nabava.net

Kako pojačati Wi-Fi signal

Upalio si stream najvažnije utakmice, a on šteka svakih nekoliko sekundi? Najnovija sezona Bridgertona je vani, a ti je ne možeš pogledati jer je internet preslab? Kada je najvažnije, signal puca; a tvoja je glava već napravila udubljenje u zidu od silnih udaraca? 

Pojačavanje Wi-Fi signala

Kako ne bi glavom probio zid do susjeda i na kraju koristio njegovu bežičnu mrežu, vrijeme je da napraviš nekoliko brzih zahvata koji će pojačati tvoj Wi-Fi signal.

Lokacija routera

Prva stvar koju možeš napraviti je postaviti router na najbolje mjesto u svojem domu. Zvuči toliko jednostavno, a opet mnogi upravo zbog toga imaju velikih problema s prijemom signala. Zato te još jednom pitamo: imaš li router na najboljoj mogućoj poziciji? I sjeti se, nema glupih pitanja, samo glupih odgovora.

Kako signal usporavaju mnoge prepreke poput zidova, prozora, vrata, ogledala, namještaja itd., idealno bi bilo kada bi ruter bio udaljen od njih. Kako bi to značilo da će on lebdjeti na sredini sobe, jasno je kako to i nije moguće izvesti. 

Međutim, ako možeš, s obzirom na žice i raspored prostorija, pokušaj router postaviti na najvišu policu, na stol ili montirati na zid. Što je dalje od prepreka, signal će biti jači. 

Držiš li svoj ruter na podu, nemoj. Kao i sva elektronička oprema, i ruter zaista pati od prekomjernog ulaska prašine. Ako ti je to jedina moguća opcija, pronađi način da ga od poda podigneš barem na 10-ak centimetara.

Ruter postavi u centralni dio kuće kako bi signal jednako dolazio do svih prostorija te obrati pozornost da to bude u otvorenoj prostoriji.

I prije visine, važno je da nađeš dobro mjesto za ruter u odnosu na cijelu kuću. Kako sada bežični signal želiš u svakoj prostoriji, čak i dok si u toaletu (nemoj se crveniti, gotovo dvije trećine ljudi priznaje tu naviku), najbolje mjesto je svakako u centralnom dijelu kuće

Idealno bi bilo kada bi taj dio bio otvoren, primjerice hodnik ili otvorena dnevna soba, kako bi signal imao što manje smetnji. Smjestiš li router u zatvorenu sobu, već si mu na jedan način blokirao signal.

Kuće na kat također iziskuju posebno uređenje Wi-Fi mreže. Želiš li koristiti samo jedan router bez ikakvih pojačivača signala ili drugih rutera, postavi ga na gornji kat. Tako će signal bolje dopirati do prizemlja nego obrnuto. 

Antene

Većina današnjih routera dolazi s ugrađenim antenama, tako da fizički ne možeš napraviti neki pretjerani pomak. Međutim, neki od njih imaju mogućnost nadogradnje vanjske antene čime se može bolje usmjeriti signal.

Ako tvoj router posjeduje vanjsku antenu, usmjeri je vertikalno u zrak. Imaš li dvije antene, obje usmjeri ravno prema gore. Pomicanjem svake u jednu stranu nećeš dobiti jači, bolji niti usmjereniji signal. 

Antena na ruteru postavljena vertikalno

Usmjeravanje unutarnje antene jednostavno se radi usmjeravanjem routera. Zarotiraj ga za nekoliko stupnjeva u sve strane i pogledaj možeš li dobiti nešto bolji signal. Kako bi provjerio kvalitetu signala, možeš preuzeti neki od programa poput Heatmappera koji će ti pokazati gdje se u tvojoj kući nalazi najbolji signal. 

Koji router koristiš?

Možda brzina signala jednostavno ne može biti veća. Puno će toga ovisiti i o samom hardveru (routeru i računalu) kojeg koristiš. Ako u posljednjih nekoliko godina nisi mijenjao router (jer zašto bi ako se još nije pokvario), velika je vjerojatnost da nećeš uživati u velikim brzinama. 

