nabava.net

Koji procesor odabrati za laptop

Kada kupuješ novi laptop, gotovo uvijek prvo je pitanje koji je procesor unutra. Procesori su vitalni dijelovi računala, a kod laptopa su još i važniji jer ih ne možeš promijeniti ili nadograditi. Jednom kada kupiš to je to zato budi pažljiv kada biraš koji procesor odabrati za laptop.

Koji procesor odabrati za laptop

Laptopi su postali nezaobilazni dio našeg života. Kupuješ li novi laptop, sigurno ćeš razmišljati koliko ti RAM-a treba, hoćeš li uzeti SSD ili HDD i koji ti procesor treba. Želiš li znati sve te informacije, savjetujemo da pročitaš naš ultimativni vodič za kupovinu laptopa. A ako si samo u dilemi koji procesor odabrati, onda su ovo savjeti za tebe.

Prva dilema s kojom ćeš se susresti je Intel ili AMD procesor. Kod laptopa Intel i dalje čvrsto drži vodstvo, iako je AMD s Ryzen procesorskom linijom malo uzburkao tržište. Cijelo se vrijeme vode debate čiji su procesori bolji, ali konačnog odgovora na to pitanje nema. Međutim, činjenica je da velika većina prijenosnih računala na tržištu dolazi s Intel procesorima pa ćemo i mi njima posvetiti nešto više pozornosti.

Laptopi s Intel procesorima

Kada govorimo o laptopima s Intel procesorima, zadržat ćemo se na 5 najpopularnijih procesora:

  • Intel Celeron
  • Intel Pentium
  • Intel Core i3
  • Intel Core i5
  • Intel Core i7

Već smo ih tu poredali prema kvaliteti pa ako nemaš volje ili vremena ulaziti u detalje, ovo će ti biti dobar pokazatelj.

Ultra budžet verzije procesora

Intel Celeron dolazi u prijenosnim računalima do nekih 2000 kuna. Jasno je da su to laptopi koji obavljaju samo osnovne zadaće i bit će ok tek za skroz nezahtjevne korisnike. Malo surfanja, word, mail, koja serija i to je to. Zaboravi na teže programe i aplikacije.

Drugi po redu i također dio osnovnih laptopa je Intel Pentium. Naša je preporuka svakako izabrati Pentium ako se dvoumiš između Celerona i njega. Pentium procesore možeš pronaći i u nešto skupljim laptopima pa za one koji žele barem kakav takav odmak od osnovnih zadaća Pentium je dobar izbor.

Najčešće će to biti Pentium N4200, 4-jezgreni model koji se nalazi u 90% laptopa s Pentium procesorom na našem tržištu. N4200 pripada ulaznim modelima procesora i radi na 1.1 GHz, a uz Intel Burst tehnologija može se podići na 2.5 GHz, ali će taj dio ovisiti o kvaliteti hlađenja koju laptop ima.

Core linija procesora

Ako napraviš odmak od ulaznih modela procesora i najjeftinijih laptopa, gotovo je sigurno da ćeš naići na Core liniju procesora. Planiraš li ostati unutar manjeg budžeta, tvoj će odabir biti prijenosna računala s Core i3 procesorom. Takav će laptop biti dobar za multitasking i svakodnevno korištenje pa čak i za malo gaminga i Photoshopa.

Puno će ovisiti i o generaciji procesora koju izabereš. Želiš li najnoviju, osmu generaciju Intel procesora, morat ćeš potražiti modele koji počinju s 8 (npr. Core i3 8145U). Upravo taj prvi broj označava kojoj generaciji pripada. Dakle osma generacija je najjača, ali takvi će laptopi i biti nešto skuplji, pa ako želiš nešto malo iznad zlatne sredine preporučamo Intel Core i3 7100U.

Najbolji omjer cijene i kvalitete za prosječne korisnike nude Core i5 procesori. Ako uz Core i5 laptop ima nešto bolje ostale komponente, možeš dobiti prilično moćan stroj za još uvijek prihvatljivu cijenu od cca 4000 kuna. Izabereš li laptop koji ima Core i5 8300H ili Core i5 8250U procesor, dobit ćeš najbolje iz ove serije i ući u svijet naprednog korištenja prijenosnih računala.

Intel Core i5 procesor

Core i7 procesori rezervirani su za hardcore gaming, programiranje, video editiranje i sve ostale najzahtjevnije zadatke koje možeš postaviti pred laptop. Za većinu korisnika laptopi s i7 procesorima će biti i previše s obzirom na njihove potrebe, ali ako imaš neograničeni budžet, go for it.

Laptopi s AMD procesorima

Kako smo i rekli, laptopi s AMD procesorima su nešto rjeđa opcija na tržištu iako se u posljednje vrijeme probijaju s naglaskom na izuzetnim grafičkim mogućnostima. Izlaskom Ryzen serije stvorili su ekvivalent Intelovoj Core seriji i uspjeli doći do većeg broja ljudi.

Izabereš li laptop s AMD Ryzen 5 2500U koji ima Vega 8 integriranu grafičku karticu, sigurni smo da nećeš požaliti. Imat ćeš kvalitetan procesor koji zajedno s grafičkom karticom nudi dobru produktivnost.

Svakako treba reći da prosječni korisnici u svakodnevnom korištenju neće vidjeti pretjeranu razliku između Intelovih i Ryzen procesora pa će ti u tom pogledu izbor biti barem nešto olakšan.

U Ryzen seriji procesora pronaći ćeš tri modela:

  • Ryzen 3
  • Ryzen 5
  • Ryzen 7

Kao i kod Intela što je broj veći, to je i procesor kvalitetniji, ali i skuplji, a posljedično tome skuplji je i laptop s tim procesorom.

AMD Ryzen 7 procesor

AMD naravno ima i ulazne modele procesora za laptope, a u njih spadaju procesori iz A serije. Kao točku ispod koje svakako ne bi trebao ići odlučiš li se ipak za laptop s AMD procesorom, postavili smo AMD A-series A6 procesor. Takvi će laptopi obaviti osnovne zadaće, ali ništa više od toga.

Nešto bolja opcija je A9 procesor iz A serije. On će ti omogućiti ipak nešto naprednije korištenje i light gaming, ali ne puno više od toga. Procesori iz A serije imaju integriranu grafičku karticu (bolju nego kod Intela) i time nadoknađuju razliku koju inače imaju u odnosu na Intel. Međutim, i dalje se ne mogu uspoređivati s nekim od procesora iz Core serije.

Koji procesor za laptop na kraju odabrati?

Kao i uvijek, kreni od budžeta. Već nakon toga neki će se procesori i laptopi sami eliminirati, pa će ti odabir biti znatno lakši. Za sada još uvijek je bolje izabrati laptop s Intelovim procesorom nego sa AMD-om. A za prosječne korisnike bolji Core i5 procesor je dobitna kombinacija po omjeru cijene i kvalitete. Iako je i7 moćniji procesor, predlažemo da višak budžeta uložiš u SSD disk i više RAM-a i dobit ćeš laptop koji te neće iznevjeriti.