Ostali članci

Prednosti i mane prijenosnih klima uređaja

Fiksni klima uređaji nisu uvijek najbolji izbor, a ponekad jednostavno nisi u mogućnosti postaviti ga u svoj dom. Bilo da se radi o podstanarstvu, o tome da želiš rashladiti samo jednu sobu ili o tome da jednostavno nemaš dovoljno veliki budžet, sigurno si počeo razmišljati o prijenosnim klima uređajima. Zato ti donosimo glavne prednosti i mane takvih uređaja.

prijenosna klima

Prednosti prijenosnih klima uređaja

Kao što im i samo ime kaže, ovi su uređaji maksimalno prenosivi. To im je glavna karakteristika i s njome ćemo prvom početi.

1. Prenosivost

Sama ideja da klimu možeš vući za sobom na kotačićima već na prvu ruku zvuči odlično. Naravno, nećeš ju voditi u šetnju gradom, ali pomicanje po sobi ili iz sobe u sobu stvarno može biti korisno. U stanu neće zauzeti puno prostora, a ako ideš nekamo, možeš ju staviti i u automobil i lako prevesti.

Prijenosni klima uređaj mogao bi biti dobar izbor za sve one koji žive u podstanarstvu, a nisu u mogućnost instalirati fiksni uređaj. Kupiš prijenosni uređaj, a u slučaju promjene stana, nosiš ga sa sobom. 

2. Cijena

Ako tvoj budžet trenutno ne može podnijeti kupnju fiksnog klima uređaja, prijenosni uređaji dolaze na svoje. Cijenom su i dalje jeftiniji od fiksnih i zato privlače kupce. Međutim, ta se razlika sve više smanjuje i makar ćeš i dalje manje platiti za prijenosnu klimu, i fiksni klima uređaji postaju cijenom prihvatljivi većem broju ljudi.

3. Instalacija

U našem vodiču za kupovinu klima uređaja već smo govorili kako je montažu fiksnih klima uređaja potrebno prepustiti profesionalcu. A s druge strane, prijenosni klima uređaj nakon kupovine potrebno je izvaditi iz kutije, uključiti u struju i gotovo. Klima uređaj počet će s radom i rashladiti vašu prostoriju. Jednostavnost korištenja definitivno je plus kod izbora prijenosnih klima uređaja.

Mane prijenosnih klima uređaja

Ako si nakon pročitanih prednosti koje zaista igraju ulogu, odlučio odmah otrčati u trgovinu, nemoj. Pogledaj i mane koje donose prijenosni klima uređaji i tek nakon toga donesi svoju odluku.

prijenosna klima

1. Jedna soba

Prijenosni klima uređaji u pravilu su nešto slabije snage i namijenjeni prvenstveno za rashlađivanje jedne sobe. Ako želiš rashlađivati (ili grijati) cijeli stan, prijenosne klime neće biti dobar izbor. Mogućnost hlađenja dvije sobe javlja se jedino ako je između soba odličan protok zraka ili ako se nalaze u neposrednoj blizini jedna druge.

2. Blizina prozora i konstanta provjera vode u spremniku

Prijenosni klima uređaji skupljaju topli zrak u sebe, ali ga negdje moraju i odložiti. Zbog toga je potrebno da se takvi uređaji nalaze u blizini prozora ili nekog drugog mjesta gdje se lako dolazi do vanjskog zraka, kako bi putem crijeva izbacivali topli zrak. Ta crijeva su u prosjeku dužine 1m pa prije nego se odlučiš na kupovinu, provjeri na koje bi ga mjesto mogli postaviti.

Druga opcija je da prijenosni klima uređaj ima spremnik za vodu koji se postepeno puni korištenjem. U tom slučaju morat ćeš redovito pratiti stanje i prazniti spremnik kako ti soba odjednom ne bi počela plivati u vodi i pretvorila se u olimpijski bazen. Svakako prije kupnje obrati pozornost na kapacitet spremnika.

3. Buka

Prijenosni klima uređaji u pravilu proizvode više buke od fiksnih uređaja. Kao što smo rekli, razina buke koju proizvode fiksni uređaji varira od nečujnih 20 dB do prihvatljivih 60 dB. Iako modernije prijenosne verzije emitiraju podjednaku količinu zvuka, većina je još uvijek glasnija od svojih fiksnih kolega.

4. Energetska potrošnja

Slično kao i s bukom, i kod potrošnje električne energije, prenosivi uređaji troše nešto više energije nego ugradbeni klima uređaji. To je pogotovo bitna stavka ako znamo da prenosivi klima uređaji jednostavno nemaju toliku snagu rashlađivanja većih prostorija.

Prenosivi klima uređaji zaista imaju svojih prednosti i mana. Sada kada znaš one glavne, sam najbolje procijeni o isplativosti ulaganja u fiksni ili prijenosni klima uređaj.

Povezani proizvodi