Ostali članci

Što je HDR i kako će poboljšati sliku na tvom televizoru

Kupuješ li novi televizor, sigurno si se susreo s HDR oznakom. Međutim, znaš li uopće što ona znači i kako utječe na sliku televizora? Proizvođači televizora žele nam prodati što više novih tehnologija, a HDR je jedna od najpopularnijih. S razlogom ili ne, vidjet ćemo u nastavku teksta. 

HDR i kvaliteta slike

Što je HDR?

HDR ili high-dynamic range je visoki dinamički raspon što ti opet vjerojatno ništa ne znači. Ali recimo to ovako. HDR povećava kontrast između najbjelije bijele i najcrnije crne boje. U praksi to znači da slika ima bolji kontrast i postaje vjernija stvarnosti. 

HDR omogućuje da vidiš najsitnije detalje koje bez njega sigurno ne bi vidio. HDR najčešće djeluje kroz dvije komponente: 

  • kontrast
  • boja

Kontrast smo spomenuli u startu, dok je kod boja važno da televizor podržava 10-bitni prikaz boja ili bolje rečeno, više od milijardu jedinstvenih boja. Blu-ray, primjerice, podržava 8-bitni sustav što omogućuje prikaz spektra od 16 milijuna boja. Samim time jasno je koliki napredak donosi HDR tehnologija. 

Kako će HDR utjecati na sliku televizora?

Kako smo i rekli, HDR će tvojem televizoru donijeti bolji kontrast, a to će mu u konačnici i povećati kvalitetu slike. HDR nudi življe, bogatije boje i donosi gotovo pa kino iskustvo na tvoj televizor. 

Kako se HDR obično nalazi na premium televizorima, jasno je kako takvi televizori imaju i ostale značajke koje sliku čine boljom i kvalitetnijom.  

Ali! (Ništa ne ide bez ali). HDR će sliku poboljšati samo ako je i sadržaj na televizoru HDR kompatibilan. Znači, nemoj očekivati da božićni Sam u kući maraton na RTL-u odjednom izgleda kao da je snimljen u 2021. godini. 

HDR TV

Ono što je problem je što oznaka HDR neće nužno značiti da će televizor imati bolju sliku, čak i kod HDR kompatibilnog sadržaja. Iako ne postoji 100% siguran način dokazivanja kvalitete HDR-a kod televizora, jedan od najboljih pokazatelja je oznaka/logo Ultra HD Premium ili HDR10. U pravilu svi televizori s tom oznakom imaju 'pravi' HDR. 

HDR10 i Dolby Vision

Naravno kako bi još malo otežali ionako tešku odluku izbora pravog televizora, proizvođači koriste i različite vrste HDR-a. HDR10 je najčešća, standardna verzija i nju ćeš pronaći kod većine proizvođača. 

Međutim, Dolby je razvio svoju još napredniju HDR tehnologiju koju naziva Dolby Vision. Tako da ako negdje naiđeš na Dolby Vision oznaku umjesto HDR10, nemoj se brinuti. I ti televizori kompatibilni su sa HDR sadržajem samo imaju drugačije ime. Postoji još i HDR10+, a radi se o Samsungovoj verziji HDR tehnologije.

Dolby Vision će donijeti još kvalitetniju sliku zahvaljujući 12-bitnom rasponu boja, odnosno preciznijem rasponu u 10-bitnom sustavu. Međutim, Dolby Vision će značiti i izdvajanje više novca za televizor. Kako je HDR10 'besplatna' tehnologija, nju u svoje televizore mogu implementirati i proizvođači iz budget kategorije televizora. 

Je li svaki 4K televizor ujedno i HDR TV?

Ne. Iako velika većina televizora ruku pod ruku vodi 4K i HDR, to nije pravilo. Na tržištu ćeš svakako pronaći 4K televizore koji nisu ujedno i HDR televizori, a uz to ćeš morati pripaziti i na kvalitetu HDR-a kod nekih televizora, kako smo ti već i rekli. 

Da bi tvoj televizor mogao iskoristiti i prikazivati sve prednost HDR tehnologije, mora moći prikazati širi raspon boja. Točnije, treba podržavati standard DCI-P3 ili Rec. 2020.

Koliko zapravo ima HDR sadržaja?

Ovo je možda i ključno pitanje, ako nisi baš siguran da želiš izdvojiti previše novca za novi HDR televizor. S obzirom na to da su naše televizije tek sada došle do HD signala, nerealno je očekivati u skorijoj budućnosti da slika televizijskih programa ima ikakvu koristi od HDR televizora. 

Trenutno ćeš HDR sadržaje pronaći prvenstveno na streaming servisima poput Netflixa i Amazona, na UHD Blu-ray uređajima, na najnovijim konzolama te na Youtubeu

HDR sadržaji

Za očekivati je kako će s vremenom i broj HDR sadržaja rasti i postati dostupniji na više platformi. 

Treba li mi onda HDR televizor?

I za kraj smo ostavili najvažnije pitanje: Treba li ti HDR televizor? Vjerujemo da si već do sada stekao svoje mišljenje i imaš u glavi ideju o potrebitosti HDR televizora. 

Naš je zaključak da sa HDR televizorom sigurno nećeš pogriješiti. Ugodno ćeš se iznenaditi kada prvi put pogledaš HDR sadržaj na HDR televizoru i vjerojatno nikad više nećeš htjeti natrag u prosječnost. Ali imaj na umu da ćeš takvo iskustvo ipak platiti malo više. 

S druge strane, ako nisi baš od onih koji žive od kvalitete slike i tražiš novi televizor kojeg ćeš upaliti tek tu i tamo i na njemu pogledati HRT, RTL i NOVU, nemoj bezveze bacati novac. HDR će u tom slučaju biti nepotreban kao i većina premium značajki na televizoru. 

Na kraju sve ovisi o tvojim potrebama i željama koje imaš od televizora. Imamo spreman i veliki vodič za kupovinu televizora tako da možeš bez problema kupiti televizor koji će točno odgovarati tvojim potrebama.