Ostali članci

Koji mobitel kupiti - vodič za kupovinu

Na tržištu su stotine modela i ne znaš koji pametni telefon kupiti? U nastavku saznaj sve o najvažnijim karakteristikama smartfona - vrsti i veličini zaslona, pohrani, kameri, bateriji, povezivosti... Razumiješ li dobro ove značajke, lakše ćeš odlučiti konkretno koji model pametnog telefona kupiti. Pa krenimo.

Pametni telefon

U nastavku te čekaju detaljne informacije o idućim značajkama pametnog telefona:

 1. Operativni sustav
 2. Zaslon
 3. Procesor
 4. Memorija
 5. Kamera
 6. Baterija
 7. Povezivost (5G)

1. Operativni sustav

Android

Većina pametnih telefona koriste Android i iOS operativni sustav. iOS se nalazi isključivo na Appleovim iPhone pametnim telefonima, dok je Android karakterističan za veliku većinu drugih proizvođača - Samsung, Xiaomi, OnePlus, Google Pixel, Motorola, Realme... Spomenut ćemo i HarmonyOS, novi operativni sustav zamišljen za Huawei uređaje.

1. Android

Najveći broj smartphonea dolazi s Android operativnim sustavom. Glavne značajke koje karakteriziraju Android su:

 • Jako velik izbor mobitela različitih specifikacija i cijena.
 • OS je vrlo prilagodljiv osobnim potrebama i stilu.
 • Izuzetno puno aplikacija dostupno je za preuzeti iz trgovine Google Play.

Nedostatak Android pametnih telefona dolazi u obliku raznih malwarea te puno predinstaliranih aplikacija (tzv. bloatware) koji se često ne mogu izbrisati pa bespotrebno troše kapacitet uređaja.

2. iOS

Ovaj operativni sustav stvara se samo za jedan uređaj, iPhone. Zbog toga su korisničko sučelje i sve komponente u uređaju savršeno sinkronizirane s operativnim sustavom. iOS je također jednostavniji za korištenje od Androida, a njihovi korisnici također su odlično zaštićeni od virusa i drugih štetnih programa.

Nažalost, iOS uređaji zahtijevaju značajno financijsko ulaganje.

3. HarmonyOS

Huawei se ozbiljno upustio u razvoj Harmony OS-a 2021. godine nakon što je SAD zabranio korištenje Huawei uređaja američkim tvrtkama te tvrtkama koje koriste američku tehnologiju.

Zamišljen je kao iOS, odnosno kao ekosustav za povezivanje različitih uređaja poput pametnih telefona, pametnih satova, streaming uređaja... Za sada se nalazi na Huawei uređajima za kinesko tržište i još čekamo da se platforma proširi na EU i druga tržišta.

Koji OS izabrati?

Izbor će vjerojatno pasti između Androida i iPhonea. Koristiš li već iOS uređaje, iPhone je prirodni odabir. Smatraš li važnom mogućnost personalizacije, novitete i individualnost, ali i cjenovnu pristupačnost, svidjet će ti se Android.

2. Zaslon

zaslon

Izvor: Freepik

1. Veličina zaslona

Prema veličini zaslona pametne telefone ugrubo dijelimo u 3 kategorije:

 • 5.5" - 6" - Manje dimenzije znače kako je uređaje lakše koristiti, pogotovo osobama s manjim rukama, a također ga je lakše spremiti u džep. Nije najbolji izbor za osobe koje na pametnom telefonu vole igrati igrice ili gledati video sadržaje.
 • 6" - 6.5" - Ovo je najpopularniji raspon veličine zaslona na pametnom telefonu, optimalan za sve aktivnosti - surfanje internetom, igranje igri, gledanje video sadržaja, korištenje društvenih mreža...
 • 6.5" i više - Pametni telefoni velikih zaslona sviđaju se poslovnjacima koji na njemu učitavaju poslovne dokumente, a odlični su i za uređivanje slika i videa, igranje igri, gledanje video sadržaja...

Nisi li siguran koja kategorija je najbolja za tebe, tada se opredijeli za pametni telefon srednje veličine. Takvi uređaji su svestrani i optimalni za konzumaciju svih vrsta sadržaja.

