Ostali članci

OLED televizori - najveći napredak u TV tehnologiji u zadnjih 10 godina

Zamislite televizor debljine svega nekoliko milimetara koji pokriva pola zida i troši duplo manje struje od televizora koje koristimo danas. Ta je budućnost bliže no što mislite, a ime joj je OLED.

OLED TV

OLED nije jedino o čemu se u zadnje vrijeme priča u svijetu televizora. Tu su 4K, Smart TV, HDR... industrija televizora ima pune ruke posla. No niti jedan od tih napredaka nije toliko revolucionaran poput OLED-a.

Što su OLED televizori, kojim se novitetima mogu pohvaliti te koliki vam za to treba budžet, saznajte u nastavku.

Što je OLED televizor?

OLED televizor se sastoji od nekoliko slojeva organskih svjetlo-emitirajućih dioda (Organic Light Emitting Diodes - OLED) od kojih se svaka može samostalno osvijetliti, i to u 4 boje - crvenu, plavu, zelenu i bijelu.

To znači da OLED TV ne treba koristiti dodatno osvjetljenje kao LCD televizor, a zbog toga je tanji, troši manje struje i daje bolju sliku.

Naime, na OLED televizoru se svaki pojedinačni piksel može ugasiti. To znači apsolutna crna boja kakvu do sada na televizoru niste vidjeli, odnosno savršen kontrast za najbolju moguću sliku.

Pozadinsko osvjetljenje na LCD televizorima uvijek je jednako za sve boje. Zbog toga se događa da je na nekim dijelovima slika previše osvijetljena, odnosno boja nije ujednačena. OLED taj problem nema.

A kada savršen kontrast spojite sa 4K rezolucijom i HDR-om, dobit ćete ultimativni televizor.

OLED vs. LCD crna boja
Usporedba crne boje na OLED i LCD televizoru

Izvor: Consumer Reports

Zvuči odlično, ja bih jednog!

Za to će vam trebati oko 15,000 kuna.

Naime, iako je tehnologija otkrivena krajem 20.-og stoljeća, na tržištu se prvi puta službeno pojavila 2013. kada je LG izbacio prvi OLED televizor. Dakle radi se o relativno novoj tehnologiji koja se još uvijek razvija te će proći neko vrijeme prije nego cijene postanu prihvatljive prosječnom kućanstvu.

Predlažemo da usporedite cijene OLED televizora, jer su doista fascinantne - neki su skuplji od novog auta.

Ako ste zgroženi cijenama, sjetite se kada su se LCD televizori prvi puta pojavili na tržištu. Rijetko tko je mogao priuštiti prve primjerke, a danas su standard.

Osim LG-ja, koji trenutno vodi na tržištu, OLED televizore proizvode i Panasonic, Sony i Philips.

Samsung se na početku malo igrao s idejom OLED televizora, no ipak je pozornost odlučio usmjeriti na QLED. Za sada je ta tehnologija tek u razvoju, no neki tvrde da će dati bolju sliku od OLED-a uz jeftinije troškove izrade. No, još ćemo neko vrijeme morati pričekati dok to ne provjerimo.

No, Samsung nije u potpunosti napustio OLED tehnologiju. Naime, Samsungovi pametni telefoni koriste AMOLED zaslone (Active Matrix OLED).

Ako se trend ulaganja u OLED tehnologiju nastavi te ako ga prihvati više proizvođača kako bi se stvorila zdrava konkurencija i cijene pale, OLED televizore čeka svijetla budućnost. No, za sada se radi o tehnologiji za hardcore entuzijaste dubokog džepa.

 

Za ljubitelje velikih ekrana:

Povezani proizvodi