Ostali članci

Kako pravilno čistiti i održavati klima uređaj

Koliko je god klima uređaj koristan, toliko može biti i štetan ako ga pravilno ne čistite i održavate. Klima o kojoj se ne vodi briga lako može pogodovati razvoju štetnih organizama i padu kvalitete zraka, a kako biste to izbjegli donosimo vam nekoliko praktičnih savjeta o čišćenju klime.

Klima uređaj

Izvor: Flickr

Zašto je klima uređaj potrebno čistiti?

Vjerojatno ste potrošili nekoliko tisuća kuna na kupnju i ugradnju klime, a sada se od vas još očekuje da svakih par mjeseci bacate nekoliko stotina kuna na profesionalno čišćenje klime iako i sami znate kako oprati filter.

Međutim, to baš i nije tako jednostavno.

Osim očuvanja kvalitete zraka koji udišete, klima uređaj potrebno je čistiti kako bi se sačuvao sam uređaj. Taloženje nečistoća dovest će do toga da klima mora jače raditi. Tako će doći ne samo do velikog porasta u potrošnji električne energije, već će se smanjiti i životni vijek klima uređaja.

Klima radi tako da usisiva zrak iz prostorije u kojemu se nalaze mikroorganizmi i čestice prašine. Zato je u klima uređaj ugrađen filter koji zaustavlja nečistoće iz zraka. Međutim, dio tih mikroorganizama i prašine će uvijek proći kroz filter i taložiti se na izmjenjivaču topline koji hladi usisani zrak. 

Na izmjenjivaču također dolazi i do kondenzacije vlage iz zraka. Nastala voda preko lamela izmjenjivača odlazi u drenažnu tavu i potom van. Zbog velike vlage, lamele i drenažna tava stvaraju idealno okruženje za razvoj raznih štetnih organizama.

Prema tome, čišćenje klima uređaja obuhvaća pranje i dezinfekciju filtera, isperivača i ostale mehaničke opreme, drenažne tave te kadice za odvod kondenzata.

Kao što možete vidjeti, filter je samo manji element klime koji zahtjeva čišćenje. I iako ga možete čistiti sami, za ostatak uređaja pametnije je pozvati profesionalca.

Koliko često treba čistiti klima uređaj?

Učestalost čišćenja klima uređaja ovisi o tome koliko često ga koristite i o kakvoj se vrsti klime radi.

Ako klimu koristite ljeti kada porastu ljetne temperature, tada je trebate čistiti najmanje dva puta: 

  • prije početka korištenja
  • na kraju sezone korištenja

Čak i ako niste palili klimu od prošle sezone, pametno je provjeriti stanje uređaja i temeljito ga očistiti. Čak se i tijekom mjeseci mirovanja unutar klime mogu nataložiti prašina i ostale nečistoće.

Podrazumijeva se da to bude profesionalno čišćenje koje će očistiti kompletan uređaj. Osim toga, preporučljivo je povremeno čistiti i filter budući da se na njemu nakuplja najviše nečistoće. A to je konačno onaj dio koji možete odraditi sami

Čišćenje filtera na klima uređaju

Filter je u pravilu dovoljno čistiti svaka dva mjeseca za vrijeme korištenja klime. Međutim, ako u prostoriji u kojoj se koristi klima borave kućni ljubimci, ako uređaj radi u okolini punoj nečistoća ili ako klimu koristite iznadprosječno mnogo, svakako filter čistite češće. Prema nekim preporukama, to može biti i svaka dva tjedna.  Redovito čišćenje filtera može smanjiti potrošnju klima uređaja i do 15%.

Obavezno prvo ugasite klima uređaj i isključite ga iz struje. Otvorite poklopac klime, a filter izvadite iz njegovog ležišta sljedeći upute koje ste dobili uz uređaj. Dovoljno ga je oprati mlakom vodom od oko 30°C s vrlo blagim deterdžentom, a po želji ga možete i dezinficirati. Preporučljivo da se prvo savjetujete sa serviserom kako i koji proizvod koristiti.

Prije vraćanja filtera u klimu, obavezno ga prvo pustite da se osuši jer se mokar filter ne smije stavljati u uređaj

Kod nekih klima filteri se trebaju redovito mijenjati. Stoga obavezno provjerite kakvu klimu imate i koliko često zahtjeva mijenjanje filtera.

Ako mislite da ste neredovitim servisiranjem klime uspjeli znatno uštedjeti, to se sve na kraju vrati povećanom potrošnjom energije i znatno kraćim životnim vijekom uređaja. Stoga kako ne biste nepotrebno praznili novčanik, ali i kako biste osigurali da vaši ukućani ostanu zdravi i nasmijani, redovito čistite i održavajte svoj klima uređaj