2. Vrsta zaslona

AMOLED, LCD, LED IPS, TFT, PLS, LTPS, LTPO... svakim danom sve je više akronima za zaslone pametnih telefona. Još kad se u priču dodaju i ekstra nazivi poput "Dynamic AMOLED" ili "Super Retina XDR", prosječni korisnik ne zna kupuje li tehnološko čudo ili marketinški trik.

Postoje dvije vrste tehnologija za zaslone pametnih telefona: LCD i OLED. Svaka od ovih tehnologija ima nekoliko varijacija, a od tuda proizlaze zbunjujući akronimi.

1. LCD

LCD zaslon čine tekući kristali s pozadinskim osvjetljenjem, a često se nalaze na pametnim telefonima zbog pristupačne cijene i zato što rade prilično dobro na izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Podvrsta LCD zaslona su IPS zasloni. IPS zasloni ljepše reproduciraju boje i imaju odlične kutove gledanja u usporedbi s tradicionalnim LCD zaslonima.

2. OLED

Na OLED zaslonima svaki zasebni piksel ima svoje vlastito osvjetljenje zbog čega prikazuju čistiju crnu boju i ljepši kontrast, troše manje energije te su tanji i fleksibilniji od LCD-a. No, zato su i skuplji.

AM u AMOLED-u stoji za active matrix, a Super AMOLED je Samsungov naziv za poboljšane AMOLED zaslone u kojima je sloj osjetljiv na dodir integriran u sam zaslon, umjesto da se nalazi kao dodatan sloj na vrhu. Super AMOLED zaslon također daje ljepšu sliku na direktnoj svjetlosti i troši manje energije.

Dynamic AMOLED najnovija je iteracija AMOLED tehnologije zaslona. Takvi pametni telefoni imaju HDR10+ certifikat koji podržava širi raspon kontrasta i boja, kao i smanjenje plave svjetlosti za udobnije gledanje.

Apple OLED zaslone na svojim mobitelima reklamira pod nazivom Super Retina i Super Retina XDR.

OLED zasloni bolji su od LCD zaslona, no rijetko ćeš ga naći na jeftinijim pametnim telefonima.

3. Brzina osvježavanja zaslona

Radi se o tome koliko brzo zaslon može stvoriti novu sliku u sekundi. Što je brzina osvježavanja slike veća, to korištenje aplikacija i video sadržaji izgledaju prirodnije i glatkije. Većinom ćeš naići na tri stope brzine osvježavanja zaslona

 • 60 Hz
 • 90 Hz
 • 120 Hz

Brzina osvježavanja od 60 Hz može stvoriti novu sliku 60 puta u sekundi, brzina osvježavanja od 120 Hz to udvostručuje na 120 puta.

Što je brzina osvježavanja veća, to je ljepše i ugodnije koristiti pametni telefon. Samo radi ove značajke nipošto se ne isplati kupovati novi uređaj ako stari još uvijek izvrsno radi, ali kada dođe vrijeme za kupovinu novog pametnog telefona, daj prednost modelu s 90 ili 120 Hz.

Ipak, uzmi u obzir i to kako veća brzina osvježavanja puno brže "pojede" bateriju. Osim toga, 120 Hz za sada je još uvijek rezervirano za skuplje pametne telefone.

4. PPI

Popularna specifikacija povezana sa zaslonom pametnog telefona je PPi, odnosno pixels per inch, a govori koliko su pikseli na zaslonu blizu jednog drugog. Primjerice, kada zaslon mobitela ima 300 ppi, to znači kako se nalazi 300 piksela unutar kvadratnog inča. Što je PPI veći, to su slike i drugi sadržaj jasniji i oštriji.

3. Procesor

Procesor

Izvor: Freepik

O snazi procesora, ali i njegovom radu u kombinaciji s ostalim komponentama mobitela, ovisit će brzina tvojeg mobitela, odnosno brzina kojom otvara aplikacije, vrti više aplikacija istovremeno, otvara stranice u internet pregledniku i slično.

