nabava.net

Od čega se sastoji snowboard oprema i par kratkih savjeta

Zanima te snowboarding? Sastavili smo mali popis snowboard opreme koja ti treba ako se želiš okušati u ovom zabavnom zimskom sportu.

Snowboarding

Snowboard daska

Odabir daske ovisi o terenu na kojem ćeš je koristiti, tvojem snowboarding stilu, spolu i dobi korisnika te jesi li početnik ili napredan.

Razlikujemo tri osnovne vrste snowboard daska - all-mountain, freestyle i freeride.

Iako se sve tri vrste mogu koristiti po različitim terenima i preprekama, ipak je svaka izrađena za određenu vrstu vožnje.

  • all-mountain - dobre za različite terene, preporučljive početnicima
  • freestyle  - lakše i fleksibilne, prvenstveno namijenjene izvođenju trikova
  • freeride - namijenjene za postizanje većih brzina

Buce

Buce su jedan od najvažnijih dijelova snowboarding opreme.

Ako imaš ograničeni budžet, pametnije je uložiti u kvalitetnije buce nego skupu dasku.

Kreni od veličine koju inače nosiš i po potrebi ju smanji. Razmak između palca i vrha buce treba biti što manji jer što je buca čvršća oko tvoje noge, to ćeš snowboardom moći bolje upravljati. U bucama koje su previše komotne stopalo se može micati, zbog čega ćeš teže upravljati daskom i prije ćeš se ozlijediti.

Buce trebaju biti ugodne bez da te igdje pritišću, a tvoje stopalo treba se osjećati stabilno. 

Važna značajka je fleksibilnost. Buce mogu biti mekše i tvrđe, a koje ćeš odabrati ovisi o stilu snowboardinga koji te zanima.

Ako si početnik, mekše buce bolji su izbor. Za one s više iskustva koje zanimaju različiti tipovi terena više će koristi imati od tvrđih buca, pogotovo kada žele ostvariti veću brzinu i preciznost.

Stil Fleksibilnost
All-mountain (većina) Soft to medium
All-mountain (pro) Stiff
Freeride Stiff
Freestyle Soft

Osim fleksibilnosti, obrati pozornost i na način vezanja: klasični žniranci, trakica i boa. 

  • Sa žnirancima lako namjestiš jačinu vezanja, ali također se lako mogu odvezati za vrijeme snowboardinga. Ako imaš rukavice ili ti je hladno za ruke, može biti izazov ponovno ih zavezati i namjestiti.
  • Trakice su praktične i možeš ih namjestiti čak i s rukavicama, a i neće se razvezati. No ponekad mogu žuljati, a i potrebna je snaga da ih se namjesti.
  • Boa sustav je najpraktičniji jer koristi mali kotačić kojim lako namjestiš jačinu vezica, no takve buce su ujedno i malo skuplje.

vrste snowboard čizama

Vezovi

Ne upuštaj se u kupovinu vezova dok ne nabaviš buce i snowboard dasku, jer se vezovi prilagođavaju njima.

Kao i kod buca, i na vezovima je važan stupanj fleksibilnosti

Početnicima i onima koji se bave freestyleom bolje će odgovarati fleksibilniji vezovi. Čvršći vez namijenjen je naprednima i freeride entuzijastima.

Vezovi moraju odgovarati tvojim bucama. Moraju ih stisnuti dovoljno čvrsto, ali ne toliko čvrsto da buce moraš na silu gurati u vezove. Mora se sačuvati dovoljan stupanj fleksibilnosti, ali ne toliko da se buce pomiču naprijed-nazad.

Ako već imaš snowboard dasku, kupovina vezova bit će ograničena ovisno o načinu na koji se spajaju na tvoju dasku. I obrnuto - ako prvo kupiš vezove, moraš paziti kakvu snowboard dasku izabireš.

Snowboard vezovi

Odjeća

Od odjeće trebaš jaknu, hlače, rukavice i kapu. Popularne s i kacige.

Uglavnom možeš birati između nekoliko vrsti materijala te je li odjeća podstavljena ili ne. 

Među najvažnijim karakteristikama je vodootpornost. Želiš ostati siguran i suh.

Ako te brine toplina, primijetit ćeš da su jakne u pravilu bolje podstavljene od hlača. To je zato što je gornji dio tijela teže održati toplim, dok se noge puno brže zagriju.

Možeš odabrati nešto laganije te se odjenuti slojevito, ili pronaći nešto s jačom podstavom što će te bolje grijati. 

Svakako obrati pozornost na džepove. Ako namjeravaš sa sobom nositi ruksak, džepovi ti neće predstavljati prioritet. Ali ako ne želiš sa sobom tegliti dodatan teret, bit ćeš zahvalan ako tvoja snowboarding odjeća ima nekoliko praktičnih džepova u koje možeš smjestiti par stvari koje ti trebaju.