nabava.net

Odvlaživači zraka - kada i zašto ih upotrebljavati

Odvlaživači zraka jedni su od najpopularnijih ljetnih uređaja u našim domovima. U kojim situacijama ih trebamo koristiti, koji su benefiti odvlaživača zraka i kako ih izabrati, saznaj u našem tekstu. 

Odvlaživači zraka - kada i zašto ih upotrebljavati

Zašto koristiti odvlaživače zraka?

Kako bi se ugodnije osjećali u vlastitom domu. Odgovor je jednostavan. Isto kao što zimi ne želite biti u pretjerano suhom prostoru, tako niti po ljeti ne želite biti u pretjerano vlažnom prostoru. 

Vlažan zrak javlja se u prostorima u kojima nema dobrog sustava ventilacije, prostorijama koje se ne mogu provjetriti ili u kojima ne postoje prozori, a nakuplja se velika količina vlage. Najčešće su to podrumi, skladišta, kupaonice i slične prostorije, ali ponekad odvlaživač zraka trebate koristiti i u svome dnevnom boravku. 

Prostori puni vlage osim neugodnog mirisa, mogu stvoriti i puno veće probleme poput:

  • Problema s disanjem
  • Kod djece okidač za razvoj astme
  • Razvijanja pljesni i bakterija
  • Propadanja zidova, namještaja i kućanskih aparata

Kao što i sami vidite, vlaga u kućanstvu nije bezazlen problem i važno je njime se pravovremeno pozabaviti. U mjestima gdje situacija još uvijek nije postala kritična, baš su zato odvlaživači zraka jedno od najboljih rješenja. 

Prednosti odvlaživača zraka

Vrlo je lako zaključiti da je glavni benefit korištenja odvlaživača zraka upravo reduciranje vlage u zraku. Gore smo već naveli koji se sve problemi mogu javiti u slučaju dugotrajnog boravka u vlažnim prostorima i zato se nećemo ponavljati, ali upravo odvlaživači zraka trebali bi riješiti te probleme. 

U vlažnim prostorima razvijaju se bakterije koje su glavni uzrok nastanka alergija, pa tako korištenjem odvlaživača smanjujemo mogućnost razvoja alergija. I oni ljudi koji već pate od alergija, poput alergije na prašinu i slično, bit će zahvalni odvlaživačima jer će smanjiti vlagu u prostoriji i time onemogućiti razvoj alergena. 

Odvlaživači zraka sprečavaju pojavu alergija

Uz rješavanje gore navedenih problema, odvlaživači zraka imaju pozitivan utjecaj čak i na vašu odjeću, hranu, elektroniku i još mnogo toga. Kako? 

Pa micanjem vlage iz prostorije, vaša će se odjeća brže sušiti, a imat će i ugodniji miris. Hrana će duže ostajati svježa (osobito kruh, žitarice i slične namirnice koje držimo na sobnoj temperaturi), a kućanski aparati i kablovi neće imati problema s korozijom. 

Neki čak govore kako su im odvlaživači zraka puno efikasniji način sušenja rublja u odnosu na sušilice. Uz njihovu pomoć rublje se osuši brže i ono važnije, nije izgužvano i ne treba mu peglanje. 

Stvari na koje treba obratiti pozornost

Prilikom kupovine novog odvlaživača zraka, postoji nekoliko stvari na koje svakako morate obratiti pozornost poput kapaciteta, razine bukejednostavnosti pražnjenja spremnika.

Kapacitet

Kapacitet odvlaživača zraka podrazumijeva količinu vodu koju spremnik može pohraniti u jednom danu. Izbor veličine ovisit će o količini vlage koja se nalazi u prostoru u kojem je i postavljen ovaj aparat. 

  • Veliki: kapacitet spremnika oko 35 litara, preporuča se za izrazito vlažne prostorije
  • Srednji: kapacitet spremnika oko 20 litara, idealan za umjereno vlažne prostorije
  • Mali: kapacitet spremnika od 10 do 18 litara, idealan za male prostorije umjerene vlažnosti

Za manje prostorije stvarno nije potrebno uzimati odvlaživač zraka velikog kapaciteta. Iako će posao napraviti jako brzo, potrošit će i duplo više snage i struje u odnosu na odvlaživač srednjeg kapaciteta. 

Buka

Kao i većina sličnih uređaja i odvlaživači zraka proizvode određenu razinu buke. Veliku će ulogu u izboru razine buke odigrati i prostorija u kojoj će odvlaživač nalaziti. 

Odvlaživač zraka

Ako ga trebate za podrum ili neku od prostorija u kojima ne boravite, onda vam i nešto bučniji uređaj neće predstavljati problem. Međutim, kupujete li odvlaživač zraka za dnevni boravak, onda svakako nađite uređaj u kojemu je jasno istaknuta da je namijenjen za tihi rad.

Jednostavno pražnjenje spremnika

Na kraju svakog dana vjerojatno ćete morati isprazniti spremnik koji se napunio vodom. Što se jednostavnije taj spremnik vadi i vraća natrag, to će vam ovaj posao biti lakši. 

Uzmite u obzir da što je spremnik veći, to će biti i teži i više ćete se namučiti prilikom pražnjenja. Zato bi odvlaživač zraka trebao imati i udobne ručke pomoću kojih ćete nositi spremnik.

Automatska regulacija vlage

Još jedna zgodna opcija je i mogućnost automatske regulacije vlage u prostoriji. Moderniji odvlaživači imaju u sebi ugrađen vlagomjer (higrometar, vlagostat) koji mjeri kolika je relativna vlažnost u prostoriji. Na taj način možete brzo i jednostavno podesiti optimalnu vlažnost prostorije. 

Idealna vlaga u prostoriji iznosi između 40 i 60%.

Odvlaživači s ugrađenim vlagomjerom tako mogu automatski regulirati vlagu i po potrebi se paliti ili gasiti kako bi cijelo vrijeme održavali optimalnu vlažnost koju ste postavili. 

Mjerač vlage u prostoriji

Odvlaživači zraka mogli bi biti pravo osvježenje u vašem domu ako muku mučite s vlagom. Zato pogledajte ponudu odvlaživača, usporedite cijene u trgovinama i omogućite sebi i svojoj obitelji ugodniji boravak u vašem domu.