nabava.net

Kako odabrati najbolje slušalice

Zamisli život u ritmu muzike za ples - s novim, super kvalitetnim slušalicama na kojima ćete guštati u svojoj omiljenoj glazbi.

Slušalice

Vrste slušalica 

In-ear 

To su one male koje dobijete uz mobitel. 

In-ear slušalice

Karakteristike: Sastoje se od silikonskih, gumenih ili spužvastih nastavaka koje gurnete u uho i tako uživate u glazbi. Lagane su, prenosive i jednostavne za korištenje. Međutim, mogu ispadati iz ušiju ili izazvati nelagodu tijekom dugotrajnog korištenja.

Dosta dobro izoliraju zvukove iz okoline. No, s njima je izvor zvuka jako blizu bubnjiću, pa nemojte pretjerati s njegovom jačinom. 

Kada koristiti: kada slušate glazbu u pokretu - trčanje ili teretana, na javnom prijevozu i drugim sličnim situacijama kada su slušalice većih dimenzija nepraktične. 

Earbud

Njih ste dobivali uz mobitel prije nego su in-ear postale popularne. 

Earbud slušalice

Karakteristike: imaju najmanju kvalitetu zvuka od svih vrsta slušalica. Umetnu se unutar ušne školjke i često ispadaju. Pristupačnih su cijena, ali ne pružaju nikakvu izolaciju vanjskih zvukova.

Kada koristiti: kada nemate niti jedne druge slušalice.

On ear

Ovdje već možemo govoriti o malo većoj kvaliteti zvuka. 

On-ear slušalice

Karakteristike: jastučići slušalica leže preko uha. Lagane su i stabilne. Pružaju kvalitetan zvuk, ali moguće je čuti i pozadinske zvukove. U pravilu slabije puštaju duboke tonove i mogu ometati okolinu ako glasno slušate glazbu.

Kada koristiti: kada god želite dokle god ne ometate druge. Ne znaju svi cijeniti Hendrixov riff na Purple Hazeu

Over the ear 

Zvuk nikada nije bio bolji.

Over-the-ear slušalice

Karakteristike: u potpunosti obuhvaćaju cijelu ušnu školjku. Zvuk je dinamičan jer obuhvaća velik raspon tonova. Većih su dimenzija, zbog čega su nezgodne za slušanje u pokretu. Ovisno o težini i materijalu, dugotrajno korištenje može biti nelagodno.

Kada koristiti: ako se ozbiljnije bavite i uživate u glazbi, kada gledate kućno kino, ako ste gamer ili u bilo kojoj drugoj situaciji kada želite super kvalitetan zvuk. 

Bežične slušalice ili produžni kabel?

Recimo da trebate slušalice za kućno kino. Ali trosjed je daleko od aparata. Uzeti produžni kabel ili bežične slušalice?

Bežične slušalice su jako praktične. S njima možete bilo kamo i ne trebate brinuti da ćete se zapetljati u žice.

Međutim, ako ne želite kabel, pripremite se na žrtvovanje kvalitete zvuka, ovisno kakve bežične slušalice imate. Manje kvalitetne bežične slušalice imaju slabiji zvuk, a i trebate paziti na punjenje baterije.

Da se ne dogodi da pripremite film i kokice, a onda trebate čekati 2 sata da se slušalice napune. 

S druge strane, kod dugačkih žica mogu se smanjiti zvukovi visokih frekvencija. Ako vam je produžni kabel od 3 metra dovoljan, onda nemojte uzimati onaj od 5. 

Za kućno kino uzmite produžni kabel. Ako želite mobilnost po cijelom stanu ili po vani, uzmite bežične slušalice.

Kako rade bežične slušalice?

Bežične slušalice koriste nekoliko različitih tehnologija:

 • Bluetooth - dobre za uređaje koji podržavaju Bluetooth, poput pametnih telefona, ali puno uređaja (poput televizora) ne podržava tu tehnologiju. 
 • Infrared (IR) - malo starija tehnologija, ali još se uvijek koristi. Takve slušalice dolaze s dodatnim transmiterom i između njih ne smije biti ničega kako ne bi došlo do prekida signala. 
 • Radio (RF) - ima moćan signal koji prolazi kroz zidove i hvata ga u radijusu do 50 metara. Isto dolazi s dodatnim transmiterom. Zvuk mogu ometati uređaji poput mikrovalnih pećnica ako rade na istoj frekvenciji. 

Koji odabrati?

Bluetooth ako vam trebaju slušalice za van, RF ako ćete ih slušati u stanu.

Blokiranje buke

Neke slušalice nude potpunu izolaciju od vanjskih zvukova. 

