Ostali članci

Kako spojiti TV i mobitel

Želiš video i fotografije koje se nalaze na tvojem mobitelu gledati na televizoru? Postoje tri jednostavna načina kako da s malog zaslona prebaciš omiljene sadržaje na veliki ekran ovisno o tome imaš li obični ili pametni televizor.

televizor

Izvor: Freepik

1. Wi-Fi Direct

Ovo je najjednostavniji način kako bežično spojiti pametni telefon i pametni televizor. Riječ je o obliku izravne komunikacije između uređaja koji su spojeni na Wi-Fi.

Izuzetno velik broj uređaja podržava Wi-Fi Direct - pametni telefoni, tableti, laptopi, Smart TV-i, digitalni fotoaparati itd. I Appleovi uređaji također podržavaju ovu opciju, ali kod njih se ona zove AirDrop i AirPlay.

Wi-Fi Direct je bolja opcija od spajanja uređaja Bluetoothom jer Wi-Fi Direct ima znatno veći domet i brzine prijenosa.

Kako uključiti Wi-Fi Direct? To ovisi o korisničkom sučelju uređaja koji koristiš, ali u principu je vrlo jednostavno. U Postavkama pronađi opcije Wi-Fija i tamo se negdje nalazi Wi-Fi Direct. Kada otvoriš Wi-Fi Direct na svojem mobitelu, pronaći ćeš popis uređaja koji ga imaju uključenog te ih zatim možeš spojiti. Wi-Fi Direct mora biti uključen na oba uređaja koje želiš spojiti.

2. Bežično zrcaljenje

Bolje poznat pod engleskim nazivom mirroring, ovo je također izuzetno jednostavan način bežičnog spajanja mobitela i televizora.

Na svojem mobitelu uključi mirroring opciju koja se nalazi u brzim postavkama koje otvaraš klizanjem prsta s vrha zaslona mobitela (na Samsung uređajima mirroring opcija se zove Smart View). Odaberi ovu opciju i spoji se na TV. Naravno, da bi ovo funkcioniralo, treba ti Smart TV koji podržava bežično zrcaljenje ili uređaj kao što je Chromecast.

Ako tvoj mobitel ne pronalazi TV, znaj da neki televizori zahtijevaju promjenu načina unosa prije nego ćeš se s njime moći povezati. U tom je slučaju najbolje potražiti informacije u priručniku TV-a.

3. HDMI kabel

USB C HDMI adapter

Ako nemaš pametni televizor, uvijek pouzdan način spajanja je pomoću kabla. Trebat će ti HDMI kabel i adapter.

Kakav će biti adapter ovisi o tome koristi li tvoj mobitel USB-C ili micro USB. Ako koristiš USB-C, tvoj mobitel treba podržavati standard HDMI Alt Mode. Ako koristiš micro USB, tvoj pametni telefon treba podržavati MHL standard.

Nakon što nabaviš potrebni adapter i HDMI kabel, napraviš sljedeće:

  1. Spojiš UBS-C ili micro USB sa svojim mobitelom.
  2. Jedan kraj HDMI kabla spojiš na televizor, a drugi na adapter.
  3. Pronađeš HDMI source na svojem televizoru.
  4. Uživaš u sadržaju koji si prebacio s mobitela na TV.

I to je to! Bez obzira na to koristiš li obični ili pametni televizor, možeš ih jednostavno spojiti sa svojim mobitelom i tabletom te uživati u sadržajima na velikom ekranu.

 

Povezani proizvodi