nabava.net

Zaboravi na loš zvuk televizora uz ovo jednostavno rješenje - soundbar!

Ako ti se ne sviđa zvuk tvojeg televizora, a ne želiš ulagati u sustav kućnog kina, vrijeme je jednostavno rješenje. Donosimo ti 7 stvari za znati prije kupovine soundbara.

Soundbar

1. Kome je soundbar namijenjen?

Jedno moramo odmah raščistiti - soundbar nije i nikada neće biti adekvatna zamjena pravim zvučnicima. Iako postoje modeli vrhunske kvalitete, većina soundbara ipak je svega nekoliko razina iznad zvučnika tvojeg TV-a. 

Soundbar je namijenjen korisnicima koji žele kvalitetniji zvuk od onog s njihovog televizora, a ne treba im cijeli 5.1 ili 7.1 sustav zvučnika.

Problem sa suvremenim televizorima je taj što postaju sve tanji, a to znači da u njima ima sve manje mjesta za kvalitetne drivere. Slika je fenomenalna, a zvuk k'o na radiju u staroj peglici.

Soundbar ne može biti jednostavniji - izvadiš ga iz kutije, spojiš na televizor i odmah možeš uživati u poboljšanom zvuku. Nema žica, nema instalacija.

Stvar se svodi na ovo: ako želiš istinski doživljaj kućnog kina, tada je bolje da odabereš kompletan sustav zvučnika. Soundbar, koliko god kvalitetan bio, teško može zamijeniti zvučnike.

Međutim, za nezahtjevne korisnike koji žele na jednostavan način unaprijediti svoj televizor, soundbar je fenomenalan odabir. 

2. Kakav soundbar želiš?

Postoje dvije vrste soundbara -  klasični soundbara u obliku poluge ili tzv. soundbase

Klasični soundbar duguljastog je oblika. Obično ga se postavlja ispred televizora, a može ga se montirati i na zid. Ovaj soundbar atraktivnog je izgleda, no može se dogoditi da blokira signal od televizora ako se nalazi ispred njega. 

Soundbase je u obliku kutije koju se stavlja ispod televizora. Odlično je rješenje ako imaš malo prostora na raspolaganju.

Očiti problem je veličina, odnosno težina televizora. Iako je ovakav soundbar robusniji i izdržljiviji upravo zbog svoje namjene da se televizor stavlja na njega, prije kupovine obavezno provjeri do koliko kilograma može izdržati. 

Ovakvi modeli soundbara često su većih dimenzija, a to znači da u njih stanu veći driveri. A veći driveri često znače i bolji zvuk.

Međutim, u stvarnom životu nemaš velikog izbora - soundbase prava je rijetkost i uglavnom ćeš birati između štapićastih zvučnika.

Također postoji aktivni i pasivni soundbar.

Aktivni soundbar je onaj s početka priče - samo ga spojiš na televizor i spreman je za upotrebu. Pasivni soundbar više nalikuje tradicionalnom zvučniku, odnosno potrebno je spojiti ga na poseban receiver. 

S obzirom na to da receiver zahtjeva dodatan trošak, a jedino što ti treba je malo bolji zvuk dok slušaš glazbu i gledaš Netflix, opredijeli se za aktivni soundbar.

3. Subwoofer - da ili ne?

Subwoofer

Mali zvučnici unutar soundbara jednostavno nisu sposobni reproducirati efekte niskih frekvencija koji zvuče kao grmljavina dok ih slušaš u kinu.

Zbog toga soundbar često dolazi sa zasebnim, u pravilu bežičnim, subwooferom. Možeš ga staviti bilo gdje u sobu kako bi dobio što bolji zvuk.

S obzirom na to da soundbar ne može dostići kvalitetu kao pravi set zvučnika, kombinacija sa subwooferom dobar je kompromis da se iz uređaja izvuče najbolje. Zato preporučujemo kupovinu soundbara sa subwooferom.

4. Surround soundbar?

U većini se slučajeva ne radi o pravom surround zvuku, već njegovoj imitaciji. Lažni surround može dati osjećaj dubine ili prostranosti, ali uspješnost toga jako varira među proizvođačima.

Neki high-end modeli mogu analizirati akustiku prostora u kojem se nalaze i prilagoditi zvučne valove kako bi te zavarali da slušaš više zvučnika postavljenih po prostoriji.

Nažalost, osim ako nisi spreman izdvojiti nekoliko tisuća kuna, zaboravi na soundbar s pravim surround zvukom.

No, budući da je osnovni zadatak soundbara malo poboljšati katastrofalni zvuk tvojeg TV-a, taj te podatak ne bi trebao iznenaditi. 

5. Bluetooth

Ako voliš slušati glazbu na svojem pametnom telefonu, soundbar s Bluetooth opcijom omogućit će ti da ga koristiš kao Bluetooth zvučnik i preko njega slušaš svoju omiljenu glazbu. 

Većina modela soundbara dolaze s ovom opcijom, pa u pravilu nemaš o čemu razmišljati prije kupovine. 

6. Pazi na ulaze

Ako je spajanje na televizor sve što ti treba, tada soundbar treba jedino HDMI ulaz.

U slučaju da na soundbar namjeravaš spajati Blu-ray, DVD player, igraću konzolu ili neki drugi uređaj, tada će ti trebati više takvih ulaza. Ako imaš stariji uređaj, npr. stariji televizor ili stereo receiver, soundbar treba imati analogni RCA ulaz. 

Neki modeli soundbara imaju i USB ulaz. U tom slučaju možeš na USB stick staviti svoju omiljenu glazbu i reproducirati je pomoću soundbara.

7. Što treba od dodataka?

Osnovni dodatak je daljinski kojim ćeš upravljati glasnoćom. 

Neki modeli soundbara imaju i displej s prednje strane, no u većini slučajeva radi se o čistoj površini. Možda će ti na prvu biti neobično što nećeš moći vidjeti kolika je točno razina glasnoće, no dokle god ti je slušanje ugodno, to je nebitno.

Pojedini modeli soundbara uz subwoofer dolaze s još nekoliko dodatnih zvučnika. Oni se stavljaju na drugi kraj prostorije kako bi se stvorio surround zvuk. Međutim, ako ćeš već imati više zvučnika, vjerujemo da je pametnije uložiti u kućno kino. 

Na kraju, postoje modeli koji imaju ugrađeni Blu-ray ili DVD player. O prednostima Blu-raya u odnosu na DVD već smo pisali, a na tebi ostaje odluka je li to nešto što ti uistinu treba.

Na kraju svega ovoga odlučio si da je soundbar prava stvar za tebe? Zašto ne bi pogledao ponudu trgovina u našoj kategoriji "Soundbar" i pronašao ne samo savršeni model, nego i u kojoj trgovini ga možeš kupiti po najpovoljnijoj cijeni.

 

Povezani članci: