nabava.net

Kako pravilno održavati i čistiti perilicu rublja u par jednostavnih koraka

Svoju prvu perilicu rublja imao si 15 godina, a danas ti se čini da svako toliko moraš kupovati novu? Životni vijek perilice moguće je produžiti uz malo truda i nekoliko korisnih trikova za njezino čišćenje.

Čišćenje perilice rublja

Izvor: Flickr

Ako ne čistiš perilicu, ne samo da ćeš skratiti njezin životni vijek, već će ona trošiti više energije i lošije prati rublje.

Najčešći problemi

Jedan od najvećih problema kod perilica rublja su naslage plijesni, gljivica i bakterija koje se nakupljaju na gumi i unutrašnjim stijenkama perilice.  

Do toga dolazi iz nekoliko razloga. 

Jedan od njih je ekonomično pranje. Iako pranje rublja hladnom vodom donosi znatnu uštedu na energiji, visoke temperature puno su bolje za perilicu rublja jer usporavaju nastanak plijesni i štetnih organizama. 

Osim toga, ostaci deterdženta i omekšivača rublja također mogu biti kobna kombinacija za perilicu rublja. Tu je i kamenac koji se nakuplja zbog tvrde vode.

Kako čistiti perilicu rublja

Ne pretjeruj s deterdžentom i omekšivačem rublja. Drži se preporuke proizvođača perilice, a ne onoga što piše na pakiranju deterdženta.

Previše sredstva za pranje neće ništa bolje oprati tvoje rublje, ali će se zato lakše nakupljati unutar perilice i štetiti njezinom radu. Proizvođačima sredstava za pranje je u cilju da više trošiš kako bis češće kupovao novi, stoga slobodno budi umjeren.

Jako prljavoj odjeći ni litra deterdženta neće pomoći. Umjesto toga, koristi postavke perilice za takvu odjeću ili kupi specijalizirano sredstvo za uklanjanje tvrdokornih mrlja. 

Jednom mjesečno ubaci u bubanj dvije čaše octa, upali perilicu i uključi ciklus pranja na najvišoj temperaturi. Ocat će očistiti perilicu od štetnih tvari, ukloniti neugodne mirise i smanjiti kamenac. 

Ovisno o tome koliko često pereš rublje, postupak možeš ponoviti i svakih nekoliko tjedana, ali nikada manje od nekoliko puta godišnje. Umjesto octa možeš koristiti i: 

  • koncentrat soka od limuna
  • pola šalice soda bikarbone
  • šalicu izbjeljivača za rublje

Ocat može zamijeniti i omekšivač rublja. Nekoliko puta mjesečno dodaj ga pranju umjesto omekšivača. Iako te miris octa ne treba brinuti, za lijep miris možeš dodati nekoliko kapi eteričnog ulja.

Uz prašak za pranje dodaj i malo sode bikarbone (osim kada pereš vunu). Odlično uklanja mrlje s bijelog rublja, a ujedno će i očistiti tvoju perilicu.

Izvor: Andrew Kelsall/Flickr

Octom čisti i unutarnju stranu vrata perilice i zaštitnu gumu, a bubanj možeš očistiti ili octom ili sodom bikarbonom.

Nakon čišćenja obavezno ostavi vrata od perilice otvorena kako bi se sve temeljito osušilo.

Izbjegavaj ostavljati vlažno rublje da stoji u bubnju perilice jer time još više pospješuješ razvoj plijesni i neugodnih mirisa. 

Obavezno čisti i ladicu za doziranje. Na njoj se deterdžent za pranje najviše taloži. Koristi toplu vodu i ocat, a za teže dostupna mjesta upotrijebi staru četkicu za zube. Otvor dozirne ladice možeš očistiti Domestosom te potom perilicu staviti na ispiranje.

Redovito trebaš čistiti i filter perilice. Filter se najčešće nalazi na donjem dijelu perilice ispod vrata, a na njemu se nakupljaju mehaničke nečistoće iz opranog rublja.

Nakon što ga izvadiš, rukom ukloni vidljive komade nečistoće, a potom ga isperi toplom vodom, osuši i vrati u perilicu.

Zašto čistimo perilicu?

Redovito čišćenje i održavanje perilice rublja osigurat će da je tvoje rublje uvijek čisto i očuvano, a tvojoj perilici pružit će duži i sretniji životni vijek.

Iako iziskuje malo više vremena, čišćenje perilice štedi novac koji bi inače potrošio na servisiranje, zamjenu dijelova ili čak kupovinu nove perilice.