Ostali članci

NOA mobiteli - isplati li se kupiti hrvatski smartphone

NOA mobiteli polako se probijaju na tržište, a vjerujemo kako mnogi od vas još uvijek nisu čuli za njih ili nisu znali kako su NOA uređaji made in Hrvatska. Upravo zato istražili smo kakva je kvaliteta NOA pametnih telefona i isplati li se kupiti hrvatski smartphone.

NOA H10

NOA mobiteli izlaze iz radionice Hangara 18, koprivničke tvrtke koja se odlučila upustiti u bitku s tržištem pametnih telefona. NOA je hrvatski brend za mobilne uređaje raznih kineskih proizvođača. Kao i kod većine kineskih uređaja, i NOA mobiteli pripadaju grupi budžet uređaja.

NOA mobiteli - ponuda

Kako smo i rekli, NOA mobiteli pripadaju grupi budget-friendly uređaja koji se trude dostaviti vam vrhunske karakteristike po ipak nešto nižim cijenama. Vjerojatno najpoznatiji takav brend u svijetu su trenutno Xiaomi mobiteli koji sve više pariraju razvikanom Samsungu i iPhoneu.

Naravno, NOA mobiteli još moraju proći daleki put da bi se uopće mogli svrstati u istu kategoriju, ali neka okvirna zamisao je ista. NOA svoju ponudu izbacuje u tri serije:

  • Element
  • Rugged
  • Core

Noa Element

NOA Element serija je premium serija NOA pametnih telefona. U njoj ćeš pronaći najjače i najbolje što nudi koprivnička ekipa. Ako bi morali uspoređivati, recimo da je Element serija slična Mi seriji kod Xiaomija ili P seriji kod Huaweija.

Element seriju čini više od 10 pametnih uređaja, a trenutni flagship i najmoćniji stroj je NOA N10. N10 je predstavljen u veljači 2018. na MWC-u u Barceloni, a odlikuje ga 6,2-inčni zaslon rezolucije 2160 x 1080 i omjera 19:9 čime ćeš dobiti još više ekrana.

noa n10- noa flagship

Kako se ovaj tekst ne bi pretvorio u recenziju NOA N10 i nabrajanje specifikacija, taj ćemo dio za sada ostaviti drugima. 

Osim N10, u Element seriji nalazi se još desetak pametnih telefona od kojih se ističu: NOA N8, NOA N7, NOA H10le i NOA H10. Svi ovi pametni telefoni imaju jednu istu karakteristiku, a to je da nude odlične specifikacije po prihvatljivoj cijeni.

To je zapravo i glavna poanta NOA mobitela, kao i drugih kineskih mobitela, pokušati složiti smartphone koji će imati vrhunske karakteristike, ali ga na tržištu ponuditi po cijeni koja je prihvatljiva većini kupaca i koja je gotovo u pola manja nego cijena 'razvikanih' proizvođača.

NOA Rugged

U ovoj seriji nalazi se jedan atipični pametni telefon. To je NOA Hummer koji izgledom neodoljivo podsjeća na CAT marku mobitela. To su robusni i izdržljivi smartphonei koji su namijenjeni prvenstveno onima koji rade u teškim uvjetima, bilo da se radi o vremenskim neprilikama ili teškim okolišnim uvjetima. 

NOA Hummer LE smartphone

Hummer je zato otporan na udarce, padove, ogrebotine, pritiske i vodu, a dugotrajna baterija čini ga idealnim izborom za avanturiste i pustolove (planinare, istraživače i sl.).

NOA Core

NOA Core je treća serija NOA mobitela koja obuhvaća ulazne modele mobitela. Zato ćete za NOA Core morati izdvojiti manje novca, ali i dobiti smartphone nešto slabijih karakteristika.

U ovoj seriji također se nalazi desetak mobitela, a glavna im je odlika što za niti jedan od njih nećete morati dati više od 800 kuna, ali već smo rekli kako ćete zbog toga i dobiti osnovni model smartphonea ili običnog mobitela

Mobiteli iz ove serije idealan su izbor za starije osobe koje se po prvi puta susreću s pametnim telefonima, kao i za djecu kojima sigurno nije potreban smartphone od nekoliko tisuća kuna. Isto tako, volite li razbijati ili gubiti mobitele, lakše ćete preživjeti gubitak 500 kuna nego 5000 kuna.

