Ostali članci

Stropni ventilatori – alternativa klima uređajima

Kad sunce zažari, a na vidiku nema mora da nas rashladi, nema nam druge nego pobjeći u klimom rashlađene prostorije. Međutim, iako nudi spas od užarenih temperatura, klima sa sobom donosi brojne nedostatke

Stropni ventilator

Osim što troši velike količine električne energije, klima značajno isušuje zrak. Neredovito servisiranje i čišćenje klime može dovesti do razvoja štetnih mikroorganizama, a ako namjestite klimu na prenisku temperaturu, vaše će tijelo teže podnositi visoke temperature izvana. Čak je moguć i temperaturni šok. Štoviše, dokazano je da osobe koje dugotrajno borave u klimatiziranim prostorima češće obolijevaju od prehlada.

Koja je alternativa klima uređajima?

Stropne ventilatore ste sigurno već zamijetili u američkim filmovima, ali jeste li ikada pomislili da bi ih mogli instalirati u vlastitom domu?

Stropni ili luster ventilatori rade na način da usmjeravaju zrak prema dolje, stvarajući osjećaj blagog povjetarca na koži. Čak se smatraju učinkovitijima od klasičnih ventilatora jer omogućuju bolju cirkulaciju zraka u prostoriji ravnomjerno raspoređujući hladniji zrak koji se nalazi bliže dnu prostorije.

Prednosti stropnog ventilatora su brojne. Osim što troše neopisivo manje električne energije od klime te vam time smanjuje račun za struju, sam ventilator dolazi po isplativijoj cijeni od klima uređaja. Također omogućuju da prozore ostavite otvorenima čime će u prostoriju ulaziti svježi zrak, umjesto da sate provodite udišući stari zrak kao što je slučaj s klimom. 

Neočekivana prednost stropnog ventilatora sastoji se i u tome što se može koristiti i zimi za zagrijavanje prostora. Ventilator se namjesti da se vrti u smjeru kazaljke na satu čime se zrak usmjerava prema gore te se tako topliji zrak bolje raspoređuje po prostoriji. 

Na što treba paziti kod kupnje i korištenja stropnog ventilatora?

Prilikom kupnje stropnog ventilatora obratite pozornost na veličinu prostorije u koju ćete ga staviti, a posebice na visinu stropa. Ako želite da vaš ventilator proizvodi što manje buke, odaberite uređaje čije lopatice po sebi nemaju nikakvih nepravilnih tekstura. Pojedini modeli stropnih ventilatora imaju ugrađena svjetla, a dolaze i s daljinskim upravljačima.  

Iako prilikom rashlađivanja prostorije rijetko što može zamijeniti klimu, vjerujemo da je potrebno staviti veći naglasak na zdravlje i ekonomičnost. A upravo su ovdje stropni ventilatori pun pogodak.

 

Povezani članci:

 

Povezani proizvodi