nabava.net

Prednosti i mane prijenosnih klima uređaja

Fiksni klima uređaji nisu uvijek najbolji izbor ili ponekad jednostavno niste u mogućnosti postaviti ga u vaš dom. Bilo da se radi o podstanarstvu, o tome da želite rashladiti samo jednu sobu ili o tome da jednostavno nemate dovoljno novčanih sredstava, sigurno ste počeli razmišljati o prijenosnim klima uređajima.

Kao i svaki proizvod, i prijenosni klima uređaji imaju svoje prednosti i mane, a na koncu ste vi ti koji odlučuju o isplativosti pojedinog proizvoda.

Prijenosni klima uređaj

Prednosti prijenosnih klima uređaja

Kao što im i samo ime kaže, ovi su uređaji maksimalno prenosivi, mobilni. To im je glavna karakteristika i s njome ćemo prvom početi.

1. Prenosivost

Sama ideja da klimu možete vući za sobom na kotačićima već na prvu ruku zvuči odlično. Naravno, nećete ju voditi u šetnju gradom, ali pomicanje po sobi ili iz sobe u sobu stvarno može biti korisno.

Samim time lako ju možete spakirati i u auto, a niti u stanu neće zauzeti previše prostora.

Prijenosni klima uređaj mogao bi biti dobar izbor za sve one koji žive u podstanarstvu, a nisu u mogućnost instalirati fiksni uređaj. Lijepo kupite prijenosni uređaj, a u slučaju promjene stana, nosite ga sa sobom.

2. Cijena

Ako niste pri novcu ili jednostavno vaš budžet ne može podnijeti kupnju fiksnog klima uređaja, prijenosni uređaji dolaze na svoje. Cijenom su i dalje jeftiniji od fiksnih i zato privlače kupce. Međutim, napretkom tehnologije rastu i mogućnosti prijenosnih klima uređaja tako da ćete za najbolje modele ipak morati izdvojiti značajniju svotu novca (cca 2000 kuna).

3. Instalacija

U našem vodiču već smo govorili kako je montažu fiksnih klima uređaja potrebno prepustiti profesionalcu. A s druge strane, prijenosni klima uređaj nakon kupovine potrebno je izvaditi iz kutije, uključiti u struju i gotovo. Klima uređaj počet će s radom i rashladiti vašu prostoriju.

Jednostavnost korištenja definitivno je plus kod izbora prijenosnih klima uređaja.

Mane prijenosnih klima uređaja

Ako ste nakon pročitanih prednosti koje zaista igraju ulogu, odlučili odmah otrčati u trgovinu, nemojte. Pogledajte i mane koje donose prijenosni klima uređaji i tek nakon toga donesite svoju odluku.

Prijenosni klima uređaj sa cijevi za odvod toplog zraka

1. Jedna soba

Prijenosni klima uređaji u pravilu su nešto slabije snage i namijenjeni prvenstveno za rashlađivanje jedne sobe. Ukoliko želite rashlađivati (ili grijati) cijeli stan, prijenosne klime neće biti dobar izbor. Mogućnost hlađenja dvije sobe javlja se jedino ako je između soba odličan protok zraka ili ako se nalaze u neposrednoj blizini jedna druge.

2. Blizina prozora

Prijenosni klima uređaji skupljaju topli zrak u sebe, ali ga negdje moraju i odložiti. Zbog toga je potrebno da se takvi uređaji nalaze u blizini prozora ili nekog drugog mjesta gdje se lako dolazi do vanjskog zraka, kako bi putem crijeva izbacivali topli zrak.

Ta crijeva su u prosjeku dužine 1m pa prije nego se odlučite na kupovinu, provjerite na koje bi ih mjesto mogli postaviti.

Druga (i češća) opcija je da prijenosni klima uređaj ima spremnik za vodu koji se postepeno puni korištenjem. U tom slučaju morat ćeš redovito pratiti stanje i prazniti spremnik kako ti soba odjednom ne bi počela plivati u vodi i pretvorila se u olimpijski bazen. Svakako prije kupnje obrati pozornost na kapacitet spremnika.

3. Buka

Prijenosni klima uređaji u pravilu proizvode više buke od fiksnih uređaja. Kao što smo rekli, razina buke koju proizvode fiksni uređaji varira od nečujnih 20 dB do prihvatljivih 60 dB. Iako modernije prijenosne verzije emitiraju podjednaku količinu zvuka, većina je još uvijek glasnija od svojih fiksnih kolega.

4. Energetska potrošnja

Slično kao i s bukom, i kod potrošnje električne energije, prenosivi uređaji troše nešto više nego ugradbeni klima uređaji. To je pogotovo bitna stavka ako znamo da prenosivi klima uređaji jednostavno nemaju toliku snagu rashlađivanja većih prostorija.

Prenosivi klima uređaji zaista imaju svojih prednosti i mana. Sada kada znate neke od njih, sami najbolje možete procijeniti o isplativosti ulaganja u fiksni ili prijenosni klima uređaj.