Ostali članci

Prednosti i nedostaci ventilatora u usporedbi s klimom

Vani je vruće, a klima ti je preskupa? Nema problema. Ventilatori su izvrsna alternativa klima uređajima.

Stolni ventilator: alternativa klima uređajima

Koje su prednosti ventilatora?

Budimo iskreni. Ventilator nikada neće moći rashladiti prostoriju jednako dobro kao klima.

Razlog tome je što klima i ventilator rade drugačije. Klima uzima topli zrak iz prostorije i pretvara ga u hladni, dok ventilator samo omogućuje bolju cirkulaciju zraka u prostoriji.

Unatoč tome, imat ćeš dojam da je temperatura u prostoriji nekoliko stupnjeva niža. Budući da razlika između vanjske temperature i temperature u prostoriji ne bi trebala biti veća od 9°C, ventilator će ti pružiti idealnu razliku. 

Ventilator ima još nekoliko prednosti u usporedbi s klima uređajima.

  • jednostavna instalacija
  • mala potrošnja
  • jednostavno održavanje
  • prenosivost
  • pristupačna cijena

Ako imaš klimu, znaš da nije dovoljno otići u prvu trgovinu i odabrati uređaj. Nakon toga stručna osoba klimu treba instalirati, a to će stvoriti i dodatan trošak. 

Sastavljanje ventilatora vrlo je jednostavno i uglavnom je dovoljan običan odvijač i nekoliko minuta. Složiš ventilator, uključiš ga u prvu utičnicu i hlađenje može započeti.

Jedna od najvećih prednosti ventilatora u usporedbi s klimom je mala potrošnja. Čak i ako ga koristiš veći dio dana, mjesečna potrošnja električne energije porast će za nekoliko kuna, ako i toliko. Naravno, potrošnja ovisi o veličini i snazi ventilatora.

Poanta je ova: i kod najvećeg ventilatora potrošnja će biti manja nego kod najslabije klime.

Ventilator

Izvor: Vincent Lee/Flickr

Klimu moraš redovito održavati. Ako izbjegavaš njezino redovito čišćenje, to može imate negativne učinke na tvoje zdravlje. Također, redovito održavanje klime treba odrađivati stručna osoba - opet dodatni troškovi.

Ne trebaš biti stručnjak da bi očistio ventilator. Skini zaštitnu pregradu, obriši prašinu s propelera i ventilator je spreman za korištenje.

Budući da na ventilatoru jasno možeš vidjeti nečistoće koje je jednostavno ukloniti, ventilator je u pravilu zdraviji za korištenje nego što je to klima.

Ventilator je lako prenosiv. Osim što ga možeš micati iz jedne prostorije u drugu, lako ga rastaviš i odneseš na neku drugu lokaciju. Vikendicu na moru, možda. Iako postoje prenosivi klima uređaji, s njima je ipak malo teže upravljati nego s ventilatorima. Klasični klima uređaji ostaju tamo gdje ih instaliraš. 

Za klima uređaj trebat će ti malo dublji džep. Za ventilator tek nekoliko stotina kuna. Manji stolni ventilatori mogu se naći i za manje od 100 kuna.

Kao što smo ranije spomenuli, za klimu ćeš trebati izdvojiti i za njezinu instalaciju i redovito čišćenje. Kod ventilatora dodatnih troškova nema.

Ventilator

Izvor: Toshiyuki Imai/Flickr

Kako se dodatno rashladiti?

Ventilator ti čini kao dobra alternativa za klima uređaj, ali nisi siguran da bi se s njime dovoljno dobro rashladio? I na to smo mislili. 

Postoji još nekoliko načina kako možeš dodatno rashladiti prostorije u kojima boraviš.

Nemoj dopustiti sunčevoj svjetlosti da dopre do prostorije. To možeš napraviti tako da na prozore navučeš guste tamne zavjese ili da ugradiš žaluzine. One će blokirati sunčevu svjetlost i kada se predvečer vratiš s posla, dočekat će te prostorija ugodne temperature.

Osim toga, ispred ventilatora možeš staviti led. Kada ventilator puše u led, tada se prostorija rashlađuje još više nego inače.

Ako te nismo uspjeli razuvjeriti i ti bi i dalje radije nabavio klimu, priredili smo odličan vodič za kupovinu klima uređaja koji će ti olakšati odabir najbolje klime. Također smo istražili prednosti i mane prijenosne klime.

I na kraju bi možda mogao razmisliti i o ugradnji stropnih ventilatora

Povezani proizvodi