Pri usporedbi procesora za mobitele, pozornost obrati na dvije značajke:

 • broj jezgri
 • brzinu takta

Više jezgri u pravilu znači bolji multitasking. Zanima li te više informacija o tome, baci pogled na naš vodič za kupovinu procesora. Radi se o procesorima za desktop računalo, ali princip rada je isti.

Slično pravilo vrijedi i za brzinu takta - što je viši, to procesor može izvesti više zadataka u kraćem vremenskom roku. Najbolji procesori imaju takt veći od 2 Ghz.

Trenutno procesore za smartfone proizvode iduće firme:

 • Apple
 • Qualcomm
 • MediaTek
 • Samsung
 • HiSilicon
 • Unisoc

Qualcomm radi najcjenjenije procesore u industriji, a poznati su po Snapdragon procesorima. Što je broj serije veći, to je procesor noviji.

Mediatekovi procesori popularni su u pametnim telefonima srednjeg ranga, prvenstveno Helio serija procesora.

Apple radi Bionic procesore koji se nalaze isključivo u iPhone mobitelima - najnoviji je A13 Bionic*.

Samsung proizvodi Exynos procesore za sve linije svojih pametnih telefona, uključujući i flagship i jeftinije modele.

4. Memorija

Kao i kod većine uređaja, kod memorije razlikujemo:

 • radnu memoriju (RAM)
 • unutarnju memoriju

Radna memorija u kombinaciji s operativnim sustavom i procesorom donosi brzinu tvojem smartphoneu, a posebno je važna za obavljanje više zadaća istovremeno.

Pametni telefoni dolaze sa širokim rasponom RAM-a. Što više RAM-a mobitel ima, to možeš imati više otvorenih aplikacija.

Prvi modeli prije desetak godina imali su svega 512 MB ili 1 GB RAM-a. Danas jeftiniji uređaji imaju oko 4 GB, dok se flagship modeli hvale s do 16 GB.

Većini korisnika dovoljno je do  8 GB RAM-a. Kupuješ li jeftini pametni telefon, neka ima barem 4 GB. Na flagship uređajima 12 GB je taman - 16 GB, za sada, je overkill.

Unutarnja memorija odgovara za pohranu podataka (operativnog sustava, filmova, igrica, slika, aplikacija...) i poželjno je da bude što veća. Kao i RAM, također dolazi u širokom rangu - osnovni modeli pametnih telefona imaju svega 16 GB pohrane, dok u najboljim modelima ona raste do čak 1 TB.

Koristiš li pametni telefon isključivo za telefonske razgovore, slanje poruka i lagano surfanje internetom, dovoljna ti je pohrana do 32 GB. Koristiš li puno aplikacija, a voliš li i fotografirati, izaberi uređaj od 128 GB pohrane. Većini korisnika odgovarat će između 128 GB i 256 GB memorije - pohranu veću od toga preporučujemo poslovnjacima.

5. Kamera

selfie kamera

Izvor: Freepik 

Mnogima je ovo najvažnija značajka u odluci koji pametni telefon kupiti. U kontekstu hardvera kamere na mobitelu važni su megapikseli, otvor blende, broj kamera i optička stabilizacija slike.

Megapikseli se odnose na razlučivost kamera. Veće ne znači nužno i bolje - megapikseli su obično važni za low-end telefone, ali ne toliko za high-end uređaje.

Veću ulogu u kvaliteti dobivene slike igra otvor blende. Što je otvor blende manji, to će slike bolje izgledati u uvjetima slabe osvijetljenosti.

Kamere na pametnim telefonima obično imaju otvor blende između f/2.0 i f/2.4, a to je u svijetu fotografije vrlo široko. Iako razlika ne djeluje velika, znaj kako objektiv s otvorom blende f/2.4 propušta čak 50% manje svjetla do senzora od f/2.0.

Za što više prostora za kreativnost tijekom fotkanja gledaj neka mobitel, osim glavne kamere, ima i ultra široku kameru te senzor dubine. Što je pametni telefon skuplji, to obično ima više kamera.

Nemoj kupiti pametni telefon bez optičke stabilizacije slike voliš li puno fotkati. Ovaj dio hardvera obično se nalazi na glavnoj kameri, a pomaže da kamera bude stabilna, odnosno da slike ne ispadnu mutne.

