Ostali članci

Kako odabrati najbolji hladnjak - vodič za kupovinu 2024.

Tehnologija je toliko napredovala, da su i hladnjaci postali pametni. Ako te zbunjuju sve opcije i cijene s kojima te opcije dolaze, sastavili smo vodič za kupovinu hladnjaka koji će ti reći sve ono najvažnije o vrstama hladnjaka i njihovim specifikacijama. 

Hladnjak

Vrste hladnjaka

Slobodni prostor u kuhinji, broj članova kućanstva i vrste namirnica koje kupuješ samo su neke od stvari o kojima trebaš razmišljati prije kupnje novog hladnjaka. Prije detaljnije podjele potrebno je razlikovati dvije vrste hladnjaka:

 • samostojeći
 • ugradbeni

Samostojeći hladnjaci su najpopularniji, a karakterizira ih mobilnost i mogućnost korištenja gdje god je dostupna utičnica za struju. 

Ugradbeni hladnjaci, s druge strane, dolaze u kompletu s kuhinjom te su u potpunosti integrirani s kuhinjskim namještajem.

Sada kada znaš razlike između samostojećeg i ugradbenog hladnjaka, navest ćemo koje vrste hladnjaka trebate razlikovati prije nego se odlučiš za kupnju.

Kombinirani hladnjaci 

Ovakva vrsta hladnjaka je najpopularnija, a njihova prosječna širina iznosi oko 60 cm.

Razlikujemo dva tipa kombiniranih hladnjaka:

 • hladnjak sa zamrzivačem u gornjem dijelu
 • hladnjak sa zamrzivačem u donjem dijelu.

Bilo da se nalazio iznad ili ispod rashladnog dijela, zamrzivač u pravilu zauzme trećinu cjelokupnog uređaja. Stoga je ovakav hladnjak idealan za čuvanje namirnica za do 4 osobe

Ako većinom propremaš smrznutu hranu, kupi hladnjak koji ima zamrzivač na vrhu.

Osobe koje više vole svježe namirnice, pogotovo voće i povrće koje se drži u posebnim ladicama, više će voljeti hladnjake koji gore imaju rashladni dio jer se tako ne moraju sagibati da bi došli do željenih namirnica.

Kombinirani hladnjak

Izvor: Flickr

French door hladnjaci

Malo većeg obujma od prethodno spomenutih hladnjaka, ova vrsta uređaja dolazi s krilnim vratima i zamrzivačem na dnu.

Hladnjaci s krilnim vratima praktični su prilikom spremanja manjih namirnica jer je tada potrebno otvoriti samo jedna vrata, a što je hladnjak manje otvoren, to troši manje energije.

French door hladnjak

Izvor: Flickr 

Side-by-side hladnjaci

Ovi su hladnjaci malo većih dimenzija jer se sastoje od dva dijela – zamrzivača i samog hladnjaka smještenih jedno pored drugog te njihova širina u prosjeku iznosi oko 90 cm.

Često dolaze i s dodacima na prednjoj strani kao što su spremište za led i vodu. Side-by-side hladnjaci idealni su za obitelji koje podjednako konzumiraju smrznutu i svježu hranu, a i djeci su jednostavniji za korištenje nego obični hladnjaci.

Problem kod ovakvih hladnjaka je to da, unatoč velikim vanjskim dimenzijama, ne pružaju značajniji prostor za pohranu hrane, a uska vrata ponekad otežavaju spremanje namirnica u većim pakiranjima.

Side by side hladnjak

Kapacitet hladnjaka

Prije nego se odlučiš za vrstu hladnjaka, potrebno je uzeti u obzir njegov kapacitet. Nije svejedno hoće li hladnjak dijeliti dvije ili osam osoba.

Hladnjak iznimno velikih dimenzija koji će stajati polu-prazan samo će nepotrebno trošiti energiju, no isto tako će i mali hladnjak popunjen s previše namirnica trošiti više.

broj osoba kapacitet
1-2 100-150 litara
do 4 150-200 litara
> 5  > 250 litara

Energetska učinkovitost

Energetski razredi

Hladnjaci mogu potrošiti i do ¼ cjelokupne godišnje potrošnje električne energije u kućanstvu. Stoga je energetska učinkovitost bitan element na koji trebaš paziti prilikom kupnje novog hladnjaka. Energetski učinkoviti hladnjaci ne samo da će biti nježniji prema tvojem novčaniku, već su bolji i za okoliš.

Pored osnovnih A, B i C, pa sve do G energetskog razreda, gdje A označava najveću učinkovitost, a G najveću potrošnju energije, dostupne su i A+ kategorizacije.

Trenutno najviša klasa energetske učinkovitosti dostupna na tržištu je A+++. Takvi hladnjaci mogu potrošiti čak 45% manje energije od običnog A razreda, a odlična toplinska izolacija, poboljšano brtvljenje vrata, dobra regulacija temperatura i zamrzivanja samo su neki od načina na koji to postižu.

Funkcije hladnjaka

S napretkom tehnologija sve se više povećava broj i oblik osnovnih i dodatnih funkcija koje hladnjaci mogu sadržavati. U nastavku smo izdvojili neke od bitnijih i zanimljivijih.

 • No frost

Radi se o tehnologiji koja sprječava nakupljanje leda na stijenkama i policama hladnjaka, a obuhvaća ventilator koji indirektno raspršuje hladni zrak. Najveća prednost je da s no frostom više nema potrebe za odleđivanjem i čišćenjem hladnjaka. Međutim, ova tehnologija može uzrokovati blago sušenje hrane. 

 • Podesive police

Neki hladnjaci nude mogućnost podešavanja visine unutarnjih polica, pa možeš hladnjak prilagoditi vrstama i veličini namirnica koje pohranjuješ, a ne obrnuto.

 • Bio fresh ladice

Danas većina hladnjaka dolazi s jednom ili dvije kutije na dnu hladnjaka prvenstveno namijenjene spremanju voća i povrća. Međutim, napredniji hladnjaci dolaze s Bio fresh tehnologijom koja u tim ladicama osvježava namirnice koristeći posebno odvojen ventilator koji struji zrak samo za tu hranu.

 • Odjeljak za vodu i led

Neki hladnjaci s prednje strane imaju spremišta za led i vodu. Iako je ovo dosta praktično, posebice tijekom ljetnih mjeseci, trebaš voditi računa radi li sustav na principu refila ili je potrebno hladnjak spojiti na izvor vode kako bi ova funkcija mogla raditi.

Odjeljak za vodu na hladnjaku

 • Držač boca

Ako često u hladnjak pohranjuješ boce, bilo da se radilo o običnim bocama ili bocama vina, tada potraži hladnjak koji dolazi s rešetkama ili odjeljcima za boce.

 • Održavanje higijene i svježine

Neki hladnjaci dolaze s integriranim sustavom koji sadrži antibakterijske filtre. Oni sprečavaju nastanak bakterija koje uzrokuju neugodne mirise. Postoje i hladnjaci s ionozatorom koji raspršuje negativno nabijene ione u hladnjak te uklanja bakterije u zraku i produžuje svježinu namirnica.

I za kraj

Hladnjake s osnovnim funkcijama može se kupiti po vrlo prihvatljivim cijenama koje se, ovisno o veličini hladnjaka, kreću od 1000 kuna naviše. Naravno, što je hladnjak energetsko učinkovitiji i ima više dodatnih funkcija i tehnologija, to i njegova cijena značajno raste. Cijena delux hladnjaka može se popeti do 20 000 kuna i više. 

Osnovne stvari koje trebaš znati prije kupnje hladnjaka je koliko za njega imaš prostora u kuhinji, koliko osoba će taj hladnjak koristiti, tj. koliko hrane očekuješ da će se u hladnjak spremati te potom, ovisno o budžetu, koje dodatne značajke bi želio imati.

 • obrati pozornost na kapacitet hladnjaka i koliko hrane ćeš stavljati u njega
 • kombinirani hladnjaci su za kućanstva za do 4 osobe
 • ako često jedeš smrznutu hranu, uzmi kombinirani hladnjak kod kojeg je zamrzivač gore
 • ako više voliš svježu hranu, neka gore bude rashladni dio
 • ako podjednako jedeš i smrznutu i svježu hranu, uzmi side-by-side hladnjak
 • hladnjaci troše puno energije, pa prilikom kupnje pripazi na potrošnju uređaja
 • ako ne želiš trošiti vrijeme na odmrzivanje hladnjaka, kupi uređaj s no frost tehnologijom

 

Povezani proizvodi