nabava.net

Kako zaštititi svoj smartphone

U SAD-u se trenutno vodi žestoko rasprava oko pitanja sigurnosti na pametnim telefonima. FBI želi da mu Apple omogući ulaz u svaki iOS prema njihovom zahtjevu te da na taj način dođe do osobnih stvari i podataka korisnika.

Cijela se priča razvila nakon što je FBI došao u posjed iPhonea ubojice iz jedne prošlogodišnje pucnjave u SAD-u. Nakon toga se nastavila cijela rasprava o sigurnosti i povjerljivosti podataka, no vjerujemo da FBI sigurno neće doći po vaš smartphone.

Mobitel kroz koji prolazi metak

Međutim, on svejedno može doći u krive ruke i zato postoji nekoliko stvari koje možete napraviti kako bi zaštitili i dodatno smanjili rizik od krađe osobnih podataka.

1. Ažurirajte svoj mobitel

Znamo, ažuriranje svih mogućih aplikacija i operativnog sustava koji koristite vas živcira. I ne samo to, svakim ažuriranjem aplikacije postaju veće, memorije je manje, a vaš smartphone sve sporiji.

Ali ažuriranje aplikacija veoma je važno. U starijim verzijama hakeri pronalaze rupe, postavljaju bugove kako bi iskoristili podatke ili postavili malware u vaš smartphone. Upravo zato proizvođači rade nove verzije u kojima su ti bugovi popravljeni i vaš uređaj postaje sigurniji.

Ovo je najmanje što možete učiniti za vaš smartphone. Ne jamči potpunu sigurnost, ali ona je puno veća u odnosu na korištenje isteklih verzija aplikacija i OS-a.

2. Zaključajte ekran

Ako do sada još uvijek niste zaključali ekran vašeg pametnog telefona možda je vrijeme da razmislite o tome.

Zašto?

Zato što je to prvi stup obrane od lopova. Ako vaš smartphone dođe u tuđe ruke, već i takva malena zaštita uzet će neko vrijeme lopovu dok ju probije. A do tada već stignete poduzeti sljedeće korake.

Zaključavanje ekrana

Zaključati ekran možete na nekoliko načina, a to će ovisiti i o modelu koji koristite, je li to Android ili iPhone.

Androide možete zaključati pomoću PIN-a, lozinke ili swipe locka. Poželjno je da lozinka ili PIN budu dulji od 4 znaka jer ih je tako teže 'probiti'.

Noviji modeli Android smartphonea imaju i mogućnost zaključavanja putem otiska prsta koji je definitivno najbolji i najsigurniji izbor ako ga vaš uređaj podržava.

iPhone možete zaključati pomoću PIN-a, a modeli 5S i noviji kompatibilni su i s Touch ID, Appleovom verzijom otiska prsta.

3. Nemojte čuvati lozinke

Ovaj se savjet može shvatiti na dva načina.

Prvo, nemojte ostavljati otvorene aplikacije ili stranice na kojima koristite svoje bankovne račune ili PayPal. Kada obavite transakciju koju ste imali, odlogirajte se i izađite iz svoga profila. Ako se lopov dokopa vašeg mobitela u pravom trenutku, bit će to isto kao da ste mu predali kreditnu karticu i PIN u ruke.

Drugo, nemojte sve lozinke koje koristite u bespućima interneta zapisati u jednu datoteku koju ćete poslije čuvati u mobitelu. Ok, nije lako zapamtiti sve lozinke i PIN-ove, ali takav način čuvanja krucijalnih podataka ravan je samoubojstvu.

4. Otvoreni Wi-Fi

Otvorene bežične mreže točno su ono što im i ime kaže. Otvorene. Baš su zato dostupne velikom broju ljudi, a samim time i lakše za krađu podataka.

Spajanje na ovakve mreže kada ne znate tko im je vlasnik, trebalo bi izbjegavati. Otvorene mreže poput onih na aerodromima ili željezničkim postajama u većini su slučajeva sigurne, ali opet izbjegavajte novčane transakcije obavljati tim putem.

Otvoreni Wi-fi može biti opasan za novčane trans

Tih par sati vjerojatno neće igrati preveliku ulogu u transakciji, a vaši najosjetljiviji podaci ostat će sačuvani. Jasno nam je da vas otvorene bežične mreže vesele, osobito ako se nalazite na kakvom putovanju, ali onda pripazite što i kakve podatke šaljete tim putem.

5. Koristite anti-virusni program

Jedna od prvih stvari koju napravite kada kupite novo računalo je instalacija anti-virusnog programa. Zašto onda tu istu stvar ne bi napravili i na svom pametnom telefonu?

I smartphone koristite na isti način. Surfate, pregledavate cijeli niz internetskih sadržaja i opasnost od zaraze jednaka je kao i od kod računala.

Ovo je posebno važno za Android uređaje koji su podložni malware napadima. Srećom postoji cijeli niz dobrih i provjerenih programa poput Avasta, Lookouta i TrustGoa koji skeniranjem pronalaze viruse na vašem uređaju.

Ako posjedujete iPhone o tome nećete morati brinuti jer je tek prije koji dan pronađen prvi virus na njihovim uređajima (i to na uređajima u Kini).

6. Praćenje uređaja

Praćenje vašeg smartphonea može biti odličan izbor u slučaju da postanete žrtva krađe. Na taj ćete način putem drugog uređaja moći zaključati ili izbrisati podatke koje ne želite da netko drugi vidi.

Bitno je samo da to omogućite prije nego se neželjeni događaji dogode. To ćete učiniti na sljedeći način ako koristite Android uređaje:

Postavke usluge Google -> Sigurnost -> Daljinski lociraj ovaj uređaj i Dopusti daljinsko zaključavanje

Postavljanje lociranja uređaja na Androidu

Nakon toga, omogućeno vam je praćenje vašeg telefona putem Google web servisa za Androide.

Praćenje i brisanje podataka moguće je i na iPhone uređajima i to prema sljedećem redoslijedu:

Postavke -> iCloud -> Nađi moj iPhone

Potom se logirate na stranici iCloud.com i pritisnete opciju Find my iPhone.

Ovo je jedan od najboljih načina za spriječiti dospijevanje privatnih podataka korisnika u tuđe ruke. Ranije se osigurajte uključivanjem svih ovih mogućnosti, a ako, nažalost, dođe do neželjenih događaja barem ćete jednu stvar moći napraviti.

7. Pazite na svoj smartphone

Sedmi savjet definitivno je iz kategorije, bolje spriječiti nego liječiti. I zvuči tako jednostavno – Nemojte izgubiti svoj smartphone. Naravno, nije lako kako se čini s obzirom na velik broj uređaja koji se svakodnevno zagube ili su ukradeni.

Ovo je osobito važno za ljubitelje putovanja ili velikih turističkih mjesta gdje se događa najviše krađa. Dobro pazite na svoj mobitel, a najbolje ga je čuvati ili u prednjem džepu hlača ili negdje u dubini torbe kako ne bi bio izložen.

U svijetu u kojem se gotovo cijeli život bazira na pametnim mobitelima od iznimne je važnosti da obratite pozornost na sigurnost vaših smartphonea. Ovih nekoliko savjeta neće spriječiti lopove ili hakere, ali će povećati sigurnost i otežati im posao. A vama je potrebno niti 5 minuta da postavite sve predložene opcije.