nabava.net

Kako izabrati najbolji roštilj (vodič za kupovinu)

Cvrčanje mesa na roštilju i hladna piva u ruci - tako je malo potrebno za sreću. No, da bi roštiljanje proteklo kako treba, potrebno je imati adekvatan roštilj. Plinski ili na ugljen, većih dimenzija ili manji, od inoxa ili kroma - saznaj sve što trebaš prije kupovine!

Roštilj

Izvor: Dani Vázquez/Flickr

Puno toga utječe na odabir roštilja. Tražite roštilj za terasu i balkon ili veliki roštilj za dvorište? Želite li aromu dima s roštiljem na ugljen ili trebate mali električni roštilj za kuću?

U nastavku saznajte sve o vrstama roštilja, materijalima od kojih su izrađeni te u kakvim veličinama dolaze.

Vrste roštilja

1. Roštilj na ugljen

Roštilj na ugljen

Kada se priča o roštiljanju, većina misli na ovu vrstu roštilja. Roštilj na ugljen je "original", odnosno daje autentični okus i miris pečenom mesu. Većina mesoljupca složit će se da boljeg okusa od ovog nema.

Najbolje za: ako vas privlači "ritual" pripreme roštilja, uključujući paljenje vatre i čekanja da se ugljen zagrije. Ako želite autentičan miris i okus mesa i povrća s roštilja koji je moguće postići jedino na roštilju za ugljen. Ako imate ograničen budžet, roštilji na ugljen mogu se naći po izuzetno pristupačnim cijenama.

Roštilje na ugljen manjih dimenzija lako možete nositi sa sobom ako putujete npr. na more ili na kampiranje. Možete ih koristiti i na balkonu ili terasi ako živite u stanu (i ako kućni red to dopušta).

Nedostaci: izbjegavajte ako želite pripremati jelo uz minimalan trud i uloženo vrijeme. Roštilj na ugljen zahtjeva spretnost i znanje jer treba znati ugrijati ugljen i održavati temperaturu. Kupovina ugljena za svako roštiljanje također dugoročno predstavlja veći trošak.

2. Električni roštilj

Električni roštilj

Roštiljanje u vlastitom dvorištu lijepa je slika, no što s onima koji žive u stanu?

Najbolje za: roštiljanje u kući, stanu i bilo gdje pod uvjetom da se tamo nalazi utičnica za struju. Ako pripremate manje količine hrane.

Hrana se peče ravnomjerno i temperaturu je moguće učinkovito regulirati - idealno za roštilj majstore u nastanku. Lako se čisti, pogotovo kada je presvučen materijalom koji se ne lijepi. U svakom slučaju, zaboravite na ugljen i čađu.

Budući da ne zahtijeva pripremu kao roštilj na ugljen, s električnim roštiljem skratit ćete vrijeme roštiljanja. Ako se odlučite za preklopni električni roštilj koji istovremeno može peći obje strane mesa, još ćete više skratiti vrijeme pečenja. Neki imaju različite ploče za pripremu različitih namirnica.

Nedostaci: meso nema onaj fini okus i miris kao meso pečeno na ugljenom roštilju. Većina električnih roštilja manjih je dimenzija, pa je teško nahraniti veće skupine ljudi.

3. Plinski roštilj

Plinski roštilj

Za nestrpljive tu je roštilj na plin.

Najviše štedi vrijeme jer s pripremom mesa možete početi kroz nekoliko minuta nakon što uključite roštilj, lako se čisti, a plinske roštilje manjih dimenzija možete ponijeti sa sobom na izlet ili odmor. Početne cijene ovakvog roštilja veće su od električnog ili ugljenog, no zato je praktičan za korištenje u zatvorenim i otvorenim prostorima.

Kod kupovine plinskog roštilja pripazite da plamenici pokrivaju cijelu ploču. U suprotnom će ploča biti neravnomjerno zagrijana, pa će se i meso neravnomjerno peći.

