nabava.net

Baby monitor - sve što moraš znati prije kupovine

Baby monitor ili baby phone pripadaju gotovo obaveznoj opremi svake obitelji s malom djecom. Koji je najbolji baby monitor i na što morate obratiti pozornost kako bi uvijek mogli pratiti što radi vaš maleni anđeo.  

Koji baby monitor kupiti

Audio ili video monitor?

Ili možemo reći, baby phone ili baby monitor? Ovo je vjerojatno prva stvar za koju se morate odlučiti. Je li vam dovoljno da samo čujete svoje dijete kada se probudi ili želite i neprestano motriti na njega?

Audio baby monitor (baby phone) zauzima manje prostora i puno je praktičniji od onoga koji uz zvuk donosi i sliku. Sama ideja baby monitora je upravo ta da se bezbrižno maknete od svoga djeteta i obavite ostale poslove koje imate, a opet odmah čujete kada se probudi. 

Ako se odlučite za video baby monitor mogli biste se uhvatiti kako svakih 5 sekundi provjeravate sliku i spava li vaše dijete. Samim time stvorit ćete si nervozu i iz bezbrižnosti prijeći u stadij napetosti. 

Cijena je drugi faktor zbog kojeg preporučamo izbor baby phonea. I dok audio baby monitor možete pronaći već za 200-injak kuna, za baby monitor s kamerom morat ćete izdvojiti blizu tisuću kuna. Iako za sigurnost djeteta sigurno nećete štedjeti, vaše će dijete jednako sigurno biti i ako ga samo čujete, a ne vidite. 

Babyphone

Korisne funkcije baby monitora

Ako se odlučite za audio baby monitor (baby phone), postoji nekoliko korisnih funkcija koje bi svakako trebali potražiti na svom novom uređaju. 

  • Svjetlosni signal: Kada se na baby phoneu pojavi zvuk, automatski se pojavi i svjetlosni signal putem LED lampica. Na taj način ste sigurni da ćete primijetiti zvukove iz sobe djeteta, čak i ako ih niste čuli. A možete i usisavati, miksati hranu i obavljati slične poslove i biti sigurni kako ćete odmah znati da je vaše dijete budno
  • Indikator slabe baterije: Ova funkcija također je vrlo korisna kako bi uvijek znali da baby monitor ispravno funkcionira. I neće se moći dogoditi da se baterija isprazni onda kad vam najviše treba. Stara narodna kaže: "Bolje spriječiti nego liječiti."
  • Domet: Domet koji može pokriti baby phone ovisit će samo o vašem domu. Sami ćete najbolje procijeniti treba li vam domet od 100, 200 ili 300 metara. Svakako uzmite u obzir da je domet baby monitora u pravilu nešto manji nego što proizvođač istakne
  • Izvan dometa: Svakako je dobra opcija da baby monitor ima neki oblik upozorenja kada se nalazite izvan dometa. Zvučni ili svjetlosni signal jasno će vam dati do znanja da se morate vratiti u područje u kojem vaš baby monitor radi bez problema
  • DECT tehnologija: Ako je vaš baby monitor opremljen DECT tehnologijom, to znači da će biti osiguran od interferencije s drugim uređajima koji rade na istoj frekvenciji. 
  • Frekvencija: Baby monitori koji rade na 1,9 GHz frekvenciji opremljeni su DECT tehnologijom i imaju najmanje interferencije s ostalim uređajima

Funkcije koje morate, ali i ne morate imati 

U gornjem odjeljku objasnili smo funkcije koje bi svakako preporučili i za koje smatramo da bi svaki baby monitor morao posjedovati. Ali naravno, tehnologija se razvija i samim time razvijaju se i mogućnosti koje vam baby monitor može pružiti. 

  • Senzor pokreta: Ako baby monitor nije zabilježio pokrete vašeg djeteta kroz određeno vrijeme, na vašu jedinicu dolazi obavijest. Ova je funkcija korisna za tek rođene bebe, dok bi vas kod starije djece moglo već početi živcirati
  • Temperatura u sobi: Da, neki baby monitori mogu vas obavijestiti i o temperaturi sobe u kojoj se nalazi vaše dijete. Ako ste konstantno u panici da mu je vruće ili hladno, dobra mogućnost. Za neko normalno razmišljanje, totalno nepotrebno
  • Dodatna jedinica: Jedna jedinica smještena je u sobi djeteta, dok se druga nalazi u rukama roditelja. Međutim, ponekad možete kupiti i dodatnu jedinicu pa jednu ostaviti u sobi, a drugu imati sa sobom. Ili jednu dobije jedan roditelj, jednu drugi pa oboje mogu pripaziti na znakove buđenja

Video baby monitor

Do sada smo pričali samo o baby phoneu, ali sada ćemo malo pažnje posvetiti i onima koji se odluče za kupovinu video baby monitora. U principu, u dječju sobu postavite kameru koja emitira sliku i zvuk, dok sa sobom imate jedinicu sa zaslonom koja tu sliku prima. 

Baby monitor s kamerom

Naravno za ove je baby monitore najvažnije da proizvode sliku dobre kvalitete, kako se ne bi patili procijeniti što je na slici dijete, a što krevet. Šalu na stranu, loša kvaliteta slike mogla bi vas prilično živcirati.

Naravno da većina stvari koje smo gore spomenuli, vrijede i za ovu vrstu baby monitora, tako da se nećemo ponavljati. Međutim, osim kvalitete slike, postoji još jedna neopisivo bitna stavka, a to je noćno snimanje

Baby monitor trebao bi biti opremljen tehnologijom za snimanje u potpunom mraku (infrared tehnologija) kako bi vi i u toj situaciji mogli čisto vidjeti svoje dijete.

Bolje kamere mogu imati i opciju rotacije ili zumiranja, a korisnost te mogućnosti najbolje ćete moći sami procijeniti. Veličina zaslona također će ovisiti o osobnim preferencijama. Nekom je zaslon od 2,5" malen, dok je drugome taman. 

Povezivanje putem Wi-Fi signala

Poneki baby monitori omogućuju povezivanje kamere putem wi-fi signala direktno s vašim pametnim telefonom ili laptopom. Na taj način ne treba vam 'roditeljska' jedinica već sve informacije dolaze na već postojane uređaje. 

Zvuči prilično praktično, ali znate i sami da stabilnost bežičnog signala još uvijek nije tolika da bi mu prepustili brigu o svome djetetu. Ako slučajno izgubite internetski signal, izgubit ćete i dodir s djetetom koje se nalazi u drugoj sobi, a to sigurno nije nešto što želite. 

Dijete i baby monitor

Razmislite što vam je od svega gore navedenog potrebno, usporedite cijene baby monitora i pronađite uređaj koji će vam olakšati život, ali i u kojeg ćete imati maksimalno povjerenje.