nabava.net

Savjeti za kupovinu brisača za auto

Brisači su jedan od najvažnijih dijelova za auto. Saznaj koje vrste brisača postoje i koje bi trebao odabrati.

Brisači za auto

Neispravni brisači predstavljaju opasnost i za tebe i za ostale sudionike u prometu jer smanjuju vidljivost. Budući da su relativno mali trošak, isplati se uložiti u njih i u svoju sigurnost.

Ravni i klasični brisači

Klasične brisače nalazimo na starijim modelima automobila. Tijekom brisanja oni vrše pritisak na metlicu u svega nekoliko točaka, zbog čega je pritisak na staklo automobila slabiji.

Ravni, aerodinamični ili flat brisači pojavljuju se na novim automobilima, a odlikuje ih puno bolje brisanje stakla, pogotovo pri većim brzinama. Razlog je to što brisač vrši pritisak na metlicu duž čitave njezine dužine, a to znači da je i pritisak na staklo tijekom brisanja jednakomjeran.

Ravne brisače moguće je staviti na starije marke automobila uz pomoć posebnih adaptera. 

Nema sumnje u to da su ravni brisači učinkovitiji. Ako si u mogućnosti, definitivno su bolja opcija od klasičnih.

Silikonski ili gumeni brisači?

Brisač za auto

Izvor: Basheer Tome/Flickr

Mišljenja su podijeljena jer oba materijala imaju svoje prednosti i mane.

Silikonski brisači tijekom brisanja za sobom ostavljaju tanak sloj silikona. On odbija vodu sa stakla, zbog čega se povećava vidljivost pri kišovitim uvjetima. Oni su i otporniji na vremenske uvijete poput jakog sunca, no zato će ga veće čestice i smeće na vjetrobranskom staklu lakše oštetiti.

Gumeni brisači dolaze s grafitnim i teflonskim premazom. Premazi služe kako bi se povećala učinkovitost brisača u brisanju stakla i njihova otpornost na vremenske uvijete, koja je ipak malo manja nego kod silikonskih brisača. Brisači s teflonskim premazom odlikuju se niskim stupanjem trenja tj. iznimno lako kližu podlogom.  

Budući da gumeni brisači zahtijevaju malo više pažnje, bolji su za vozila koja borave u garaži izvan doticaja vremenskih neprilika i ostalih elemenata koji mogu ubrzati njihovo starenje. Ako redovito paziš na čistoću vjetrobranskog stakla, odluči se za silikonske brisače.

Kada staviti nove brisače?

Koliko će brisači izdržati, najviše ovisi o tome koliko ih i na koji način koristiš.

Naravno da često korištenje troši brisače, ali i struganje leda sa stakla s njima ili korištenje tekućine za pranje stakla značajno će smanjiti njihov životni vijek.

U pravilu bi brisače trebao mijenjati svaku 1-2 godine

Među najpopularnijim proizvođačima brisača za auto su Bosch, Valeo i SLR. Iskustva korisnika se uveliko razlikuju - dok su neki razočarani skupljim modelima i kupuju isključivo jeftinije, drugi nikada ne bi dali manje od 300 kuna jer su pronašli model koji im savršeno odgovara.

Teško da ćeš s najjeftinijim modelima od 30 kuna uloviti dobru kvalitetu, no istovremeno nema potrebe da kupuješ najskuplje koje možeš naći. Naša preporuka je da kreneš negdje od zlatne sredine što se tiče omjera cijene i kvalitete. Raspitaj se među iskusnim poznanicima i kod lokalnih servisera koje brisače preporučuju za tvoj auto, provjeri kakva iskustva imaju korisnici internetskih foruma. 

Kod bilo kakvih usporedba obavezno uzmi u obzir koliko često voziš auto i koristiš brisače.

 

Kakva su tvoja iskustva s brisačima? Koje bi preporučio?