Nisu to uređaji zbog kojih ćete padati s nogu, ali će u svakom slučaju omogućiti korištenje svih osnovnih mogućnosti pametnih telefona i uvesti vas u cijeli taj svijet.

NOA Core T20 mobitel

NOA mobiteli prednosti

Glavnu i najveću prednost NOA mobitela već smo istaknuli u opisu serija, a to je omjer cijene i kvalitete. NOA, kao i većina kineskih proizvođača, pokušava sve najbolje specifikacije i dijelove staviti u jedan smartphone, a potom ga na tržištu ponuditi po kupcima pristupačnoj cijeni, koja je ponekad i do 50% manja nego kod popularnih brendova. 

Druga prednost koju izdvajamo je postojanje smartphonea za svakoga. Želite li moćan i snažan pametni telefon, izaberite N10. Ako vam treba robustan i 'nepoderiv' smartphone, izaberite Hummer. Ako ipak želite upoznati svijet pametnih telefona i svu tu tehnologiju, uzmite jedan od mobitela iz Core serije i izdvojite tek 500-injak kuna. Znači, za svakoga po nešto.

Treća prednost je kupujmo hrvatsko. Ok, već smo ustanovili da je NOA samo hrvatski brend, a da su zapravo mobiteli kineski, ali koji točno mobiteli nisu kineski? Kako god, znate da ste ipak novac ostavili ekipi iz Koprivnice, a ne ekipi iz Čang Šlanga. Zvuči kao oksimoron da meso uvozimo iz Poljske, jabuke iz Argentine, a mobitele kupujemo iz Hrvatske, ali ništa nas ne smije iznenaditi.

NOA mobiteli mane i nedostaci

Naravno, da je sve savršeno, cijela bi Hrvatska, a vjerojatno i pola svijeta, hodalo s NOA mobitelima. Međutim, svaki mobitel ima svojih nedostataka, pa tako i NOA.

Prva stvar koju ističemo je činjenica da uzmeš li najbolje dijelove na tržištu i spojiš ih u jedan uređaj, to ne znači da će taj uređaj biti najbolji na svijetu. Vrhunski hardver nije dovoljan, ako iza njega ne stoji i softver, odnosno glatki i tečni rad i povezanost hardvera i softvera. NOA u ovom pogledu sigurno ima još dosta mjesta za napredak. 

Druga stvar na koju se žalio veliki broj korisnika NOA mobitela je korisnička služba i podrška. Bilo da se radi o servisu, a mnogi su istaknuli da su imali problema s radom mobitela, ili samo o korisničkoj službi, očito negdje zapinje. Koliko god da je hrvatski brend, s obzirom da je kineski mobitel, za servis ćete ponovno čekati da Kinezi odrade stvar.

Noa mobiteli različite boje

Zaključak

Uzimajući sve gore navedene činjenice, odluka o kupnji NOA mobitela sigurno nije laka. Ako se odlučiš za kupovinu možete biti sigurni da ćete dobiti uređaj fantastičnih specifikacija hardvera. Hoće li raditi jednostavno i brzo? To je već pitanje za koje ne možemo garantirati. 

Recenzenti od reda hvale NOA mobitele nakon što se par dana poigraju s njima. Međutim, pitanje je kako će se uređaj ponašati nakon mjesec dana, kada na njega staviš 875 nepotrebnih aplikacija, napuniš memoriju, istrošiš bateriju i slično.

S obzirom da ćeš za novi flagship N10 morati izdvojiti pozamašan iznos, koliko god da on bio moćan, nekako nam se boljom opcijom čini uzeti Huawei ili Xiaomi flagship ili barem mobitel u tom cjenovnom rangu. Sigurni smo kako ćeš biti zadovoljniji s radom tih uređaja.

NOA mobitele preporučili bi korisnicima koji ne traže puno od svog smartphonea, a ipak žele imati pametni telefon. U tom slučaju, NOA će biti pun pogodak. Bilo da izabereš neki od mobitela iz Core serije ili neki stariji model iz Element serije, nebitno. Dobit ćeš uređaj koji će zadovoljiti vaše potrebe, a cijena će biti i više nego prihvatljiva.

Imaš iskustva s NOA mobitelima? Podijeli ga s nama u komentaru i pomozi drugima da pronađu najbolju opciju za sebe.