nabava.net

Prednosti i nedostaci platnenih pelena

Velika ušteda i sigurnije zdravlje bebe ili bespotrebna gnjavaža i gubljenje vremena? Saznajte prednosti i mane platnenih pelena.

Platnene pelene

Na spomen platnenih pelena mnogi pomisle na bijele krpene koje su nekada koristili naši roditelji, bake i djedovi.

Današnje platnene pelene puno su drugačije. Postoji nekoliko različitih vrsti, s odvojivim ili ugrađenim uloškom, sa zaštitnim gaćicama ili bez. Hoćete li kupiti gotove ili dati sašiti svoje, ovo su neke stvari koje trebate znati.

Prednosti platnenih pelena

Tri su glavna razloga zbog kojih se roditelji odlučuju za platnene pelene:

  1. Jeftinije su od jednokratnih
  2. Zdravije su za bebu
  3. Ne zagađuju okoliš

Najveća prednost platnenih pelena je njihova cijena. 

Za jednokratne pelene roditelji izdvoje i do 10 000 kuna. S druge strane, set od 30-ak platnenih pelena košta između 2000 i 3000 kuna. Kada se tome pripoje troškovi pranja i održavanja, krajnja je cijena i dalje drastično niža od jednokratnih pelena.

Kada se zbroje svi ostali troškovi koje briga o djetetu zahtjeva, ušteda od nekoliko tisuća kuna jako puno znači. A ušteda je još veća ako imate više djece, jer je pelene moguće opetovano koristiti. 

Platnene pelene imaju povoljan učinak za bebinu kožu.

Pelenski osip češće se pojavljuje kod beba koje nose jednokratne pelene. Osim toga, one će i češće isušiti bebinu kožu. To je problem o kojem se s platnenim pelenama ne trebate brinuti jer kod njih prirodni materijali omogućuju bebinoj koži da diše

Ako vaše dijete ima problema s kožom, platnene pelene sigurniji su izbor.

Jedna četvrtina svog otpada čine jednokratne pelene. Jedno dijete može stvoriti i do tonu otpada u pelenama. Ako ste ekološki osviješteni, jednokratne pelene kojima treba nekoliko stotina godina da se razgrade zamijenit ćete onima od prirodnih materijala koje se mogu ponovno iskoristiti.

Malo manje bitna, ali zanimljiva prednost platnenih pelena su različite boje i dezeni u kojima one dolaze. S njima se možete poigrati i učiniti svoju bebu još slađom. Često se smatra i to da se djeca koja nose platnene pelene prije od njih odviknu. 

Platnene pelene Natura

Izvor: Natura Pelene

Nedostaci platnenih pelena

Nažalost, u platnene pelene potrebno je uložiti jako puno vremena. I u tome leži njihova najveća boljka.

Budući da nemaju snagu upijanja kao jednokratne, potrebno ih je češće mijenjati. 

Perilica rublja tjedno će raditi dva puta češće, a kako biste bili sigurni da je ispran sav deterdžent, preporučljivo je staviti ih na dodatno ispiranje. Nakon toga trebate i sušilicu rublja.

Alternativa je sušenje na zraku, ali ono, ovisno o tome kakve platnene pelene imate, može potrajati. Ljeti kada je toplo i sunce to ne predstavlja veliki problem, no tijekom hladnijih dana svakako je nepraktično. 

Neke platnene pelene potrebno je i ispeglati, pogotovo ako su se sušile na zraku, kako bi se smanjilo postojanje bakterija.

Platnene pelene deblje su od jednokratnih, pa navlačenje odjeće preko njih ponekad može biti zahtjevno. A i stražnjica vašeg djeteta pomalo će izgledati kao karikatura.

Platnene ili jednokratne

Sve se na kraju svodi na osobni izbor i što vam je prioritet.

Ako vam nije problem uložiti više truda i vremena kako biste uštedjeli, tada su platnene pelene nešto čemu biste trebali dati priliku. No neće se svima dati zamarati s njihovim održavanjem, i to je razumljivo.

Svaki roditelj najbolje će znati što njegovom djetetu treba.