak?

Iako se rijetko tko toga pridržava, maksimalna debljina leda u vašem zamrzivaču ni u kojem slučaju ne bi smjela prelaziti 1 cm. Idealno bi bilo već nakon 5-6 mm odlediti zamrzivač u hladnjaku.

Ako se pravilno koristi i dobro je zatvoren, zamrzivač ćete odleđivati 1-2 puta godišnje.

Kako odlediti hladnjak - korak po korak

Kako bi vam što jednostavnije predočili što sve morate napraviti, vodimo vas korak po korak do konačnog cilja. 

1. Isključite zamrzivač

Prva stvar koju morate napraviti je isključiti zamrzivač. Neki kombinirani hladnjaci omogućuju isključivanje samo zamrzivača, dok ćete kod nekih morati jednostavno isključiti i jedno i drugo.

Hranu koju izvadite iz zamrzivača zamotajte u novine i ostavite sa strane. 

Nakon što ste isključili hladnjak, svu hranu morate izvaditi iz njega. Idealna je situacija u kojoj imate kamo smjestiti izvađenu hranu. Ako imate još jedan zamrzivač, hranu odložite u njega. 

U slučaju da vam se zamrzivač i hladnjak odvojeno isključuju, hranu iz zamrzivača prebacite u hladnjak kako bi održala temperaturu dok vi ne obavite svoj posao.

Ako ste uz zamrzivač isključili i hladnjak, potrebno je svu hranu odložiti sa strane dok temeljito ne očistite i odledite hladnjak. 

2. Postavite ručnike ili posude za vodu

Kako u vašoj kuhinji ne bi nastao Tihi ocean, na pod uz hladnjak postavite ručnike ili krpe koje će upiti vodu. Najbolje je prvo novine staviti na pod jer se mogu ugurati ispod hladnjaka, a dobro upijaju vodu, pa tek na njih staviti ručnike koji će upiti većinu vode.

Ako voda otječe u posude obratite pozornost kako bi ih redovito praznili.

Neki hladnjaci imaju i police u koju možete staviti posudu u koju će voda iz zamrzivača otjecati. Svakako se pobrinite da voda negdje odlazi ili da imate spremnu varijantu koja će ju upiti. Nakon čišćenja hladnjaka, ne treba vam još i da čistite cijelu kuhinju.

3. Odmrzavanje

Prva dva koraka ste napravili i što sada? Sjedite ispred zamrzivača, a led se otapa brzinom ledenjaka na Antarktici? Samo odmrzavanje je proces kojem treba vremena, ali postoji nekoliko načina kako ga možete ubrzati.

Prva opcija je sjedi i čekaj. Ako imate viška vremena, volje i živaca jednostavno čekajte da se led sam otopi nakon što ste isključili zamrzivač i ostavili ga otvorenog. Bit će sporo i dosadno, ali će biti najprirodnije.

Kako vjerujemo da nemate baš toliko vremena, htjet ćete ubrzati taj proces. To možete učiniti ručno, uklanjanjem leda koji je zalijepljen za stijenke zamrzivača.

Za uklanjanje leda ni slučajno nemojte koristiti oštre predmete poput noževa, šarafcigera i sličnih alata jer možete trajno oštetiti hladnjak.

Plastično strugalo najbolji je izbor kada govorimo o ručnom uklanjanju leda iz zamrzivača. Led ćete ukloniti, a nećete našteti vašem uređaju.

Ručno odleđivanje zamrzivača

Preuzeto: alifelessdigital.net

Drugi način za ubrzavanje procesa je korištenje vruće vode. U posudi zagrijte vodu na temperaturu ključanja i nakon toga posudu stavite u zamrzivač. Svojom temperaturom posuda će ubrzati topljenje leda.

Proces ćete morati ponoviti onoliko puta koliko se voda u posudi ohladi i postane beskorisna. 

Još jedan ustaljeni način odmrzavanja je korištenje fena i toplog zraka. Iako je to jedan od najbržih načina, mi ga ne preporučamo iz sigurnosnih razloga.

Voda i struja na istom mjestu nisu dobitna kombinacija. Ako se ipak odlučite na korištenje fena, obratite pozornost na dvije stvari.

  • Žica od struje ne smije doći u doticaj s vodom
  • Fen mora biti dovoljno udaljen od unutrašnjih strana zamrzivača

Prvo je zbog vaše sigurnosti, a drugo zbog sigurnosti zamrzivača. Vrući zrak može oštetiti unutrašnju jedinicu jednako kao i oštri predmeti.

4. Operite zamrzivač

Nakon što se otopili sav led i pokupili vodu, odvojite još koju minutu kako bi oprali zamrzivač i uklonili neugodne mirise koji se mogu pojaviti. Napravite otopinu od vode, sode bikarbone i malo alkoholnog octa te s njome prebrišite unutrašnjost. Soda upija mirise tako da će i nakon ponovnog rada, vaš zamrzivač imati ugodan miris.

5. Osušite zamrzivač

Posljednji korak koji morate napraviti je osušiti zamrzivač. Oprali ste ga, prebrisali s mokrom spužvicom i sada vam je još samo ostalo da ga osušite. Uzmite ručnik i detaljno upijte sve ostatke vode koji se nalaze u zamrzivaču. Na taj ćete način spriječiti brzo nakupljanje leda i potrebu za ubrzanim ponavljanjem procesa. 

Dobro organizirana hrana u zamrzivaču

Vratite hranu, uključite zamrzivač i vaš je posao završio. Nećete izgubiti puno vremena niti puno snage, a zamrzivač će raditi bolje, hladiti brže, trošiti manje električne energije i izgledati ljepše.

Povezani proizvodi