Ostali članci

Koji klima uređaj kupiti - vodič za kupovinu

Izbor klime nikako nije jednostavan. Vrsta, prostor, potrošnja energije, buka, snaga samo su neki od kriterija koje morate uzeti u obzir prije nego što obavite kupovinu. S obzirom da im cijena i dalje nije toliko mala, važno je dobro se informirati prije same kupovine.

Pas koji se hladi s kockama leda

Prostor

Krenimo od prostora kao primarnog kriterija pri izboru klima uređaja. Veličina prostora uvjetovat će svaki daljnji izbor, osobito po pitanju snage klima uređaja. Pod veličinom prostora podrazumijevamo ukupni prostor koji planirate rashlađivati klima uređajem.

Primjerice ako u svom stanu planirate rashlađivati dnevni boravak i blagovaonicu lako je izračunati ukupnu veličinu prostora.

Dnevni boravak (25 m2) + blagovaonica (10m2)= Ukupan prostor 35m2

Kao što i sami vidite nije isto hoćete li klimu koristiti u stanu, jednoj sobi, kući ili uredu. Prije svega definirajte prostor, a potom se bacite u daljnje proučavanje karakteristika klima uređaja.

Snaga

Prvi sljedeći korak nakon definiranja prostora je pronalazak klima uređaja adekvatne snage. Različite trgovine nude različite kalkulatore za izračun potrebne snage na temelju veličine prostora, količine drugih električnih uređaja, broja osoba u prostoriji itd.

S obzirom da se klime za prosječna kućanstva kreću u rasponu od 2,5 pa do 6 kW, možda i najjednostavniji način za izračun potrebne snage je ukupnu površinu podijeliti s 10.

Formula: Ukupna površina/10= Snaga klima uređaja kW

Naravno, ako u prostoriji imate više električnih uređaja koji isijavaju toplinu, a u prostoriji često boravi veći broj ljudi, svakako razmislite da na dobivenu brojku dodate još 20%.

Također, sljedeća tablica može poslužiti kao orijentacijski okvir u izboru potrebne snage.

Veličina prostora Snaga
do 30 m2 2,5 kW
do 50 m2 3,5 - 4,5 kW
do 70 m2 5-6 kW
80 m2 i više 7 kW

Kao što možete primijetiti, u tablici su vrijednosti nešto manje od 10% površine prostora. Međutim, oba su načina računanja ispravna i poslužit će vam kao kvalitetan oslonac prilikom izbora.

Potrošnja električne energije

Često čujemo kako je jedan od glavnih razloga za izbjegavanje klima uređaja, količina električne energije koju će on potrošiti. Baš zato nakon što ste definirali prostor i snagu koja vam je potrebna, između različitih modela potražite one koji štede električnu energiju i samim time vaš novac.

Najjednostavniji način za pronalazak energetski prihvatljivih uređaja su kvalifikacije koje se nalaze na svakom uređaju (SEER i SCOP).

Kako bismo maksimalno pojednostavili, SEER se odnosi na energetski razred prilikom hlađenja, a SCOP na energetski razred prilikom grijanja.

Europska Unija propisuje norme kojih se proizvođači moraju pridržavati pa tako nije dozvoljeno uvoziti klima uređaje ispod razreda B u hlađenju i razreda A u grijanju.

Inače se oznake za SEER i SCOP kreću od D kao najlošijeg razreda do A+++ kao najboljeg energetskog razreda s najmanjom potrošnjom energije.

EU naljepnica s energetskim razredom

Osim energetskih oznaka, na ovoj kartici možete pronaći i podatke o predviđenoj godišnjoj potrošnji električne energije (bazirano na 350 sati hlađenja i 1400 sati grijanja).

Ako znate cijenu za 1 potrošeni kWh onda lako možete izračunati koliko će vas na godišnjoj ili mjesečnoj bazi okvirno stajati korištenje klima uređaja.

Isto tako, s malo matematike moći ćete usporediti koliko će razred A+++ razred biti isplativiji u odnosu na razred A.

Iako uređaji s višim energetskim razredom u početku iziskuju veću količinu novca, kada usporedite uštedu na potrošnji energije (više od 50%), vrlo brzo postaju isplativiji. A svakako u obzir treba uzeti i ekološki aspekt te bolje očuvanje ionako prezagađenog planeta.

Razina buke

Na gornjoj slici možete vidjeti i još nekoliko oznaka koje se odnose na razinu buke. U pravilu je unutarnja jedinica uvijek tiša od vanjske, a u prosjeku razina buke iznosi 60 dB. Ta je brojka ekvivalent normalnom ljudskom razgovoru što u pravilu znači da neće biti nečujna, ali vas njen rad neće ometati ili remetiti svakodnevni život.

Najbolji (ali i najskuplji) modeli proizvode toliko malu razinu buke da ih se može smatrati u potpunosti nečujnima. Do 20 dB smatra se potpunom tišinom, a upravo na toj granici nalaze se najtiši modeli klima uređaja.

Sve iznad 65 dB moglo bi vam stvarati probleme pa bi bilo dobro da granicu razine buke postavite na toj brojki.

