Ostali članci

Kako pravilno čistiti i održavati klima uređaj

Koliko je god klima uređaj koristan, toliko može biti i štetan ako ga pravilno ne čistiš i održavaš. Klima o kojoj se ne vodi briga lako može pogodovati razvoju štetnih organizama i lošoj kvaliteti zraka, a kako bi to izbjegao, donosimo nekoliko praktičnih savjeta o čišćenju klime.

klima

Izvor: Freepik 

Zašto je klima uređaj potrebno čistiti?

Vjerojatno si potrošio nekoliko tisuća kuna na kupnju i ugradnju klime, a sada se od tebe još očekuje da svakih par mjeseci bacaš nekoliko stotina kuna na profesionalno čišćenje klime iako i sam znaš kako oprati filter.

Međutim, to baš i nije tako jednostavno.

Osim očuvanja kvalitete zraka koji udišeš, klima uređaj potrebno je čistiti kako bi se sačuvao sam uređaj. Taloženje nečistoća dovest će do toga da klima mora jače raditi. Takva klima ne samo da će trošiti više struje, već će se smanjiti njezin životni vijek.

Klima radi tako da usisiva zrak iz prostorije u kojemu se nalaze mikroorganizmi i čestice prašine. Zato je u klima uređaj ugrađen filter koji zaustavlja nečistoće iz zraka. Međutim, dio tih mikroorganizama i prašine će uvijek proći kroz filter i taložiti se na izmjenjivaču topline koji hladi usisani zrak. 

Na izmjenjivaču također dolazi i do kondenzacije vlage iz zraka. Nastala voda preko lamela izmjenjivača odlazi u drenažnu tavu i potom van. Zbog velike vlage, lamele i drenažna tava stvaraju idealno okruženje za razvoj raznih štetnih organizama.

Prema tome, čišćenje klima uređaja obuhvaća pranje i dezinfekciju filtera, isperivača i ostale mehaničke opreme, drenažne tave te kadice za odvod kondenzata.

Kao što možeš vidjeti, filter je samo manji element klime koji zahtjeva čišćenje. I iako ga možeš čistiti sam, za ostatak uređaja pametnije je pozvati profesionalca.

Koliko često treba čistiti klima uređaj?

Učestalost čišćenja klima uređaja ovisi o tome koliko često ga koristiš i o kakvoj se vrsti klime radi.

Ako klimu koristiš ljeti kada porastu ljetne temperature, tada je trebaš čistiti najmanje dva puta: 

  • prije početka korištenja
  • na kraju sezone korištenja

Čak i ako nisi palio klimu od prošle sezone, pametno je provjeriti stanje uređaja i temeljito ga očistiti. Čak se i tijekom mjeseci mirovanja unutar klime mogu nataložiti prašina i ostale nečistoće.

Podrazumijeva se da to bude profesionalno čišćenje koje će očistiti kompletan uređaj. Osim toga, preporučljivo je povremeno čistiti i filter budući da se na njemu nakuplja najviše nečistoće. A to je konačno onaj dio koji možeš odraditi sam.

Čišćenje filtera na klima uređaju

Filter je u pravilu dovoljno čistiti svaka dva mjeseca za vrijeme korištenja klime. Međutim, ako u prostoriji u kojoj se koristi klima borave kućni ljubimci, ako uređaj radi u okolini punoj nečistoća ili ako klimu koristiš iznadprosječno mnogo, svakako filter čisti češće. Prema nekim preporukama, to može biti i svaka dva tjedna.

Redovito čišćenje filtera može smanjiti potrošnju klima uređaja i do 15%.

Obavezno prvo ugasi klima uređaj i isključi ga iz struje. Otvori poklopac klime, a filter izvadi iz njegovog ležišta sljedeći upute koje si dobio uz uređaj. Dovoljno ga je oprati mlakom vodom od oko 30°C s vrlo blagim deterdžentom, a po želji ga možeš i dezinficirati. Preporučljivo da se prvo savjetuješ sa serviserom kako i koji proizvod koristiti.

Prije vraćanja filtera u klimu, obavezno ga prvo pusti da se osuši jer se mokar filter ne smije stavljati u uređaj

Kod nekih klima filteri se trebaju redovito mijenjati. Stoga obavezno provjeri kakvu klimu imaš i koliko često zahtjeva mijenjanje filtera.

Ako misliš da si neredovitim servisiranjem klime uspio znatno uštedjeti, to se sve na kraju vrati povećanom potrošnjom energije i znatno kraćim životnim vijekom uređaja. Stoga kako ne bi nepotrebno praznio novčanik, ali i kako bi osigurao da tvoji ukućani ostanu zdravi i nasmijani, redovito čisti i održavaj svoj klima uređaj

Povezani proizvodi