nabava.net

TOP 5 aplikacija za trčanje

Bilo da ste novi u trčanju ili već sada bez problema svladavate 5 km, tehnologija vam može biti od velike pomoći. Aplikacije za trčanje na vašem smartphoneu sav će posao odraditi umjesto vas. Koliko ste pretrčali? Kojom brzinom? U kojem vremenu?

Muškarac i žena trče na mostu

Međutim, u moru aplikacija nije lako pronaći onu koja će vam najviše odgovarati. Mi vam zato donosimo 5 najboljih besplatnih aplikacija za trčanje, ali s napomenom da će svaka aplikacija biti odlična ako bude pokretač vašeg aktivnog života.

1. Strava

Ova aplikacija jednaka je svome nazivu. Prepoznata od sportaša diljem svijeta, Strava je definitivno najbolja aplikacija za već napredne trkače. Osim što će mjeriti najbitnije podatke poput udaljenosti, brzine, vremena i potrošnje kalorija, Strava će vam omogućiti da svoje rezultate usporedite s trkačima diljem svijeta.

Ne postoji bolje motivacije od usporedbe s drugima, a na taj ćete način lako shvatiti koliko se još možete dodatno unaprijediti. Strava vam omogućuje i tjedne i mjesečne analize vašeg treninga kako biste sami procijenili svoj napredak.

Screenshot aplikacije Strava

Glavni naglasak stavljen je na dijeljenje rezultata s ostalim korisnicima aplikacije, tako da budite spremni na to. Ako svoje rezultate želite zadržati samo za sebe, Strava definitivno nije za vas.

Strava je kompatibilna s nekim od najpopularnijih fitness trackera poput Garmin Vivoactiva, FitBitom i mnogim drugim uređajima.

Dostupno na Androidu i iOS-u

2. Nike+ Running

Naravno da ovaj popis ne može proći bez Nikea. Nike+ Running odiše jednostavnošću tako da će ga posebno cijeniti oni koji tek ulaze u svijet trčanja. Jednostavno korištenje bez potrebe za provjerom rada tijekom treninga, glavna je prednost ove aplikacije.

Nike+ omogućuje vam zvukovno praćenje vašeg treninga u stvarnom vremenu kako bi i sami znali koliko ste pretrčali, treba li usporiti ili ubrzati, a sve to bez potrebe za gledanjem na smartphone. 

Kao i na ostalim aplikacijama, postavite svoj cilj, a aplikacija će vam donijeti savjete i preporuke za svakodnevni trening kako biste ga što prije dostigli. 

Screenshot aplikacije Nike+ Running

Zabavna komponenta Nike+ očitava se u mogućnosti natjecanja s prijateljima. Postavite natjecanje i u realnom vremenu pratite napredak vaših prijatelja. Tko će biti prvi, a tko posljednji? Natječite se i osvojite vječnu slavu.

I još jedna stvar, Nike+ Running aplikacija je u potpunosti besplatna. I dok ostale aplikacije s ovog popisa imaju svoje Pro ili Premium verzije koje naplaćuju, Nike+ vam sve svoje mogućnosti nudi bez naknade. Sve što postoji u aplikaciji, dostupno je u svakom trenutku.

Nike+ Running može se preuzeti na Android i iOS uređaje.

3. Runkeeper

Jedna od najbolje dizajniranih aplikacija za trčanje, definitivno je Runkeeper. Maksimalno jednostavna za korištenje s 'user-friendly' korisničkim sučeljem, oduševila je korisnike. Njih gotovo 400,000 ocijenilo ju je ocjenom 4,4 na Google Playu.

Što je tako posebno kod ove aplikacije?

  • Izrazita preciznost u mjerenju svih bitnih podataka
  • Personalizirani trening
  • Napredni trening za dostizanje cilja (10km, polumaraton, maraton)
  • Zvukovne upute
  • Jednostavnost korištenja

Kao najveći nedostatak možemo izdvojiti konstantno podsjećanje na mogućnost premium nadogradnje (Runkeeper Go).

Screenshot aplikacije Runkeeper

Runkeeper je također kompatibilan s cijelim setom uređaja poput Android Weara, Fitbita, Garmin Forerunnera i još mnogih drugih.

Ova je aplikacija dostupna na Android i iOS uređajima.

4. Runtastic

Ono što su u svijetu sportskih brendova Nike i Adidas, operativnih sustava Android i iOS, to su u svijetu mobilnih aplikacija za trčanje Runtastic i Runkeeper. Obje aplikacije preuzete su nekoliko milijuna puta, a Runtastic ima nešto bolju ocjenu, 4.5 (u odnosu na 4,4 Runkeepera).

Putem GPS-a, Runtastic prati vaš trening mjereći udaljenost, brzinu, potrošnju kalorija te prikazuje istrčanu rutu. Runtastic vam omogućuje i vođenje dnevnika aktivnosti kako bi pozornije pratili vlastiti napredak.

Screenshot aplikacije Runtastic

Login zbog lakšeg praćenja rezultata moguć je putem Google+ i Facebook računa kao i putem maila. Kao i sve ostale aplikacije, Runtastic omogućuje lako dijeljenje rezultata treninga s prijateljima na društvenim mrežama.

Još jedna bitna stvar koju Runtastic radi bolje od Runkeepera je lakše upravljanje glazbom, a glazba je vrlo važan faktor u vašem treningu.

Dostupno na Androidu i iOS-u

5. Zombies, run!

Kako je većina aplikacija za trčanje prilično slična, na peto smo mjesto odlučili postaviti aplikaciju koja izlazi iz okvira trčanja. Mnogi će dosadu navesti kao glavnu prepreku trčanju. 5 km pravocrtnog trčanja, sam sa svojim mislima i glazbom zaista može biti ne baš zanimljivo, ali ako trčanju pridodate video igru, dobit ćete jednu sasvim novu dimenziju.

Zombies, run je upravo to. Kombinacija aplikacije za trčanje i mobilne igrice. Svaki vaš odlazak na trčanje, pretvara se u misiju koja započinje s prvim korakom. Ali ne brinite, nećete morati posezati za svojim mobitelom kako biste vidjeli što slijedi. Sve upute dobit ćete kroz slušalice. Na vama je samo da se skoncentrirate na trčanje i obavljanje misije.

Aplikacija Zombies, run

Zombiji su vam za petama, a ako želite preživjeti, vrijeme je da se ubrzate. Ima li bolje motivacije za trčanje od preživljavanja i spašavanja drugih?

U besplatnoj verziji na raspolaganju su vam 4 misije, a svaki tjedan otključat će se nova misija.

Aplikacija je dostupna na Androidu i iOS-u

Ovo je bilo 5 najboljih aplikacija za trčanje prema našem mišljenju. Ima tu još cijeli niz njih s kojima nećete pogriješiti poput Endomonda, Adidas Train & Run, Google Fita i još mnogih drugih. Na vama je da pronađete onu koja najbolje odgovara vašim preferencijama i krenete u fantastičan svijet trčanja.