Ostali članci

Znaš li kako pravilno napuniti mobitel?

Proizvođač tvojeg mobitela obećao je autonomiju od 2 dana. Tako je i bilo - prvih par mjeseci. A onda su stvari krenule nizbrdo.

Kako zaštititi bateriju na mobitelu

Otkrili smo kako usporiti ubrzano trošenje baterije koje se javlja nakon nekog vremena aktivnog korištenja pametnog telefona.

Kako radi baterija na mobitelu

Naše pametne uređaje pokreću litij-ionske baterije, a one se razlikuju od baterija na bazi nikla koje su bile u prvim mobitelima.

Princip rada je isti. Svaka baterija sastoji se od dvije elektrode - anode i katode. Za vrijeme korištenja baterije, ioni litija prelaze kroz elektrolit iz anode u katodu, a ta se energija koristi za pokretanje uređaja te se tako baterija isprazni.

Međutim, punjenje dovodi do obrnutog procesa kada se ioni litija vraćaju u anodu.

Koliko dugo će baterija biti na životu ovisi o tome koliko elektrolita može stati u elektrode. Sa svakim punjenjem anoda i katoda se polako razgrađuju, a to znači da se kapacitet koji u njih stane s vremenom smanjuje.

Zato ti je baterija na mobitelu nakon prvog punjenja trajala 3 dana, a godinu dana kasnije traje duplo manje.

I gdje je razlika između litij-ionske i baterije na bazi nikla?

Baterije na bazi nikla imaju tzv. memorijski efekt. Njih treba redovito puniti do kraja i koristiti dok se u potpunosti ne isprazne jer im se time zadaje raspon kapaciteta.

Teško je riješiti se starih navika, pa ljudi nastavljaju moderne pametne telefone puniti na isti način kao i mobitele iz 90-ih. A to je velika pogreška.

Kako je najbolje puniti bateriju

Mobitel i powerbank

Koliko god se trudio, tvoja će baterija s vremenom izgubiti kapacitet koji je nekada imala. S time se jednostavno moraš pomiriti.

Ono što možeš napraviti jest paziti na koji način je puniš.

Litij-ionske baterije u prosjeku imaju životni vijek od između 500 i 1500 punjenja, ovisno o modelu i načinu korištenja. Ta brojka može pasti i na samo 300 punjenja nepažljivim korištenjem, ili pak narasti do 2500 punjenja ako bateriju čuvaš.

Pa računaj - ako ti se mobitel isprazni do kraja u jednom danu, ti ga preko noći napuniš, i tako svaki dan - u najgorem slučaju baterija će trajati godinu dana.

Uvijek možeš staru bateriju zamijeniti novom. Međutim, velik broj novih uređaja dolazi s ugrađenom baterijom. Zato treba pažljivo.

Bateriji će naškoditi dvije stvari:

  1. Pražnjenje do kraja
  2. Visoke temperature

Idealni kapacitet baterije

Litij-ionska baterija najbolje radi kada se njezin kapacitet drži između 40% i 80%. Za razliku od baterija na bazi nikla, litij-ionske nemaju "memoriju" pa im samo djelomično punjenje neće naštetiti. Upravo suprotno.

Što više pustiš bateriju da se isprazni, to će se ona prije "oštetiti". To znači da umjesto da je isprazniš do kraja, bolje ju je puniti češće i kraće, npr. kada dođe do 50%.

Naravno da nećeš uvijek moći svako malo spajati mobitel na utičnicu. Možda bi ti se isplatilo kupiti eksternu bateriju. I ona ima ograničeni rok trajanja, ali jeftinije je jednom godišnje kupiti powerbank nego novi mobitel. 

Postoje preporuke da je jednom u 3 mjeseca poželjno pustiti bateriju da se isprazni do kraja kako bi ju se moglo rekalibrirati ponovnim punjenjem do kraja.

Temperatura

Mobitel u snijegu

Izvor: Shutterstock

Što je baterija izložena višoj temperaturi, to će brže gubiti svoj kapacitet.

Na temperaturi od 40ºC baterija će gubiti 40% svojeg kapaciteta godišnje, dok na 25ºC ta se brojka drastično smanjuje na 20%.

Poanta je ova: drži mobitel na što nižim temperaturama. Izbjegavaj ostavljati uređaj na direktnom suncu ili u autu, držati ga na laptopu ili drugim uređajima u radu. Idealna temperatura je 0ºC, no budući da ne živimo u krajevima trajne zime i nije praktično telefon držati u frižideru, morat ćeš se zadovoljiti sobnom temperaturom. 

Problem su i plastične maskice u kojima držimo mobitele. Iako one sprečavaju da se naši pametni ljubimci ne unište, istovremeno mogu pojačati efekt grijanja. Izvadi mobitel iz maskice kad god si u prilici, pogotovo kada ga puniš.

A što kad je baterija litij-polimerska?

Iako većina pametnih telefona danas dolazi s litij-ionskom baterijom, ponekad se nađu mobiteli koje pokreće litij-polimerska baterija.

Te dvije baterije su u principu iste jer se ne radi o pravoj litij-polimerskoj bateriji. Točniji naziv bi bio "litij-ion polimerska" jer se jedina razlika sastoji u futroli u kojoj se litij-ionska baterija nalazi, a koja je izrađena od polimera.

Prednost tog materijala je u tome što može biti izuzetno tanak. A budući da mobiteli postaju sve tanji, jasno je zašto se ta tehnologija koristi.

U slučaju da ti na uređaju piše da ima litij-polimersku bateriju, ne brini. Princip brige i zaštite ostaje isti kao i kod litij-ionske baterije.

Tehnologija za prave litij-polimerske baterije koja će zamijeniti tekuće elektrolite još je uvijek u eksperimentalnoj fazi i potrajat će dok uđe u širu primjenu. 

Zaključak

Najbolja preporuka glasi: nikada nemojte pustiti mobitel da se isprazni do kraja.

Drži kapacitet baterije iznad 50% i puni je kraće u više navrata.

Izbjegavaj visoke temperature.

Kada kod je moguće, umjereno koristi mobitel kako bi on što manje trošio bateriju, a ti ga što rjeđe morao puniti.

Povezani proizvodi
Xiaomi Mi 11, 256GB, 6.81"
17 ponuda
Stavi u listu želja
Samsung Galaxy S21 5G, 128GB, 6.2"
83 ponude
Stavi u listu želja
Apple iPhone 11, 64GB, 6.1"
87 ponuda
Stavi u listu želja