nabava.net

Kako opremiti kućno kino - televizor ili projektor?

Odlučio si reći ne velikim kino dvoranama i uživati u udobnosti vlastitog kućnog kina? Sigurno si razmišljao o velikom OLED smart TV-u koji će pokriti pola zida i pružiti fenomenalnu sliku. Slažemo se s tom idejom, ali također imamo jedan malo drugačiji prijedlog - jesi li ikada razmišljao o ugradnji projektora i platna?

Kućno kino

Izvor: Gsloan/Flickr

I TV i projektor kao dio kućnog kina imaju svoje prednosti i nedostatke pa smo proučili koja opcija bi ti najbolje odgovarala.

Projektor za kućno kino

Najveća prednost projektora je savršeno velika slika koju projicira. Iako ona može biti ograničena veličinom projekcijskog platna koji kupiš, u pravilu je i do nekoliko puta veća od najvećeg televizora kojeg si možeš priuštiti.

Užitak gledanja slike koja se proteže kroz čitavo vidno polje sigurno ti ne moramo dodatno objašnjavati.

Gledanje filmova, serija i utakmica, pa čak i igranje igrica, u takvom formatu potpuno je drugačije iskustvo nego naprezanje oči dok gledaš u mali ekran na drugom kraju prostorije. Detalji su uočljiviji, slika te uvuče u radnju i doživljaj je kao u pravom kinu.

Sve je to super kada se zabavljaš u večernjim i noćnim satima. Nažalost, danje svjetlo ponekad korištenje projektora čini skoro pa nemogućim. Projektor emitira takvu sliku da ju je moguće vidjeti samo u zamračenim prostorijama.

Ako kupiš najkvalitetniji projektor i kombiniraš ga s najkvalitetnijim projekcijskim platnom, jako danje svjetlo svejedno će isprati sliku. Ako ne želiš tijekom dana spuštati rolete i navlačiti zastore, nećeš moći istovremeno uživati u suncem okupanoj prostoriji i filmu na projektoru.

Kućno kino s platnom

Izvor: Jeff Beyers/Flickr

Pod nedostatak moramo navesti i to da projektor, za razliku od televizora, nema ugrađene zvučnike. Da bi uz sliku imao i ton, trebat će ti set odgovarajućih zvučnika i receiver. To znači dodatno financijsko ulaganje pa početnoj cijeni projektora trebaš dodati i taj iznos.

Dodatni trošak je i projekcijsko platno. Iako sliku možeš projicirati na zid, bolje će izgledati na platnu. Postoje različite vrste platna koje obećavaju dodatna poboljšanja slike; no, ako želiš troškove smanjiti na minimum, obično projekcijsko platno bit će i više nego dovoljno.

Projekcijsko platno lako se može spremiti u slučaju da ti zatreba prazan zid, a također zauzima malo prostora.

Moraš biti spreman na to da se projektor tijekom rada zagrijava i koristi ventilator koji ga hladi. Taj ventilator stvara buku, stoga vodi računa gdje ćeš postaviti projektor da te buka ne bi previše ometala. No ne brini, teško da će projektor biti toliko glasan da nećeš moći uživati u filmu.

Projektori za kućno kino

Svaki određeni period potrebno je mijenjati lampu na projektoru jer ona ima ograničeni životni vijek. Nakon nekoliko tisuća sati rada žarulja gubi svjetlinu i slika gubi na kvaliteti. Zbog toga moraš biti spreman na dodatni trošak od oko tisuću kuna svakih 4-5 godina kada bude potrebno promijeniti lampu.

Cijene projektora kreću se od nekoliko tisuća do nekoliko desetaka tisuća kuna. Sve ovisi o specifikacijama projektora i mogućnostima koje nudi. No, kvalitetni projektori koji će zadovoljiti tvoje potrebe mogu se naći između 3.000 i 4.000 kuna.

Kada se usporedi cijena po inču ekrana, projektori su isplativije ulaganje. 

Televizor

Kućno kino i televizor

Izvor: C_osett/Flickr

Televizori su puno praktičniji za korištenje. Dovoljno je pritisnuti gumb i televizor će se upaliti za nekoliko sekundi, a željeni sadržaj odmah je dostupan. Nije potrebna posebna instalacija ili namještanje svaki put da bi slika izgledala kako želiš.

Televizor dolazi s već ugrađenim zvučnicima pa nije potrebna kupovina dodatnih. Međutim, ako uređuješ kućno kino, ionako ćeš trebati kupiti dodatne zvučnike jer zvučnici u televizoru ne mogu pružiti ni približno dobru kvalitetu zvuka kao oni profesionalni.

Isto tako, televizoru danje svjetlo ne smeta. Iako može doći do odbljeska na ekranu uslijed prejakog svjetla, u pravilu ga možeš gledati danju bez navlačenja zavjesa.

Glavni nedostatak televizora u sklopu kućnog kina je njegova veličina. Da bi ugođaj bio što bliži pravom kinu, poželjno je da ekran bude što veći. Međutim, televizori velikih dimenzija u pravilu koštaju oko 10.000 kuna naviše, a to je popriličan iznos za prosječnog korisnika.

Isto tako, kada jednom odabereš dimenzije, povratka nema. Dok s projektorom možeš namještati veličinu slike kako ti najbolje odgovara, televizor će uvijek imati iste dimenzije sve dok se ne odlučiš na kupovinu drugog. 

Koji odabrati?

Ako razmišljaš o pravom kućnom kinu za koji ćeš izdvojiti posebnu prostoriju, primjerice u podrumu ili na tavanu, tada nemaš o čemu razmišljati - projektor je idealan izbor. Velika, čista slika u kombinaciji s kvalitetnim zvučnicima i udobnim foteljama stvorit će ugođaj kao u pravome kinu.

Projektor može zamijeniti televizor u svakodnevnom životu isključivo ako si njegovo gledanje svelo na čisti minimum i ako sadržaje uglavnom gledaš preko web streama. U tom slučaju televizor će ti nepotrebno zauzimati mjesto, a projektor i platno puno će bolje poslužiti gledanju sadržaja nego ekran laptopa.

Međutim, ako ne možeš zamisliti svoj život bez televizora i redovito pratiš različite vrste sadržaja od filmova i serija, preko vijesti i vremenske prognoze, do sportskih sadržaja i dokumentaraca, ako ga gledaš danju i noću i ne želiš stalno boraviti u zamračenoj prostoriji, tada projektor nije najsretnija opcija.

U tom slučaju uloži u malo kvalitetniji televizor i set zvučnika i bit ćeš vrlo zadovoljni rezultatom.

Hoćeš li odabrati projektor ili televizor svodi se na cijenu, slobodan prostor te način i učestalost korištenja. Kućno kino teško da će biti pravo bez projektora, ali manji televizori su cjenovno pristupačniji i nude lakši pristup sadržaju.


Možda će te i ovo zanimati: