nabava.net

5 najvažnijih stvari za dobar kućni ured

Teška vremena prijatelju moj... Situacija s korona virusom preselila je ljude s radnih mjesta u improvizirane kućne urede, a mi (također iz kućnog ureda) donosimo 5 najvažnijih stvari za dobar kućni ured koje će ti pomoći u kvalitetnom obavljanju posla.

Rad od doma

1. Rekreiraj radnu okolinu

Glavna stvar u postavi kvalitetnog kućnog ureda je rekreiranje radne okoline. Kada govorimo o uredskim poslovima, svi smo navikli na jednu postavku našeg radnog stola. Točno znamo gdje se što nalazi i način na koji radimo, a takve stvari treba pokušati što vjernije postaviti i u svome domu.

Ako na poslu radiš na 2 monitora, ako je ikako moguće pokušaj doma isto tako postaviti svoj kućni ured. Ako uz laptop imaš i tipkovnicu i miš, koristi ih i u svom kućnom uredu. Ako si naviknut na slušanje glazbe sa slušalicama, nastavi s time. Naravno, kako si doma možeš i raspaliti glazbu na zvučnike, ali vjerojatno će tvoji sustanari imati nešto za reći o tome.

Uspiješ li što vjernije rekreirati svoju radnu okolinu, produktivnost ti sigurno neće padati. U protivnom naći ćeš se u problemu. Barem prvih par dana dok se ne navikneš na novu verziju svog ureda.

2. Pronađi svoj kutak za rad

Drugi je korak usko vezan uz prvi. Kada radimo od doma dolazimo u napast da dio odradimo iz kreveta, dio na kauču, a dio za stolom. Naš je prijedlog da ipak pronađeš neki kutak u kojem ćeš zapravo raditi.

Idealna je opcija da za to imaš radni stol u kojem onda možeš rekreirati radnu okolinu kako smo i naveli na prvom koraku. Ali to može biti i kuhinjski stol, dodatni stolić, bilo što. Bitno je samo da znaš da se tamo nalazi tvoj ured.

Daleko od toga da ne možeš s vremena na vrijeme uzeti laptop u ruke i promijeniti mjesto rada. Mnogi to čak rade i u pravim uredima, pa zašto onda ne bi to radio i doma. Ali neka to ipak bude iznimka, a ne pravilo.

3. Nabavi kvalitetnu uredsku stolicu

Ovdje definitivno ne bi trebali raditi ustupke. Nažalost, vrijeme koje će mnogi od nas provesti u kućnom uredu će gotovo sigurno biti puno duže od predviđenih tjedan, dva. Sjediti 8 sati na kuhinjskoj ili nekoj drugoj stolici može ostaviti dugoročno katastrofalne posljedice za naše tijelo.

Ako se zaista spremaš za rad od kuće na dulji period, kreni u kupovinu uredske stolice. Znamo da nije vrijeme za velike kupovine, ali vjeruj nam, ovo će te spasiti. Čak i više od 72 pakiranja wc papira. 

Kvalitetne uredske stolice

Uredsku stolicu uvijek možeš kupiti online i pričekati dostavu, a poželjno je napraviti to čim prije jer pitanje je kako će i dostavne službe raditi u narednom periodu. Ako si u dilemi što i kako, možeš pročitati i naše savjete za kupovinu uredske stolice.

4. Dobro osvjetljenje

Za rad na računalima i monitorima, dobro osvjetljenje je važan faktor u očuvanju vida. Svi već znamo da uredski posao i konstantno 'buljenje' u ekrane loše utječe na naše oči, a loše osvjetljenje tome samo pridonosi.

Idealna je opcija da tvoj kućni ured bude što više obasjan prirodnim, danjim svjetlom. Tijelu upravo takvo svjetlo najviše odgovara, ali naravno, to nije uvijek moguće.

Za sve ostale situacije iskoristi stolne lampe za radni stol, a ako niti to nije opcija u tvom slučaju, poslužit će i rasvjeta koju imaš u svome domu. Ali onda se potrudi postaviti svoj kućni ured na poziciju koja ima dovoljno svjetla.

5. Ostani u kontaktu s kolegama

Ova stvar možda nije povezana s fizičkim izgledom tvog kućnog ureda, ali mogla bi biti ključna za koliko toliko normalno funkcioniranje u doba rada od kuće. Činjenica da si doma ne znači da više nemaš kolege i da si prepušten sam sebi, na milost i nemilost.

Jasno s kolegama se čuješ na redovitoj bazi zbog poslovnih zadataka, ali sigurni smo da u uredu često prokomentirate i stvari koje nemaju baš veze s poslom. Naš je savjet - nastavite s tim. Hoće li to biti na nekom internom chatu, hoćete li možda imati 30-minutni video poziv u kojem ćete pričati o vremenu i stanju u državi, nebitno. Bitno je da zadržite uredski duh koji ste imali svo ovo vrijeme.

Dobra atmosfera u uredu

Ako ostaješ raditi od doma nadamo se kako će ti i ovih par savjeta pomoći u tome. A iznad svega, nadamo se kako ovo stanje ipak neće potrajati predugo.