Sve to ovisi o bežičnim standardima prijenosa, a oni se izražavaju slovima koje si vidio mnogo puta, a nikada ti nisu bili jasni. Za početak imamo 802.11. I to ima i tvoj router. Međutim, slova su ključna. Stariji modeli uz koje ne možeš računati na velike brzine su oni koji koriste 802.11b i 802.11g standard.

WiFi standard Frekvencija Brzina Unutarnji domet Vanjski domet Reverzibilno kompatibilni
802.11a 5 GHz 54 Mbps 35 m 120 m -
802.11b 2,4 GHz 11 Mbps 35 m 140 m -
802.11g 2,4 GHz 54 Mbps 38 m 140 m 802.11b
802.11n 2,4 ili 5 GHz 300 Mbps 70 m 250 m 802.11b/g
802.11ac 5 GHz 1 Gbps 35 m 140 m 802.11b/g/n

Koristi li i tvoj router ili laptop, jedan od ova dva standarda možda je krajnje vrijeme da promisliš o kupovini novog uređaja. Kod nas je i dalje najrašireniji upravo 802.11g standard. Za veće brzine trebat ćeš nadogradnju na 802.11n standard, dok je najbolji i najnoviji 802.11ac. Kako ne bi ulazili u detalje, predlažemo da sam pogledaš razlike između n i ac standarda.

Za uživanje u najvećim brzinama potrebno je da oba uređaja podržavaju najveći mogući standard. Ako vaš router emitira 802.11ac standard, tada i laptop, tablet ili smartphone moraju biti 802.11ac kompatibilni.

Koristiš li pak različite standarde (primjerice ac na laptopu, a 802.11g na ruteru) i dalje ćeš primati signal, ali po brzini slabijeg standarda.

Single band ili dual band router?

Još jedna stvar koja utječe na kvalitetu signala je frekvencija na kojoj router radi. Posjeduješ li single band router, vjerojatno se koristi 2,4 GHz frekvencija (osim u slučaju routera sa 802.11ac standardom, oni koriste frekvenciju 5 GHz). 

Dual band routeri rade na dvije frekvencije- 2,4 i 5 GHz. Kako smo rekli da je većina svijeta još uvijek na 11g standardu, oni su single band koji rade na frekvenciji od 2,4 GHz. Ta je frekvencija puno 'zagušenija' i zbog toga dolazi do pada signala. Osim drugih bežičnih uređaja, najveći zakrčivači signala su mikrovalne pećnice i bežični telefoni.

Znači, želiš li pogledati film na internetu, kokice moraju biti gotove prije njega.

Najočitije razlike u ovim dvjema frekvencijama:

  1. 2,4 GHz ima širi domet
  2. 2,4 GHz je puno 'zakrčenija' frekvencija i ima više interferencija u odnosu na 5 GHz
  3. 5 GHz ima puno brži prijenos

Pojačivači signala

Router imaš koji imaš, dostavio ti ga je teleoperater. Postavio ste ga na jedino mjesto na koje si mogao. Igrao si se s antenama, ali signal je i dalje preslab?

Jedino što ti sada preostaje je kupnja pojačivača signala (WiFi Range Extender). Takav uređaj montiraš na posljednje mjesto na kojem je signal u tvojem domu još uvijek snažan (80% od ukupne kvalitete). 

Postaviš li pojačivač signala u domet slabijeg signala, on neće moći proširiti njegovu jačinu.

Range Extender tada preuzima signal koji emitira tvoj router te ga šalje dalje u jednakoj snazi. Velika prednost pojačivača signala je što nema nepotrebnih kabela, već on prima bežični signal iz routera jednako kao što ga prima i tvoj uređaj.

Kako radi pojačivač wifi signala

Smeta li ti slab signal tvojeg interneta, odvoji jedno popodne i malo se poigraj. Pogledaj postoji li možda neko bolje mjesto u tvojem domu za lokaciju routera, provjeri na kojem standardu radi i može li ga se možda koristiti na frekvenciji od 5 GHz. Ne prolazi li ništa od toga, uvijek ti ostaje opcija kupnje pojačivača signala zbog kojeg više nikada nećeš imati najsporiji internet u svojoj gejming ekipi.