Najbolje za: ako se u svim aspektima života držite one "vrijeme je novac". Zašto čekati 45 minuta da se ugrije ugljen kada s plinskim roštiljem možete peći odmah sada. Ako želite roštilj (manjih dimenzija) koji možete nositi sa sobom na odmor bez da brinete o vatri ili traženju strujne utičnice.

Nedostaci: Meso nema okus kao kada je pečeno na ugljenom roštilju. Također, trebate voditi računa o plinu da ne bi usred roštiljanja ostali s praznom bocom i sirovim mesom.

Materijal

Najjeftiniji roštilji obično imaju rešetke od kroma. Iako će vas služiti neko vrijeme, visoke temperature s vremenom će ga oštetiti. Stoga se više isplati uložiti u roštilj koji dolazi s rešetkama od rostfraja, pogotovo ako ćete često roštiljati.

Rostfraj (inox, nehrđajući čelik) se najčešće koristi kod izrade roštilja jer dobro podnosi visoke temperature i lako se održava. Krom i rosfraj oboje su srebrne boje, pa pripazite kod kupovine da ne biste kupili pogrešan.

Neki roštilji od materijala koriste i porculan.

Što ćete češće roštiljati, to je bolje uložiti u kvalitetniji roštilj. Dobar materijal je dugotrajan, a to znači uštedu gledajući dugoročno. Najjeftiniji roštilji uz prosječno korištenje imaju vijek trajanja 2-3 godine. Kvalitetan roštilj na ugljen može potrajati do 10 godina - plinski čak duplo duže.

Veličina

Veličinu roštilja prilagodite količini mesa, odnosno broju osoba kojima ćete pripremati jelo. Možda masivan plinski roštilj s 8 plamenika izgleda fenomenalno, no ne isplati se ako ćete pripremati meso za četveročlanu obitelj.

Roštilj manjih dimenzija dovoljan je za do 3 osobe. Roštilji srednjih dimenzija najbolji su za pripremu mesa za do 6 osoba. Za veće skupine ljudi trebat će vam i veliki roštilj.

Na plinskom roštilju s 2 ili 3 plamenika možete pripremati hranu za do 3 osobe.

Osim veličine samog roštilja, pazite i na razmak među rešetkama. Ako ćete peći velike komade mesa, problema nema. Međutim, ako na roštilju volite pripremati i povrće poput krumpira, gljiva ili paprike, oni lako mogu propasti kroz rešetke ako je razmak između njih prevelik.

Žaba roštilja

Poklopac - da ili ne?

Neki roštilji dolaze s poklopcem. Pa iako je većina nas navikla peći meso na standardnom grillu, poklopac može pomoći u stvaranju još boljeg okusa.

Naime, poklopac omogućuje da se toplina i dim bolje raspodijele te da se meso peče ujednačeno. Poklopac će dobro poslužiti ako ste odlučili roštiljati na vjetrovit dan.

Ako vas brine da ne prepečete meso, odaberite roštilj s poklopcem koji dolazi s termometrom. Tako ćete moći pratiti temperaturu.

Dodaci

Osim prethodno spomenutog poklopca, roštilji dolaze s različitim dodacima.

Najčešće se radi o policama ili nastavcima ispod ili sa strane roštilja na koje možete odložiti meso spremno za pečenje ili ono koje ste tek ispekli. U tom slučaju obratite pozornost na to koliko je roštilj stabilan te koliku težinu takva polica može podnijeti.

Trebat će vam i hvataljke za meso. Ako meso okrećete vilicom, ono gubi sočnost jer svaki put kada ga probodete vilicom, iz njega istječu sokovi.

Ako na roštilju volite peći ribu, koristan dodatak je držač za ribu s kojim ćete uspješno ispeći ribu bez da se osjetljivo riblje meso raspadne na rešetkama roštilja.

Praktično je da roštilj ima mogućnost namještanja rešetke po visini. Tako možete visinu prilagoditi ovisno o vrsti namirnica koje pripremate, odnosno jačini žara ugljena.