Inverter tehnologija

Gotovo svi moderni klima uređaji trebali bi imati inverter tehnologiju koja dodatno štedi potrošnju električne energije. Modeli s takvom tehnologijom rade na principu regulacije temperature i bržeg postizanja idealne temperature.

Kada je velika razlika između unutarnje i vanjske temperature oni rade brže i efikasnije kako bi brže postigli optimalnu temperaturu, a kada je ta razlika manja i njihova snaga (a samim time i potrošnja energije) se smanjuje.

Elektronička regulacija snage brine se da vaš uređaj troši minimalnu količinu električne energije onoga trenutka kada dostigne željenu temperaturu.

Usporedba inverter klime i konvencionalnog uređaja

Još jedna prednost klima uređaja s inverter tehnologijom je mogućnost grijanja i pri vrlo niskim vanjskim temperaturama.

Spomenut ćemo kako nasuprot klimama s inverter tehnologijom, postoje i fix speed klime (do 50% veća potrošnja električne energije). Zato svakako preporučamo inverter kao jedini pravi i logičan izbor prilikom kupovine.

Vrste klima uređaja

Svi prethodni savjeti odnose se na statične split sustave s odvojenom unutarnjom i vanjskom jedinicom. Ti su modeli najčešći na tržištu i velika je vjerojatnost kako ćete se i sami odlučiti za njih.

Unutarnja jedinica montira se u prostoriji u kojoj najviše boravite (najčešće to je dnevni boravak), dok se vanjska jedinica postavlja na vanjski zid zgrade ili kuće.

Kod split sustava razlikujemo:

  • Mono split sustave
  • Multi split sustave

Mono split sustavi su oni s jednom vanjskom i jednom unutarnjom jedinicom, dok multi split sustavi imaju jednu vanjsku i dvije ili više unutarnje jedinice. Za kućanstva su najčešći mono split sustavi, dok se multi split sustavi koriste u trgovinama, kafićima, salama ili ostalim većim prostorima gdje jedna jedinica ne može sama rashladiti cijeli prostor.

Unutarnja i vanjska jedinica klima uređaja

Kao što i sami možete zaključiti, multi split sustavi iziskuju i veći budžet, a za prosječnu uporabu, mono split je i više nego dovoljan.

Prijenosni klima uređaji

S druge strane imamo i prijenosne klima uređaje, koji kao glavnu prednost ističu svoju prenosivost. Međutim, njihova efikasnost jednostavno nije ravna statičnim klima uređajima, a i vjerujemo da kada razmišljate o ugradnji uređaja, razmišljate upravo o statičnom. Zato je i cijeli ovaj vodič ipak namijenjen takvoj vrsti uređaja.

Ako ipak želite svoj prijenosni klima uređaj, predlažemo da pogledate prednosti i mane takvih uređaja.

Montaža klima uređaja

Montaža klima uređaja posljednja je stvar na koju morate pripaziti prije nego krenete koristiti svoj kupljeni uređaj. Ali, mnogi će reći i najvažnija.

Samo ako uređaj postavite na pravilan način, on će raditi onako kako bi i trebao. Zato je glavni savjet, montažu prepustite profesionalcu. Bilo da se radi o ovlaštenom serviseru ili trgovina u kojoj ste kupili ima mogućnost i montiranja, obratite se profesionalcu.

Ako drugačije nije naznačeno, u cijenu klima uređaja nije uračunata i montaža istoga pa budite spremni na izdvajanje dodatnih troškova. Cijene u ovlaštenim servisima ovise o snazi klima uređaja, počevši od cca 1000 kuna.

Biti sam svoj majstor ponekad je zaista pohvalno i potrebno, ali kod montiranja klime vodite se onom: "Tko zna, zna!"

Osim same montaže, potrebno je redovito održavati vaš klima uređaj. Prije svega, tu se misli na lako dostupne dijelove poput filtera koji se brinu za higijenu i čistoću zraka. Osim njih, važno je redovito ukloniti prašinu kao i pratiti rad klime (buku, jačinu, curenje vode).

Za sve veće popravke koje niste u stanju sami odraditi, najbolje je da se obratite ovlaštenom serviseru i u miru pričekate da vaš uređaj opet radi na 100% svojih mogućnosti.

Korisni savjeti

  • Izbjegavajte duži period provoditi direktno ispod klime, odnosno hladnog zraka
  • Razlika između vanjske temperature zraka i sobne temperature treba biti maksimalno 7°C. Sve iznad toga može dovesti do zdravstvenih problema i prevelike potrošnje električne energije
  • Dok klima radi zatvorite prozore i vrata inače dolazi do smanjene funkcije rada i veće potrošnje energije
  • Filtere čistite svaka dva tjedna pod laganim mlazom mlake vode
  • Izbjegavajte cjelodnevno korištenje klime. Štedite energiju i čuvajte okoliš

Ljetni mjeseci više ne moraju biti tako vrući, a u cijelom nizu proizvođača sigurno ćete pronaći onaj klima uređaj koji najviše odgovara vašim potrebama. Pratite gore navedene savjete, konzultirajte se i sa stručnjakom te izaberite model koji će biti najbolji omjer cijene i kvalitete.

Možda će te zanimati i: 

Povezani proizvodi