Ostali članci

Koji smart televizor kupiti - Android, webOS,Tizen, Vidaa OS ili Saphi OS

Pametni televizori odavno nisu luksuz. Smart opcija sastavni je dio novih modela televizora pa nam osim tradicionalnog televizijskog sadržaja televizori nude razne digitalne sadržaje koji dnevni boravak pretvaraju u pravi multimedijski centar.

U srcu smart TV-a nalazi se operativni sustav koji korisnicima omogućuje pristup lepezi opcija - gledanju TV sadržaja na streaming servisima, surfanju internetom, igranju igrica, korištenju aplikacija, slušanju glazbe, prikazivanju sadržaja s mobilnih uređaja, integraciju s pametnim asistentima...

koji smart tv kupiti

Izvor: Freepik

Kod nas najpopularniji operativni sustavi na pametnim televizorima su Android/Google TV, webOS i Tizen - u nastavku pročitaj sve o specifikacijama, prednostima i nedostacima ovih operativnih sustava kako bi znao koji televizor kupiti.

WebOS

webos lg televizor

WebOS nalazi se na LG pametnim televizorima i smatra se jednim od najboljih operativnih sustava za pametne televizore. Razlog je atraktivno korisničko sučelje s velikim aplikacijama i intuitivnim zaslonom koji lijepo izgleda te je brz i jednostavan za korištenje.

WebOS ima malo manju trgovinu aplikacijama od nekih drugih operativnih sustava, ali ipak ćeš u njoj pronaći sve najpopularnije aplikacije. Nažalost, Web OS ne podržava Google Chromecast, ali ga možeš povezati s glasovnim asistentima Alexa i Google Assistant.

Tizen OS

tizen os samsung televizori

Tizen operativni sustav temelji se na Linuxu, a koriste ga Samsung pametni televizori. Tizen OS pruža bogato korisničko iskustvo s pristupom velikom broju aplikacija i usluga, uključujući popularne streaming servise te podršku za popularne glasovne asistente. Korisničko sučelje je intuitivno i lako za navigaciju pa ćeš brzo doći do sadržaja koji te zanima.

Iako će se Samsung pametni televizor savršeno uklopiti u svako kućanstvo, iz njega će najviše izvući korisnici koji već imaju Samsungove proizvode poput pametnog telefona, pametnog sata, slušalica i pametnih kućanskih aparata. To je zahvaljujući Samsung SmartThings, ekosustavu pametnog doma koji omogućuje korisnicima da povežu, upravljaju i automatiziraju pametne uređaje i kućanske aparate jednom aplikacijom.

Android/Google TV

google tv

Google TV je najnovija verzija Android TV-a, Googleovog operativnog sustava za pametne televizore. Iako su se termini Android TV i Google TV počeli koristiti izmjenično, osnovna razlika leži u korisničkom sučelju i nekim dodatnim funkcionalnostima koje Google TV nudi nad standardnim Android TV platformama.

Osim što ima blago dorađen dizajn, Google TV koristi AI kako bi korisnicima nudio personalizirane sadržaje. Također ima posebnu karticu za prijenose uživo, kao i druge pogodnosti koje poboljšavaju korisničko iskustvo.

Google TV ćeš pronaći na Sony, TCL, Hisense i Philips pametnim televizorima. Ima najveći izbor aplikacija od svih operativnih sustava za smart TV, podržava streaming sadržaja iz internet preglednika Chrome te Android pametnih telefona i tableta, a podržava i Google pametnog asistenta.

Iako je Google TV većim dijelom intuitivan i jednostavan za korištenje, obilje aplikacija i usluga može biti zbunjujuće za neke korisnike, posebno one koji nisu tehnološki osviješteni. Osim toga, iako Google Play Store nudi širok spektar aplikacija, neke aplikacije nisu optimizirane za korištenje na televizoru, što može dovesti do problema s performansama ili korisničkim iskustvom.

Saphi OS

Operativni sustav Saphi koriste Philips pametni televizori, a njegova glavna odlika je jednostavno sučelje kako bi ga korisnici što lakše koristili te pristupili sadržaju i aplikacijama bez napora.

Saphi OS je zanimljiv i zbog integracije s Philipsovom tehnologijom Ambilight koja stvara ambijentalno osvjetljenje oko televizora prilagođeno sadržaju koji se prikazuje na ekranu.

Iako ne nudi jednaku razinu aplikacija ili funkcija poput Google TV-a ili webOS-a, Saphi OS je optimiziran za Philips televizore kako bi pružio pouzdane performanse i učinkovitost. To ga čini dobrom opcijom za korisnike koji traže jednostavan, ali funkcionalan pametni TV iskustvo bez nepotrebnih komplikacija.

Philips koristi Saphi OS u cjenovno pristupačnijim televizorima budući da traži manje hardverskih resursa, dok su modeli s Google TV-om namijenjeni premium segmentu zbog bogatijeg ekosustava aplikacija i naprednih pametnih funkcija.

Vidaa OS

Vidaa OS najčešće ćeš pronaći na Hisense smart televizorima, ali koriste ga i drugi proizvođači kao što su Tesla, Toshiba i Sharp. Kao i ostali popularni operativni sustavi na pametnim televizorima, Vidaa OS omogućuje pristup širokom rasponu streaming servisa kao što su Netflix i HBO, ima intuitivan dizajn i jednostavno sučelje kojim je lako navigirati te je brz i responzivan.

Koji smart TV kupiti?

Cijeniš li intuitivno sučelje koje je jednostavno koristiti, a bogata ponuda aplikacija ti izgleda kao primamljivi bonus, LG pametni televizori s WebOS su savršen izbor. Stavljaš li jednostavnost na prvo mjesto, također uzmi u obzir i Hisense televizore s Vidaa OS.

Želiš li povezati svoje Samsung uređaje u jedan pametni ekosustav, tada je Samsung pametni televizor s Tizen operativnim sustavom prava opcija za tebe.

Stavljaš li na prvo mjesto širok raspon aplikacija i preciznu personalizaciju ponuđenih sadržaja, tada ti preporučujemo pametni televizor s Google TV operativnim sustavom.

Povezani proizvodi