Najljepše slike ufotkat ćeš ako tvoj mobitel podržava HDR. Kratica stoji za High Dynamic Range koji pomaže snimiti fotografije koji imaju bolji dinamički raspon svijetlih i tamnih tonova.

baterija na mobitelu

Izvor: Freepik

6. Baterija

Radni vijek baterija jedan je od najvećih problema s kojima se korisnici susreću. Gotovo svaki smartphone odlazi na punjenje svaku večer, a to možeš izbjeći jedino tako da smanjiš korištenje glavnih potrošača poput interneta, igara i drugih multimedijskih sadržaja.

Napomenimo i to kako novi pametni telefoni nemaju odvojive baterije pa ih se ne može zamijeniti. Zato je više nego ikad prije važno znati kako pravilno puniti svoj pametni telefon.

Kapacitet baterije mjeri se u miliamper satima (mAh), a veći kapacitet ne mora nužno značiti da će ti baterija duže trajati. Mnogo toga utječe na trajanje baterije - specifikacije zaslona, koliko često koristiš internet, kakve aplikacije pokrećeš...

Zato prije nego odlučiš koji pametni telefon kupiti, pročitaj recenzije konkretnih modela mobitela koji te zanimaju. Recenzenti testiraju što i koliko utječe na potrošnju baterija pa ćeš s time dobiti bolji uvid u bateriju mobitela.

Osim tradicionalnog punjenja na žicu, skuplji pametni telefoni često imaju mogućnost bežičnog punjenja. Praktičnije je od žičnog punjenja, ali zato sporije, a također trebaš uložiti u bežični punjač.

Prednost daj modelu pametnog telefona koji podržava brzo punjenje. Tako ćeš, umjesto da ostavljaš mobitel spojen na punjač noću, moći napuniti ga tijekom dana u kratkom roku.

7. Mrežna povezanost (5G)

Peta generacija (5G) mobilnog umrežavanja već je dostupna u većim gradovima diljem Lijepe naše, a donosi veće brzine prijenosa podataka u odnosu na 4G.

Kao i kod svih bežičnih prijenosa podataka, stvarna brzina koju dobivaš s 5G i dalje ovisi o mnogo uvjeta, poput mreže na koju si povezan, koliki je promet na mreži itd.

5G je još uvijek u svojim začecima i velika većina korisnika, za sada, još uvijek neće značajno osjetiti korist od mobitela koji podržava 5G.

Ipak, kupuješ li pametni telefon na duže staze i ne planiraš li ga mijenjati više od 3 godine, a spadaš u napredniju skupinu korisnika pametnih telefona, tada ti se isplati uložiti u 5G model.

Koji mobitel kupiti?

Logično - što je pametni telefon bolji, to više košta. Vodeći flagship modeli imaju najbolje kamere, ultra brze procesore i top tehnologiju poput savitljivih zaslona - ali i paprene cijene.

Srećom, srednji rang pametnih telefona izuzetno je dinamičan. Tu se top proizvođači mobitela neprestano bore za prevagu nad konkurencijom, a rezultat toga su pametni telefoni vrhunskih značajki po pristupačnijim cijenama. Značajke poput bežičnog punjenja i višestrukih kamera koje su nekada bile tipične isključivo za vodeće modele, sada su uobičajene na mobitelima srednjeg ranga.

Danas čak i jeftini telefoni nude kamere pristojne kvalitete i procesore s dovoljno snage da uživaš u svakodnevnom surfanju internetom i društvenim mrežama.

Sve se svodi na iduće - kako najčešće koristiš pametni telefon? Snimaš li mnogo fotografija i videa, primarno obavljaš telefonske pozive ili velik dio slobodnog vremena gledaš video uratke na YouTubeu i TikToku? O tvojim navikama ovisit će koji mobitel ti najbolje odgovara.

Među recenzijama pronađi koji mobitel ima najbolje značajke koje tebi trebaju. Kada pronađeš model koji te zanima, pronađi u kojoj trgovini u Hrvatskoj je najpovoljniji.

*u trenutku pisanja ovog članka travanj 2022.

Povezani proizvodi