Ostali članci

U 5 koraka do manjeg računa za grijanje

Zima je stisla, a sve nas zanima odgovor na jedno jednostavno pitanje: kako dobiti što manji račun za grijanje? Griješ li se na drva, plin, struju ili bilo koji drugi način, nekoliko stvari uvijek možeš napraviti kako bi smanjio potrošnju energiju i dobio manji račun za grijanje.

1. Reguliraj toplinu

Regulacija topline možda je jedan od najjednostavnijih trikova za smanjenje računa za grijanje, a opet mnogi i dalje griješe u tom pogledu. Ako su izvor topline u tvojem domu radijatori, obični radijatorski ventili već mogu biti dobar regulator topline. Nije nužno da kroz cijeli dan budu 'odvrnuti' do maksimuma.

Imaš li termostat, temperatura u prostoriji će se regulirati automatski. Naravno, nakon što postaviš koja je to željena temperatura. I razmisli. Treba li ti zaista tih 26 stupnjeva u dnevnom boravku?

U sljedećoj tablici pronađi preporučene temperature za pojedine dijelove tvojeg kućanstva.

Prostorija Preporučena temperatura °C
Dnevni boravak 20-22 °C
Spavaća soba 18-20 °C
Kupaonica 23-24 °C
Kuhinja 17-20 °C
Tijekom noći 17-18 °C

Uzmi u obzir da će željena temperatura ovisiti o tebi i tvojim preferencijama, ali smanjenjem temperature čak i za samo 1 stupanj možeš fino uštedjeti. Ipak, nemoj se dovesti na razinu štednje da ti trebaju tri popluna da ti tijekom noći ne bi bilo hladno.

Malo se poigraj s temperaturom i provjeri koja je najniža točka na kojoj se i dalje osjećaš ugodno. Bit će to dobar pokazatelj idealne temperature u tvojem domu. 

Radijator s termostatom

2. Odzračivanje radijatora

Prije nego grijanje počne, nemoj zaboraviti odzračiti radijatore. Otvoriš li radijatorski ventil do kraja, a tvoj je radijator svejedno mlak, vrijeme je za odzračivanje radijatora. U tom slučaju radijator je ispunjen zrakom zbog kojeg se voda ne može probiti do vrha radijatora i automatski povećava trošenje energije.

Kako odzračiti radijator?

Ovaj jednostavan posao možeš napraviti sam, a potrebni su ti:

  • Kliješta ili četverokutni ključ
  • Ručnik ili krpa
  • Posuda za vodu

Kliještima ili četverokutnim ključem okreni ventil za odzračivanje koji se nalazi na kraju radijatora. Krpom ili ručnikom omotaj ventil da ti voda ne bi kapala po podu. Onog trenutka kada prestane izlaziti zrak, a krene curiti voda, ventil možeš ponovno zatvoriti.

Posuda za vodu potrebna je u trenucima kada voda krene curiti iz radijatora, a ti još uvijek nisi zatvorio ventil. Sakupi vodu u posudu i poslije je izlij i cijeli si posao obavio bez velikog nereda. 

3. Redovan servis

Koji god način grijanja koristio, redovan servis je najvažnija stvar na svijetu. Bilo da se radi o bojleru, dimnjaku ili inverter klima uređaju, važno je napraviti servis prije sezone grijanja (zbog smanjenog opsega posla, idealno je da to napraviš tijekom ljetnih mjeseca).

Neke stvari nećeš moći napraviti sam. Servis plinskog bojlera, čišćenje dimnjaka i slične poslove, pametno je prepustiti ovlaštenim profesionalcima. Iako ćeš za to morati izdvojiti pokoju kunu, imat ćeš dvostruku korist:

  • Bolje grijanje
  • Veću sigurnost

Upravo je sigurnost ono što bi te primarno trebalo potaknuti na kvalitetno i stručno održavanje opreme za grijanje.

Oni koji se griju pomoću klima uređaja, morat će ga održavati jednako kao i u ljetnoj sezoni. Dva puta tijekom sezone grijanja operi ili promijeni filter i već si puno napravio. O tome kako to napraviti, već smo pisali u našem članku o održavanju klima uređaja.  

4. Očisti peć

Koristiš li za grijanje peći na drva, potrebno ih je dobro očistiti prije same sezone grijanja, ali s vremena na vrijeme i tijekom nje.

Najvažnije je da iz peći ukloniš svu čađu i prljavštinu koja je u njoj ostala. Čak i mali sloj čađe od samo nekoliko milimetara može znatno smanjiti kvalitetu grijanja i povećati potrošnju drva.

Tijekom sezone grijanja ne moraš sav pepeo micati iz peći. Dobro je ostaviti mali sloj na dnu koji će služiti kao toplinski izolator, ali i olakšati buduće potpaljivanje. 

Puno toga ovisit će i o drvima koje koristiš za grijanje. Kad god to možeš, koristi tvrda drva za ogrjev. Najpopularnija su hrast, bukva, breza i grab.

Drva u peći

Tvrda drva za ogrjev izgaraju čišće od mekih te rjeđe tjeraju na čišćenje. Važnije od toga, tvrda drva imaju veću ogrjevnu vrijednost po prostornom metru. Laički rečeno, tvrda drva bolje zagrijavaju veću površinu.

5. Trikovi s kojima ćeš uštedjeti

Kao peti savjet odlučili smo podijeliti nekoliko dodatnih korisnih savjeta. Najčešće su to greške koji ljudi rade i na kojima gube dragocjenu toplinu i dobivaju veći račun. Ako smanjiš temperaturu u svojem domu za samo 1°C, ostvarit ćeš značajne uštede na godišnjoj razini. A nećeš se zalediti. 

  • Želiš li provjetriti kući i pustiti svježi zrak, ugasi grijanje
  • Želiš li smanjiti temperaturu, učini to na termostatu ili ventilu, a ne otvaranjem prozora
  • Nemoj grijati nekorištene prostorije
  • Odjeneš li majicu dugih rukava, bit će ti ugodnije i sa stupanj ili dva nižom temperaturom
  • Odlaziš li od kuće na cijeli dan, grijanje ostavi na 15-16 stupnjeva

Ako je vani toliko hladno da te ne bi iznenadilo da vidiš pingvine, ne treba u tvojem domu biti pakao. Odjeni se adekvatno vremenu, temperaturu postavi na razumnu granicu, skuhaj si topli čaj ili kavu i uživaj u toplini doma sa svojim najmilijima. I na kraju, plati manje za grijanje. 

Povezani proizvodi