Za to koriste mikrofon da odrede frekvenciju zvuka okoline i potom stvaraju zvučni val suprotan zvuku okoline. Oni se međusobno poništavaju i tako dolazi do blokiranja vanjske buke. 

Zvuči predobro da bi bilo istinito? Vjerojatno zato što i jest.

Proizvođači ponekad obećavaju blokiranje i do 95% buke, ali to je teško postići. Slušalice za blokiranje buke mogu blokirati kontinuirane zvukove na nižim frekvencijama poput zvuka motora aviona, ali nikada nije moguće blokirati sav zvuk.

Ako ih koristite u avionu, i dalje ćete čuti plač djeteta ili iznenadan smijeh osobe do sebe. Ako sjedite vani u kafiću, prekidat će vas nagla buka motora i automobilskih truba. S takvim slušalicama okolina će se činiti puno tiša no što uistinu jest, ali i dalje ćete čuti zvukove. 

Osim što će vas pošteno opaliti po džepu, ovakve slušalice imaju i slabiju kvalitetu zvuka

Blokiranje buke na slušalicama
Kako slušalice blokiraju vanjsku buku

Blokiranje ili izoliranje buke

Postoji razlika između slušalica koje blokiraju buku i onih koji je izoliraju

Blokiranje buke odnosi se na blokiranje samih zvučnih valova. Slušalice koje samo izoliraju buku rade kao fizička barijera između uha i vanjskih zvukova. In-ear i over-the-ear dobar su primjer takvih slušalica. 

Koje odabrati?

Slušalice koje blokiraju buku su praktične ako radite u uredu ili često boravite u okruženju gdje vas ometaju zvukovi okoline. Ali u većini slučajeva, kvalitetne slušalice koje samo izoliraju vanjske zvukove bit će vam i više nego dovoljne. 

Jeftinije su i imaju kvalitetniji zvuk te, ovisno o okruženju, izoliraju vanjske zvukove skoro pa jednako dobro kao i slušalice za blokiranje buke.

Karakteristike slušalica

 • Driver
  Zvučna jedinica. Iako veći driver osigurava veći frekvencijski raspon, veće nije nužno i bolje.
 • Frekvencijski raspon 
  Raspon zvuka slušalica, mjeren u Herzima (Hz). Veći raspon znači kvalitetniji zvuk, jer obuhvaća više visokotonaca i niskotonaca. Ljudsko uho čuje raspon od 20 do 20,000 Hz, pa što više od toga slušalice obuhvaćaju, to bolje.  
 • Impedancija
  Impedancija je otpor. Što je otpor veći, slušalice trebaju više snage da proizvedu zvuk. Otpor će vam reći za koji uređaj su slušalice namijenjene. Većina slušalica ima otpor do 16, 32 i 64 ohma, što znači da su namijenjene za široku upotrebu na prijenosnim uređajima poput mobitela, mp3 playera i slično. U pravilu, otpor koji pruža uređaj treba biti 8 puta manji od slušalica. Na uređaj od 4 ohma idu slušalice od 32 ohma. 
 • Osjetljivost
  Pokazuje glasnoću koju slušalice mogu postići u odnosu na snagu izvora zvuka (pojačalo, mobitel i sl.), a mjeri se u decibelima (dB) i glasnoći po megavatu (mW) snage uređaja. Prijenosni uređaji poput mobitela i mp3 playera isporučuju oko 10 mW snage, pa su za njih dobre slušalice osjetljivosti veće od 90 dB. Što je uređaj snažniji, to osjetljivost slušalica treba biti veća.   

Savjeti za kraj

 • Nemojte se zamarati razvikanim brendovima (npr. Beats by Dre). Platit ćete ih skuplje, a nisu nužno kvalitetniji od prosjeka. 
 • Neke od kvalitetnijih marki slušalica su Sennheiser, Bose i AKG.
 • Ako ste spremni uložiti više u slušalice, kvalitetne marke su i Harman Kardon i Denon.
 • Prije kupovine obavezno isprobajte slušalice na minimalno 10 minuta. Pazite na zvuk, ali i na ergonomiju. Jesu li dovoljno udobne?
 • Ukusi se razlikuju - što paše svima ne znači da će odgovarati i vama. Neka vaše uši odluče što žele, a ne pritisci samoprozvanih "audio stručnjaka".
 • Mjesto i uvjeti u kojima ćete koristiti slušalice uvjetuju vrstu koju ćete kupiti. Ne trebaju vam studijske slušalice za slušanje u tramvaju na putu do posla.
 • I ne, ne postoje čarobne slušalice prilagodljive svim uvjetima.